7.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

5 iemesli, kāpēc gūt pieredzi ārzemēs

 

darbu

Jaunas zināšanas, darba pieredze, kontakti ir daži ieguvumi, kas studentus un strādājošos ir pamudinājis uz laiku atstāt mājas. Tomēr, kas iedrošināja elpai aizraujoties mesties nezināmajā piedzīvojumā, atklāj Baltijas-Amerikas Brīvības Fonda (BAFF) stipendiju un atbalsta programmu dalībnieki, kas pieredzi guvuši ASV, aicinot arī citus līdz 2016. gada 30. oktobrim pieteikties stipendijām.

“Mūsu programmu dalībnieki ir labākie un spožākie dažādās jomās, sākot no elementārdaļiņu fizikas un kuģu projektēšanas līdz pat modei. Viņu vidū ir gan vidusskolēni, kas piesakās vasaras skolai, gan Baltijas prestižāko universitāšu studenti un profesori. Daudziem BAFF stipendiātiem ir arī uzņēmēju gēns – 34 ir uzsākuši savu biznesu. Pavadot laiku ASV, katrs no viņiem ir padziļinājis savu izglītību un guvis pieredzi, kā arī bijis diplomāts, palīdzot ikvienam sastaptajam cilvēkam ASV, izprast Baltijas valstis,” stāsta BAFF valdes priekšsēdētājs Kims Deiviss.

1. “Dzīvo tikai vienreiz” – “tas nav iespējams” nepastāv. Neatliec un uzdrošinies īstenot sapņus – viss ir iespējams, jebkurā vecumā un jomā. Arita Dubņika no Latvijas atklāj: “Daži man teica, ka es esot ļoti drosmīga — tā vienkārši paņemt savu ģimeni, atstāt visu iedzīvi un traukties pāri puspasaulei zinātnes projekta dēļ. Tomēr tas ir viens no labākajiem lēmumiem, ko esmu pieņēmusi savā dzīvē.

2. “Pārkāp robežas” – izmaini personīgos apvāršņus un saproti, ka īstenībā psiholoģiskajām, fiziskajām un ģeogrāfiskajām robežām nav nozīmes. Izveido vēl plašāku kontaktu loku, kas palīdzēs sasniegt mērķus. Kā uzsver Juris Baldunčiks no Latvijas: “Atrodoties ASV, katra diena bija izdevusies. Mans vārds tika pievienots e-pasta saņēmēju sarakstam, nosūtot e-pasta vēstules Bilam Klintonam un viņa komandai.”

3. “Brīnumi notiek ārpus komforta zonas” – izaicini sevi un īsteno trakākos sapņus, atklāj un gūsti pārliecību par savām spējām. “BAFF deva iespēju iegūt maģistra grādu Ņujorkas Džuljarda skolā, kas šogad tika pasludināta par labāko izpildītājmākslu skolu pasaulē. 2016. gada februārī es ierakstīju albumu, ko izlaida “Naxos”, kas tiek uzskatīta par vienu no labākajām ierakstu kompānijām klasiskās mūzikas pasaulē,” stāsta vijolniece Justina Auskelyte no Lietuvas.

4. “Aizrauj elpu” – “mana mūža labākais gads” – izbaudi, ceļo, mācies, strādā, esi atvērts – pat mazākais notikums dod jaunu pieredzi. Karel Nappus no Igaunijas: “Kopā ar draugu no BAFF devāmies apskatīt Linkolna memoriālu. Tā kā es pārvietojos ratiņkrēslā, ieraugot tās milzīgās kāpnes, varēju tikai nopūsties. Tomēr mans draugs uzstāja, ka uznesīšot mani. Mūsu gids steidzās pretim un centās apturēt, sakot, ka cilvēkiem ar kustību traucējumiem ir speciāli izveidota ieeja. Uz to draugs uzreiz atbildēja: “nu, tas nekas”, un jau drīz bijām blakus Linkolna statujai. Tādus draugus ir grūti atrast.”

5. “Pildi savu pienākumu” – sniedz labāko, ko spēj un maini pasauli, gūsti zināšanas un pieredzi, ko dot savai valstij. Zuzana Vasiliauskaite no Lietuvas pēc prakses Vardarbības, aizskaršanas un traumu institūtā iestājās doktorantūrā un kļuva par tiesu medicīnas vadošo pētnieci: “Atgriežoties es palīdzēju izstrādāt apmācību programmu Lietuvas Īpašā atbalsta centriem par to, kā sniegt palīdzību un atbalstu vardarbības upuriem ģimenēs. Programmu akreditēja Lietuvas Sociālās drošības un darba ministrija, un 2015. gada beigās bijām apmācījuši visus attiecīgo centru darbiniekus. Turklāt mani uzaicināja teikt atklāšanas runu 3. pasaules konferencē par sieviešu apmetnēm Hāgā, kur man bija tas gods pārstāvēt Eiropu.”

Līdz 2016. gada 30. oktobrim var pieteikties divām BAFF stipendijām, nepieciešamos dokumentus iesniedzot elektroniski fonda mājaslapā www.BalticAmericanFreedomFoundation.org:

Profesionālās prakses programma sniedz iespēju mērķtiecīgiem augstskolu studentiem un absolventiem doties uz ASV, lai strādātu kādā no Amerikas uzņēmumiem. Programmas dalībnieki saņem stipendiju līdz 30 000 ASV dolāru gadā, kas iekļauj visu nepieciešamo atbalstu – ceļa izdevumu segšanu, veselības apdrošināšanas izmaksas, līdzekļus ikdienas tēriņiem. Programmas dalībniekiem individuāli tiek piemeklēta viņu interesēm, zināšanām un karjeras plāniem atbilstoša prakses vieta. Praktikanti ASV var pavadīt sešus līdz divpadsmit mēnešus.

Pētniecības programma sniedz finansējumu pētniekiem un zinātniekiem, kas vēlas veikt pētījumus ASV universitātēs vai pētniecības centros. Pieejamais finansējums vienam projektam ir 60 000 ASV dolāru gadā, turklāt zinātnieki uz ASV var ņemt līdzi ģimenes locekļus, kā arī programmas laikā piedalīties divās konferencēs. Pētniecības programmas ilgums ir no sešiem līdz divpadsmit mēnešiem.

 

Būtiskākie kritēriji, izvēloties stipendiātus, ir kandidātu motivācija un skaidra nākotnes vīzija, atbilstība fonda misijai, akadēmiskie un profesionālie sasniegumi, kā arī angļu valodas zināšanas. Visiem BAFF programmu dalībniekiem pēc programmas beigšanas vismaz uz diviem gadiem jāatgriežas Latvijā, lai iegūtās zināšanas, prasmes un pieredzi izmantotu valsts sociālās, politiskās un uzņēmējdarbības vides attīstībai. Dalība BAFF stipendiju programmās ir bez maksas, stipendiātus izvēloties konkursa kārtībā.

 

Baltijas-Amerikas Brīvības Fonds darbojas Baltijas valstīs kopš 2010. gada rudens. Fonda misija ir stiprināt saikni starp ASV un Igauniju, Latviju un Lietuvu, īstenojot izglītības un apmaiņas programmas, kas vērstas uz ekonomisko izaugsmi un demokrātisko procesu attīstību.

 

BAFF piecu gadu jubilejas izstādē “Pieredze, kas mainīja viņu dzīvi” apkopoti 22 iedvesmas stāsti par ASV gūto izglītības un darba pieredzi. Izstādes elektroniskā versija ir aplūkojama šeit: http://flic.kr/s/aHskBE8hA3, kā arī līdz 15. oktobrim LU Ekonomikas un vadības fakultātē Aspazijas bulvārī 5.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.