11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kāpēc zebras ir svītrainas? Izlasi!

 

zebra

Kāpēc zebras ir svītrainas? – uz šo nevainīgo bērna jautājumu tagad ir zināma pavisam skaidra atbilde. Biologi ir pārliecināti, ka svītras palīdz zebrām izvairīties no insektu kodumiem.

Izrādās, jautājumu par to, kāpēc zebras ir svītrainas, par būtiski svarīgu uzskata ne tikai mazi bērni, bet arī daži ērmīgi pētnieki no Ungārijas un Zviedrijas Lundas universitātes. Ne mazāk ērmīgos eksperimentos viņi tagad pierādījuši, ka svītrainais kažoks zebrām kalpo kā aizsarglīdzeklis pret insektiem, liecina publikācija izdevumā „Journal of Experimental Biology”. Līdz šim dominēja uzskats, ka zebru svītras ir maskēšanās tērps, kam jāpasargā zebru bars no plēsējiem, – rikšojošā vai lēkšojošā zebru barā spožajā Āfrikas savannas gaismā dzīvniekus ir grūti atšķirt citu no cita.

Taču jau 1979.gadā tika izvirzīta cita teorija – arī insektiem ir grūti atšķirt svītrainos dzīvnieku ķermeņus. Tagad zinātnieki dažādu eksperimentu gaitā mēģināja noskaidrot, kā kukaiņi reaģē uz svītrām. Kādā Ungārijas zirgu fermā tika uzstādīti melni, pelēki, balti un svītraini plastikāta zebru modeļi, svītrainajiem modeļiem svītras bija dažāda platuma un dažādi novietotas. Lai noskaidrotu, kura krāsa asinssūcējiem kukaiņiem šķiet vispievilcīgākā, tikai uzstādītas kukaiņu lamatas. Par pārsteigumu pētniekiem vismazāk insektu tika noķerts uz svītrainajiem modeļiem, turklāt, – jo šaurākas bija svītras, jo lamatās iekrita mazāk kukaiņu. Vismazāk insektu tika noķerts uz modeļa, kura svītras vistuvāk atgādināja īstas zebras krāsojumu.

 

tn

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.