1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

20 tautas medicīnas padomi, kā veselībai noder burkāni

 

burkani

Ir ziņas par to, ka jau 16. gs. sējas (dārza, pārtikas) burkānus lietoja sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai. Arī mūsdienās šo dārzeni izmanto visdažādāko slimību gadījumos.

Noskaidrots, ka burkāni veicina kuņģa un aknu darbību, aizkuņģa un siekalu dziedzeru sekrēciju, atveseļo zarnu mikrofloru, samazina holesterīna daudzumu asinīs, novērš organisma aptaukošanos. Visbiežāk izmanto svaigu burkānu salātus, burkānu sulu vai tās maisījumu ar citu dārzeņu sulām.

Tautas receptes

Bronhīta gadījumā kā pretiekaisuma līdzekli lieto dažādus sulu maisījumus:

  • burkānu sulu (3/4) sajauc ar pieneņu 159sulu (1/4), pievieno medu pēc garšas un dzer pa pusglāzei 4 reizes dienā pirms ēšanas;
  • divas daļas burkānu sulas, pa vienai daļai biešu un gurķu sulas sajauc un dzer pa pusglāzei 4 reizes dienā pirms ēšanas.

Saaukstēšanās un vīrusu infekcijas gadījumā var atveseļoties, 3 reizes dienā dzerot pa pusglāzei uzsildītas burkānu sulas, kurai pievienots pa 1 tējkarotei medus un augu eļļas, vai lietojot burkānu sulu, kas sajaukta vienādās devās ar siltu pienu (garšas uzlabošanai pievieno medu).

Acu slimības (kataraktu, glaukomu u. c.) palīdz ārstēt dažādi sulu maisījumi:

  • svaigu burkānu sula pa pusglāzei 2–3 reizes dienā;
  • burkānu un spinātu vai burkānu un pētersīļu sulu maisījums (2:1) pa pusglāzei 3 reizes dienā pirms ēšanas;
  • burkānu, pētersīļu un seleriju sula (1:1/4:1/4) pa pusglāzei 3 reizes dienā pirms ēšanas;
  • burkānu, biešu un gurķu sula (1:1/2:1/2) pa pusglāzei 3 reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas 15 dienas.

Cukurslimību ārstē sulu maisījums: pa pusglāzei burkānu un salātu sulas, pa 1/4 glāzes Briseles kāpostu un pupiņu vārsņu sulas. Maisījumu dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā.

Aknu cirozes vai aknu iekaisuma gadījumā iesaka dzert burkānu sulu pa pusglāzei 2–3 reizes dienā pirms ēšanas, lai attīrītu aknu vielvadus.

Aterosklerozes un paaugstināta asinsspiediena gadījumā lieto burkānu sulu pa 1 ēdamkarotei pirms katras ēdienreizes. Var lietot arī sulu maisījumus:

  • ņem pa 1/4 glāzes burkānu, biešu, salātu un turnepšu sulas un dzer pa pus-glāzei 3–4 reizes dienā;
  • ņem pa glāzei burkānu un mārrut-ku sulas, pievieno glāzi medus un viena citrona sulu. Lieto pa 1 ēdamkarotei 2–3 reizes dienā stundu pirms ēšanas. Sulu uzglabā ledusskapī. Ārstēšanos turpina 2 mēnešus.

Sirds mazspējas gadījumā dzer vienādās daļās sajauktu burkānu un gurķu sulu pa pusglāzei 2–3 reizes dienā vai gatavo maisījumu no 3 dārzeņu sulām: 1 glāzi burkānu sulas sajauc ar pusglāzi seleriju un 1/4 glāzes biešu sulas. Maisījumu dzer pa pusglāzei 3–4 reizes dienā.

Sirds un locītavu saistaudu iekaisuma (reimatisma) ārstēšanā labi palīdz burkānu un gurķu sulas maisījums vienādās devās. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā.

Astmu dziedina, dzerot vienādās devās sajauktu burkānu un seleriju sulu vai lietojot siltu burkānu novārījumu.

Artrīta un podagras (locītavu iekaisuma) gadījumā ilgstošu laiku katru rītu tukšā dūšā vajag izdzert glāzi burkānu sulas vai apēst 100 g rīvētu burkānu, pievienojot ēdamkaroti augu eļļas. Labi palīdz arī sulu maisījums: glāze burkānu sulas un pa pusglāzei kāpostu un salātu sulas. Dzer pa pusglāzei 2–3 reizes dienā.

No vēdera aizcietējumiem palīdz atbrīvoties glāze burkānu sulas, kas izdzerta tukšā dūšā pirms katras ēdienreizes. Maziem bērniem pietiek ar 1 ēdamkaroti no rīta un vakarā.

Nierakmeņus un žultsakmeņus šķīdina burkānu sula, ko dzer pa pusglāzei vai glāzei pirms katras ēdienreizes.

Skābes mazināšanai kuņģī pusstundu pirms ēšanas jāapēd 2 vidēji lieli burkāni vai jāizdzer 1/3 glāzes sulas. Pārtrauc, kad vairs nejūt sāpes kuņģī pēc skābu produktu ēšanas.

Gastrīta un aizkuņģa dziedzera slimību gadījumā uzturā lietā pienā vārītus burkānus.

Brūces, apdegumus, ādas iekaisumus, ilgi nedzīstošas čūlas dziedē,uz tām liekot burkānu sulas vai rīvētu burkānu kompreses.

No cērmēm var atbrīvoties, ēdot sarīvētus burkānus, kas aizdarīti ar olīvu vai saulespuķu eļļu, vai lietojot burkānu sēklu novilkumu, kas sajaukts ar iebiezinātu burkānu sulu. Sulu sabiezina, to karsējot uz mazas uguns lēzenā traukā, bieži apmaisot.

Ja ir palielināts vairogdziedzeris,vēlams dzert sulu maisījumus:

  • burkānu un spinātu sula (1:1/2), ku-rai pievienota pustējkarote jūras kāpostu pulvera;
  • burkānu un pētersīļu sula (1:1/2), kurai pievienota pustējkarote jūras kāpostu pulvera.

Maisījumus lieto pa pusglāzei 3 reizes dienā pirms ēšanas.

Lai novērstu matu izkrišanu, gatavo uzlējumu: 2 ēdamkarotes sasmalcinā-tu burkānu lakstu aplej ar 0,5 l verdoša ūdens, ļauj 2–3 stundas ievilkties, izkāš un šajā uzlējumā mazgā matus. Apsien lakatiņu un pēc 6 stundām izskalo matus ar siltu ūdeni.

Veselības uzlabošanai un saglabāšanai var lietot svaigus, vārītus burkānus vai šo dārzeņu sulu. Pēc smagas slimošanas vēlams nedēļā apēst 1 kg svaigu vai vārītu burkānu, bet veselības uzturēšanai pietiks ar 0,5–0,6 kg nedēļā. Sula nevar aizstāt veselu burkānu iedarbību.

Svaigus burkānus un to sulu nav ieteicams lietot ilgstoši un lielās devās, kā arī tad, ja ir:

• gastrīts ar paaugstinātu skābes daudzumu;

• kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas saasinājums;

• zarnu iekaisums ar caureju

 

veselam

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.