9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

TOP 5 farmaceita ieteikumi imunitātes stiprināšanai rudenī

 

park-1712676_960_720

Imūnsistēma ir cilvēka galvenais ierocis cīņā ar vīrusu infekcijām un hroniskām kaitēm. Īpaši svarīgi to nostiprināt rudens tumšajos mēnešos un to izdarīt ir pavisam viegli, ja vien ievērojam vienkāršus veselīga dzīvesveida paradumus. Svarīgākos no tiem atgādina sertificēta “Apotheka” farmaceite Laila Zālīte.

Apģērba maiņa

Rudenī ieteicams pakāpeniski izvelēties siltāku apģērbu, jo organisms pēc vasaras ir norūdījies. Nebūtu ieteicams sevi uzreiz “iepakot” ziemas miegam ar apģērbu, ko pērn vilkāt -20 grādu temperatūrā. Apģērbu pakāpeniski mainot uz siltāku, jūs ļausiet organismam pašam pierast pie temperatūras pārmaiņām un ļausiet tam saglabāt savas  dabiskās aizsargspējas.

Dabīgi vitamīni

Kā rāda “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indeksa” dati, 25% Latvijas iedzīvotāju veselīga dzīvesveida ietvaros regulāri lieto uztura bagātinātājus, tostarp vitamīnus. Taču, lai pēc iespējas ilgāk attālinātos no rudens tumšo mēnešu noguruma un saglabātu organismā dabīgo vitamīnu rezerves, uzturā jālieto arī pašmāju dārzeņi, augļi un pieejamās ogas (tomāti, burkāni, kāposti, bietes, ķirbji, āboli, dzērvenes, brūklenes u.c.) Ja nepieciešams – tos var papildināt ar ģimenes ārsta vai farmaceita ieteiktiem uztura bagātinātājiem, taču noteikti vajadzētu izmantot tās vitamīniem bagātās dabas veltes, kas pieejamas mūsu platuma grādos.

Fiziskas aktivitātes

Rudenī aktivitātes svaigā gaisā ir tikpat svarīgas kā vasarā, tā tiek stiprināta imunitāte, saglabāta forma un garantēts labs garastāvoklis, iestājoties tumšākam laikam. Pat ikdienišķas pastaigas var palīdzēt saglabāt veselīgu svaru un pilnvērtīgu vielmaiņu. Veicot sporta aktivitātes svaigā gaisā (pastaigas, skriešana, riteņbraukšana), jāatceras par attiecīgu apģērbu, lai nesaaukstētos, jo ķermenis ātri sasilst un ātri atdziest.

Miegs

Svarīgi ievērot sabalansētu slodzes un atpūtas režīmu. Pietiekoši ilgs naktsmiers, īpaši gada tumšākajos mēnešos, ir priekšnosacījums labai veselībai, lieliskam garastāvoklim un augstām darba spējām. “Miegs ir veselīga dzīvesveida stūrakmens. Kā liecina “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss” – pietiekami daudz miegam veltītās stundas ir ceturtais populārākais (43%) no veselīga dzīvesveida ieteikumiem, kuru piekopj Latvijas iedzīvotāji un visbiežāk to ievēro sievietes,” norāda Laila Zālīte.

Higiēna

Domājot plašāk, ne tikai par personīgo, bet arī par telpu higiēnu, vērts ieviest rutīnas darbības, kuras var novērst slimību vairošanos. Sākoties rudens sezonai, sākas arī vīrusu un saslimšanas laiks. Īpaši svarīgi atcerēties, ka rokas jāmazgā vēl biežāk, lai nepieļautu slimību ierosinātāju nokļūšanu organismā. Jāpiedomā par telpu vēdināšanas režīmu. Sākoties apkures sezonai, telpās gaiss kļūst sauss, sasmok un vīrusiem ir daudz lielāka iespēja izdzīvot un nonākt cilvēka organismā, izraisīt saslimšanas. Svaigs gaiss telpās nodrošinās ilgāku možumu un veselību rudenī.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.