8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Noskaties: Latvijas dabā radīts audiovizuāls piedzīvojums – mūsdienu versijā ieskaņota pasaka “Koklētājs un vilks”

 

Apliecinot baltu tautu tradīciju spēku mūsdienīgā izpildījumā, radīts atmiņā paliekošs audiovizuāls notikums – video pasaka pieaugušajiem “Koklētājs un vilks”. Baltu šamaniskās pasakas ekranizācija savā saturā un formā nojauc jebkuras žanru robežas, iezīmējot pavisam jaunu paņēmienu, kā aizkustinoši izstāstīt tradicionālu stāstu. Filmēta Latvijas glenznainajā dabā un ieskaņota mūsdienu tautas mūzikas ritmos, tā radīta mūsdienu tautas mūzikas svētkos “Radagars”.

“Radagars” – pirmie mūsdienu tautas mūzikas svētki – vasaras beigās izskanēja Druvienā. Pasakas “Koklētājs un vilks” lasījums ar dažādu mūzikas žanru mākslinieku piedalīšanos bija svētku centrālais notikums. Enerģijas uzplaiksnījums, kādā šis stāsts tika izstāstīts vasarā, nemanot pierādīja, ka ir iespējams iedzīvināt latviešu tautas vērtības un tradīcijas modernajam cilvēkam saprotamā un tuvā valodā. Lai stāsts netiktu aizmirsts, “Radagars” kopā ar multi-instrumentālistu Reini Sējānu jeb Reynsi, etniskās mūzikas un džeza dziedātāju Leilu Alijevu, koklētāju Ansi Jansonu, video mākslinieku Arvīdu Barānovu un stāstnieci Inesi Indāni jeb ININ NINI šoruden radījuši pasakas video ierakstu.

 

“Kā pasakas “apdares” autors varu droši teikt, ka tā burtiski “rakstījās” caur mani. Es vēlējos to izstāstīt tā, lai ikviens no mums spētu šīs senās zināšanas asociēt ar savu dzīvi, ar saviem dvēseles un sirds pārdzīvojumiem. Man šķiet, ka savienojumā ar maģiskajiem dabas skatiem, šis video kārtu pa kārtai burtiski “atloba” kādu iekšēju zināšanu mūsos. Rodas tāda kā atcerēšanās sajūta – tas ir kaut kas, kas stāv aiz prāta, tā ir ļoti sena dziļi iekodēt atmiņa.  Tas arī ir vēstījums pašās stāsta beigās,” par pieredzi vēstī ININ NINI.

 

Pasaka ir meditatīvs stāsts par cilvēka izcelsmi, dzīves ceļu un izvēlēm. Tajā akcentēta Ziemeļu tautām raksturīgā nepastarpinātā saikne ar dabas spēkiem, sentēvu zināšanām, augiem un zvēriem. Šamaniskā pasaka ir arī stāsts par to, kā izsenis mūsu viedās zāļu sievas un vīri, krīvi un burtnieki sazinājušies un uzrunājuši dabas spēkus. Daudzus šīs pasakas elementus iespējams saklausīt un atrast Ziemeļamerikas indiāņu, Dienvidamerikas džungļu cilšu, Austrālijas aborigēnu, Tuvo un Tālo Austrumu teiksmās.

Audio: https://soundcloud.com/druvienas-cilts/pasaka-kokletajs-un-vilks 

Ieraksts veikts studijā “Lauska” Kaspara Bārbala vadībā. Svētkus “Radagars” kā ikgadēju tradīciju ar dziesmām, dejām, mūzikas un amatniecības darbnīcām organizē “Druvienas cilts” un draugi. Video veidojis Arvīds Barānovs no pašmāju dabas filmu studijas “Eaglewood Films”.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.