1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Arī kosmētika un eļļa bojā brilles. Ko darīt, lai acenes kalpotu ilgāk

 

brilles

Kvalitatīvas, ērtas un visām valkātāja redzes īpatnībām pielāgotas brilles ir liela vērtība, turklāt ne jau tikai naudas izteiksmē vien. Reizēm pie tām tā pierod, ka to pazaudēšana vai salūšana īpašniekam kļūst par īstu traģēdiju. Taču ir daži knifi, kurus pārzinot arī pirms daudziem gadiem pirktas brilles vēl ir gluži kā jaunas.

 

Pirkstus nost no lēcām!

Optikas salonu “Fielmann” optometriste Evija Barkāne norāda, ka brilles jātīra regulāri un neatkarīgi no tā, vai lēcas šķiet tīras vai ne. Pūst uz tām elpu un paberzēt ar papīra vai auduma kabatlakatiņu nav labākais variants. “Neaiztieciet briļļu lēcas ar pirkstiem!” aicina speciāliste. Labāk izmantot speciālo mikrošķiedras salvetīti un lēcu tīrīšanas līdzekli. Ja stikliņi ļoti netīri, noputējuši, tos var noskalot aukstā ūdenī, turpretī karsts ūdens var bojāt lēcu pārklājumu vai briļļu ietvaru. Ja uz briļļu lēcām nonākuši mazgāšanas līdzekļi vai cita sadzīves ķīmija, kosmētika, eļļa, sviedri, sula, tie nekavējoties jānotīra, citādi var sabojāt virsmas pārklājumu. Turpretī eļļas krāsas vai lakas pilienus no stikliņiem nav iespējams notīrīt, lai kā censtos, jo radīsies skrāpējumi. Tāpat brilles vajadzētu sargāt no asiem priekšmetiem, sāļa ūdens, smiltīm un citiem netīrumiem.

Speciāliste iesaka izvēlēties tādu briļļu lēcu tīrīšanas līdzekli, kura sastāvā ir pēc iespējas mazāks spirta daudzums. “Uzklājiet šķidrumu uz stikliņiem un vieglām apļveida kustībām tīriet tos, kamēr šķidrums notīrīts. Pārāk liels spiediens tīrīšanas laikā var saskrāpēt un sabojāt lēcas. Ja brillēm ir deguna balsti, uzmanīgi notīriet arī tos,” iesaka optometriste.

Pirms briļļu tīrīšanas jāpārbauda arī visas ietvara skrūvītes, jo vaļīgās var izkrist un pazust.

Ja nu lēcas kļuvušas tik dūmakainas, ka pašu spēkiem galā netikt, optikas salonā tās notīrīs profesionāli – ultraskaņas vanniņā. Saskrāpētu, netīru lēcu dēļ acis ātrāk nogurst, sāk sāpēt, jo, lai skaidri redzētu, stiprāk jāsasprindzina acu muskuļi. Nevienam taču nepatīk ilgstoši vērot pasauli caur netīru logu.

 

Deformējušās – kāpēc?

Optometriste stāsta, ka viens no galvenajiem briļļu ietvara deformēšanās iemesliem ir karstums, tādēļ, ejot saunā vai žāvējot matus ar fēnu, prātīgāk būtu tās noņemt. Izliekšanos veicina arī briļļu izmantošana matu stīpas vietā, nepareiza glabāšana, uzlikšana un noņemšana. Kad brilles netiek lietotas, tās ieteicams turēt speciālā cietā futrālī, bet, noņemot tās uz īsu brīdi, vēlams novietot ar lēcām uz augšu. Jāraugās, lai briļļu maks ir piemērota izmēra – acenes tajā nesaspiedīsies un nezaudēs formu.

Pirms gulētiešanas brilles noteikti jānoņem, pretējā gadījumā cietīs ietvars.

Pareizais veids, kā uzlikt un noņemt brilles: satverot ar abām rokām abas briļļu kājiņas.

Lietojot matu laku vai smaržas, brilles labāk noņemt, jo kosmētiskie līdzekļi var bojāt lēcas un ietvaru.

Ja brilles nokritušas vai kā citādi cietušas no triecieniem un lēcās radušies skrāpējumi vai plaisas, jādodas uz optikas salonu pēc jaunām brillēm, jo optiskās lēcas noslīpēt vai kā citādi atjaunot nav iespējams. Ja briļļu ietvars ir ļoti mīļš un labā stāvoklī, tajā iespējams ievietot jaunas briļļu lēcas.

 

veselam

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.