5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Deviņas frāzes, kuras tev nevajadzētu nevienam teikt

 

Attiecības ir kā papīra lapa – ja vienreiz tās sabojāsi, nekad vairs nevarēsi atgriezt tādas kā bija, lai arī cik ļoti tu censtos. Tāpec svarīgi nopietni padomāt par to, ko sakām. Lūk, deviņas lietas, kuras nekad nevienam nevajadzētu teikt.

Tas nav mans darbs/Es par to nesaņemu algu

Šie ir populārākie iegansti, lai atbrīvotos no kādiem pienākumiem, darbiem. 99% šādu gadījumu, tu tikai nokaitināsi savu priekšnieku un parādīsi viņam, ka esi vienaldzīga pret savu darbu. Tā vietā saki, piemēram, ka tev šodien ir daudz darāmā un ar ko būtu vēlams sākt.

Man nav laika ar tevi runāties/Esmu aizņemta

Šāda veida atbildes norāda uz sliktu audzināšanu. Daudz labāk būtu teikt ko šādu: “Piedod, bet man ir steidzama tikšanās. Sazvanīsimies un pārrunāsim tavu problēmu vēlāk, labi?”

Tas var izklausīties muļķīgi, bet..

Pasakot šāda veida teikumu, viss, kas teikts pirms vārda bet zaudē jēgu un tiek uztverta tikai teikuma otra puse. Nekad neļauj sev konstruēt šāda veida teikumus.

Neņem ļaunā, bet…

Šis teikuma iesākums liek domāt, ka turpinājumā sekos ļoti apbēdinoša informācija. Tādā veidā tu liec savam sarunu biedram visu tavu sacīto interpretēt kā aizvainojumu. Līdz ko jūti šo frāzi nākam pār tavām lūpām – maini sarunas tēmu!

Tu esi pieņēmusies/zaudējusi svaru

Cilvēka ārējais izskats vai svars var būt ļoti jūtīga tēma priekš daudziem. Bieži vien cilvēkiem ir grūti pieņemt sava auguma izmaiņas, tāpēc šāda veida komentāri, pat tad, ja tie ir kā joks vai pat kompliments, var sabojāt noskaņojumu un radīt konfliktu. Daudz labāk ir vienkārši pateikt: “Tu izskaties lieliski!”

Tu lieliski izskaties priekš saviem gadiem

Šāda frāze vienkārši atgādina tavam sarunu biedram viņa vecumu un ļoti bieži var izklausīties tā, ka centies pateikt: “Salīdzinājumā ar citiem veciem cilvēkiem tu izskaties OK.” Tāpat kā iepriekšējā gadījumā, vislabāk ir pateikt: “Tu izskaties lieliski!”

Tu esi tipiskā tu!

Centies neuzlikt zīmogus citiem cilvēkiem. Tā vietā, lai izmantotu frāzi, kas var izraisīt konfliktu atsaucoties uz kāda personību, centies pateikt ko šādu: “Man nepatīk, ka tu atkal izlietnē atstāji savus traukus. Ko mēs varam darīt, lai izvairītos no šādas situācijas?” Pieminot vārdu es, tu pievērs uzmanību savām sajūtām un nevis tam, ka tava partnera uzvedība ir slikta.

Ja tu patiešam mani mīlētu, tu…

Šāda frāze ir ne tikai emocionāla manipulācija ar partneri, bet arī veids kā parādīt, ka tev nepatīk partnera attieksme pret tevi. Tas diezvai veicinās jūsu attiecību saites stiprināšanos. Labāk saki: “Es justos labāk, ja…” Labākais veids ir pateikt, kas tieši tevi nomāc un nākt klajā ar risinājumiem.

Tu esi pārāk laba priekš viņa/Es priecājos, ka no viņa tiki vaļā

Pat, ja gribi mierināt kādu draudzeni, kura tikko pārcietusi šķiršanos, šādi izteikumi var likt draudzenei domāt, ka tu noniecini viņas gaumi un spējas veidot attiecības. Tā vietā saki: “Tas ir viņa zaudējums!” Šī frāze vienmēr tiks uztverta daudz pozitīvāk un izpaudīs tavu līdzjūtību pret draudzenes jūtām.

 

Tekstu sagatavoja: Kristīne Pelle

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.