6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Ieteikumi vecākiem: Kā izaudzināt bērnu par spēcīgu līderi

 

Viena no mūsdienās izplatītākajām bērnu audzināšanas problēmām: Kā izaudzināt pašpietiekamus un par sevi pārliecinātus bērnus, taču tajā pašā laikā likt viņiem noprast, ka vecāki vienmēr palīdzēs, ja būs tāda nepieciešamība?

ESI KĀ PIEMĒRS

Bērni ir kā dzīvas video kameras. Viņi klausās un skatās visu, ko vecāki dara. Tieši tāpēc ir svarīgi ikdienā uzvesties tā, kā tu vēlētos rēdzēt uzvedamies savu bērnu.

ĻAUJ VIŅIEM TICĒT SAVIEM SPĒKIEM

Viena no labākajām lietām, ko vecāks var sniegt savam bērnam, ir noticēšana viņa spēkiem. Tāpat katru dienu būtu viņam jāatgādina, ka ir jātic sev, neraugoties ne uz ko. Stāsti, kāda varētu būt viņu spožā nākotne, ko viņi varētu darīt un paveikt, ja tikai noticēs sev.

SVARĪGA IR VIENLĪDZĪBA

Daudzi vecāki uzskata, ka viņi ir augstāki par bērniem un ka bērniem ir jājūtas priviliģētiem par to, ka viņiem ir vecāki. Tā nav! Patiesi līderi darbojas komandā un zina, ka jādomā ir „mēs”, nevis „es”. Ja vecāki saviem bērniem iemācīs šo noteikumu, viņi var būt pārliecināti par to, ka bērns zinās, ka citiem ir jāpalīdz un ka citi ir jāatbalsta. Šādi cilvēki ir lielā cieņā.

IEMĀCI PATSTĀVĪBU

Dažkārt vecāki saskaras ar problēmu palaist savus bērnus vaļā. Taču tas ir vienīgais veids, kā viņam iemācīt pašam risināt savas problēmas (vecāki iesaistās tikai ārkārtas gadījumos). Ja bērns būs patstāvīgāks, viņš atklās savu potenciālu un spējas. Vecāki izaudzina spēcīgu līderi tad, kad spēj bērnam uzticēt dažādus uzdevumus un pienākumus, lai viņi sasniegtu savu mērķi. Jāsāk ir kaut vai ar nelieliem darbiem mājās. Ja bērns jutīs, ka vecāki uzticas un ļauj rīkoties pa savam, viņi jutīsies pārliecinātāki par sevi.

DOMĀ,KO RUNĀ

Dažādi pētījumi ir pierādījuši, ka cilvēks biežāk atceras to, ko dzird, nevis to, ko redz. Vecākiem nav jāmelo saviem bērniem, sakot, ka viss ir lieliski. Taču katru dienu ir jāsaka, ka vēlaties, lai bērns cenšas paveikt visu pēc labākas sirdsapziņas. Nedrīkst viņam pārmest kaut ko, kas nav izdevies, jo tad viņš to arī vairs nedarīs. Sakāmo ir jāprot pagriezt tā, lai tas neizklausās pārāk rupji, sāpīgi un traumējoši. Joprojām ir jāprot viest cerība un lepnums.

 

Tekstu sagatavoja: Diāna Dieviete / Avots: Abcnews.go.com

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.