8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Ja mēra karotēs, tasēs un glāzēs. Mazā enciklopēdija gardēžiem

 

Lai ēdiens izdotos, svarīgi ir zināt, cik ietilpīga ir glāze un cik daudz produktu vajag. It īpaši tad, ja internetā atrastajā receptē tie mērīti citās mērvienībās – tasēs.

Tējkarote. Parasti šādu mērvienību izmanto ļoti precīzam vai nelielam produktu daudzumam, piemēram, gatavojot konditorejas izstrādājumus. Tējkarotēs mēra garšvielas (sāli, cukuru, kanēli), piedevas (sodu, cepamo pulveri, kartupeļu cieti), šķidrumus (etiķi, eļļu) un citas ēdiena sastāvdaļas (medu, sinepes, mārrutkus).

Ja receptē ir minēta tējkarote, tas nozīmē, ka produkti tajā ņemti ar pavisam nelielu kaudzīti. Tējkarotē ietilpst aptuveni 8–10 g miltu, cukura, vaniļas cukura un 5 ml šķidruma.

Deserta karote. Izmanto, ja nepieciešams pievienot vairāk par tējkaroti, bet mazāk par ēdamkaroti beramo un lejamo produktu. Deserta karotēs parasti mēra cukuru vai miltus.

Deserta karotē ietilpst aptuveni 16–20 g.

Ēdamkarote ir visbiežāk izmantotā karošu mērvienība. Tajās mēra cukuru, miltus, skābo krējumu, etiķi, eļļu, saldo krējumu u.c. produktus.

Ēdamkarotē vidēji ietilpst 20–30 g produkta, piemēram, 25 g cukura un miltu, 30 g sāls, 20 g kanēļa, aptuveni 25 g skābā krējuma un 15 ml šķidruma.

Glāze. Mēra galvenokārt šķidrumus (ūdeni, pienu, kefīru, sulas), taču reizēm arī beramu sastāvdaļu, piemēram, miltu vai cukura, daudzumu.

Tradicionāli ar glāzi saprot 250 ml šķidruma, bet patlaban daudzu glāžu standarts ir 200 ml. Der ievērot, ka 250 ml glāzē ietilpst aptuveni 150–160 g miltu, 200 g cukura.

Tase. Šo mērvienību lielākoties izmanto ASV, Kanādā un Austrālijā. Tasēs mēra gan beramos, gan lejamos produktus.

Vienā tasē ietilpst 240 ml šķidruma (ūdens, piens, sula), 136 g miltu, 85 g auzu pārslu, 200 g baltā cukura un 220 g brūnā cukura, 227 g sviesta, 128 g kakao un 340 g medus vai sīrupa.

 

 

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.