1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Elpo un nepārspīlē jeb, ko darīt un nedarīt jogas laikā

 

Tās sievietes, kas tikai sāk pievērsties jogai, ātri vien saprot, ka tas nav nemaz tik vienkārši kā izskatās bildēs un video. Tieši tāpēc ir tapis šis raksts – lai palīdzētu saprast, kas ir tās lietas, par kurām nedrīkst aizmirst, un kas ir jādara, lai jogas treniņš izdotos.

NEĻAUJ NOVĒRST SEV UZMANĪBU

Dienas laikā tev būs gana daudz citu iespēju ļauties uzmanības novēršanai, taču jogas laikā tas nav pieļaujams. Tajā brīdī tev ir jābūt tikai jogā. Tas nav tikai tāpēc, lai izpildītu pēc iespējas sarežģītākas kustības. Tas vienkārši ir viens no jogas pamatprincipiem – ar prātu un ķermeni būt konkrētajā laikā un vietā.

Risinājums: Prātā atpazīsti visu, kas varētu traucēt (arī kaķis un dažādas domas), un centies novirzīt visu savu uzmanību vienmērīgai elpošanai un savam ķermenim.

NESTEIDZIES

Joga ir ļoti sarežģīts kustību un pozu komplekss. Ir novērots, ka daudzi iesācēji pārāk steidzina šo procesu. Precīzāk, viņi mēģina izlocīties pozā, kurai viņu ķermenis vēl nav gatavs. Protams, būt mērķtiecīgam nav slikti, bet jogā viss notiek lēnām.

Risinājums: Koncentrējies un ieklausies savā ķermenī. Tādējādi tu ļausi ķermenim lēnām sagatavoties arvien sarežģītākām pozām.

IZMANTO PALĪGLĪDZEKĻUS

Tiem, kas nezina, jogas palīglīdzekļi ir tādi kā koka vai auduma bluķi, paklājiņi, dvieļi u.c. Tās ir lietas, kas palīdz veiksmīgāk vai vieglāk izpildīt kādu vingrinājumu. No to lietošanas nav jākaunas. It īpaši tad, kad esi tikai sākusi trenēties. Tādējādi var izvairīties no dažādu traumu gūšanas.

Risinājums: Nedomā, ka palīglīdzekļus izmanto tikai neveiksminieki. Pamēģini, un tu sapratīsi, kādu labumu tie sniedz.

STIPRINI SAVU ĶERMENI

Internetā ir atrodami daudz dažādi attēli, kur cilvēki ir izlocījušies diezgan trakās un šķietami nerealizējamās pozās. Tavā prātā uzreiz iešaujas doma par to, cik liela elastība ir nepieciešama, lai to paveiktu. Taču ir jāatceras, ka ar elastību vien būs par maz. Ir jātrenē arī sava ķermeņa spēks un izturība.

Risinājums: Katru pozu, ko apgūsti, praktizē pietiekami ilgi, lai tu tajā justos stabila un spēcīga. Ik pa brīdim pildi arī muskuļus stiprinošus vingrinājumus.

ELPO PAREIZI

Vēl viens jogas pamatprincips ir pareiza un stabila elpošana, ko nedrīkst aizmirst visa jogas treniņa laikā. Dziļa un vienmērīga elpošana nodrošina vairākas lietas: tā atslābina prātu un samazina fizisko stresu.

Risinājums: Ik pa brīdim mēģini atcerēties par vienmērīgu un pareizu elpošanu (video to parasti atgādina). Ar laiku tas kļūs par nemanāmu ieradumu.

IZJŪTI SAVU SĀPJU SLIEKSNI

Ja tu domā, ka sāpes leicina par to, ka tu sevi izaicini, tad kļūdies. Jogā tas tā nedarbojas. Starp tevi un ķermeni ir jāvalda harmonijai un, galvenais, tev savā ķermenī ir jājūtas ērti un atslābušai.

Risinājums: Ja tu jūti, ka rezultātu sasniegt traucē sāpes, nomaini pozu vai izmanto palīglīdzekļus, lai procesu atvieglotu. Tu spēsi izpildīt vingrinājumu tad, kad ķermenis tam būs gatavs.

NESATRAUCIES PAR SAREŽĢĪTAJĀM POZĀM

Paskatoties uz sarežģītajiem izpildījumiem, pārdzīvo, ka nevari izdarīt to pašu? Bet, kā būtu ar to, ka tie cilvēki, kas to spēj, ļoti ilgu laiku pacietīgi trenējās? Pacietība, drošība un iekšējā koncentrēšanās ir visa pamatā.

Risinājums: Cel savu līmeni palēnām, pildot tikai tās pozas, kas tev liek justies ērti.

 

Tekstu sagatavoja: Diāna Dieviete / Avots: Powerofpositivity.com

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.