5.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Septiņi ikdienišķi paradumi, kas kaitē tavai redzei

 

 

Cilvēka acs ir unikāls orgāns. Tas varētu būt otrs sarežģītākais, uzreiz pēc smadzenēm. Bet, vai mēs ikdienā pienācīgi par tām rūpējamies? Zemāk ir apkopotas populārākās kļūdas, ko ikdienā pieļauj cilvēki. Vai atpazīsti arī sevi?

PĀRĀK ILGA KONTAKTLĒCU LIETOŠANA

Mūsdienās, protams, tiek piedāvātas visdažādākā veida kontaktlēcas, bet skaidrs ir viens – tas ir svešķermenis. Lai arī cik ērtas un nevainīgas tās šķistu, nevajag tās ikdienā valkāt pārāk ilgu laigu. Acīm ir jāļauj atpūsties.

Padoms: Stingri ievēro kontaktlēcu ražotāja vai optometrista ieteikumus.

LASĪŠANA VAI RAKSTĪŠANA SLIKTĀ APGAISMOJUMĀ

Tiem, kam patīk daudz lasīt, grāmatas ir veids kā relaksēties un atslēgties no ikdienas steigas. Taču ir jāatceras, ka ne vienmēr viss patīkamais ir arī veselīgs. Lasīšana sliktā apgaismojumā rada kaitējumu redzei.

Padoms: Virzi gaismu tieši virsū grāmatas lapai, nevis novieto to sev pie sāniem vai aiz muguras.

OPTOMETRISTA NEAPMEKLĒŠANA

Laicīga problēmas novēršana ir labākās zāles. To noteikti var attiecināt uz redzes saudzēšanu. Tāpat kā ginekologa un zobārsta, arī optometrista regulāra apmeklēšana ir nepieciešama.

Padoms: Pārliecinies par to, ka reizi gadā pārbaudi savu redzi.

ACU BERZĒŠANA

Precīzāk, acu berzēšana tad, kad tās niez. Pirmkārt, uz rokām un pirkstiem atrodas daudz baktēriju, kas var kaitēt acīm. Otrkārt, bieža acu berzēšana var fiziski bojāt aci.

Padoms: Ja niez acis, uzliec tām virsū vēsu kompresi. Pēc pāris minūtēm nieze rimsies.

SAULESBRIĻĻU NEVALKĀŠANA

Ne visi valkā saulesbrilles, lai izskatītos stilīgi (lai gan daudzi to dara). Saulesbrilles pamatā ir paredzētas tam, lai aizsargātu tavas acis no kaitīgajiem saules stariem.

Padoms: Iegādājies tiešām kvalitatīvas saulesbrilles, jo nekvalitatīvas var tikai stimulēt redzes bojāšanos.

NEKVALITATĪVAS UN VECAS KOSMĒTIKAS LIETOŠANA

Nauda, ko tu ietaupi, pērkot lētu kosmētiku, noteikti nav tā vērta. Daudzi kosmētikas produkti satur kaitīgas vielas, kas var kairināt acis vai skropstas. Savukārt vecas kosmētikas lietošana palielina baktēriju iekļūšanas iespēju tavās acīs.

Padoms: Izpēti produktu sastāvu, derīguma termiņu, un apsver iespēju iegādāties kosmētiku no kompānijām, kas ir zināmas un atzītas, kā acīm un skropstām draudzīgas.

PELDĒŠANA BEZ AIZSARGBRILLĒM

… Vai peldēšana ar atvērtām acīm. Abas darbības var manāmi bojāt tavas acis. Nieze, apsārtums, miglains skats un pat īslaicīga redzes zaudēšana – šīs visas lietas var notikt, ja tu necenties pasargāt savas acis hlorētā baseinā.

Padoms: Lieto cieši pieguļošas peldbrilles vai peldi ar stingri aizvērtām acīm.

 

Tekstu sagatavoja: Diāna Dieviete/ Avots: Powerofpositivity.com

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.