0.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Mazāk stresa, vairāk mīlestības: Kā mājdzīvnieki spēj uzlabot tavu veselību

 

Vai nav jauki, atgriezties mājās pēc garas un nogurdinošas darbadienas un satikt murrājošu vai asti vicinošu radībiņu? Tas ir tik nomierinoši! Vairāki pētījumi pasaulē ir pierādījuši to, ka mājdzīvnieki ir labi gan tavai fiziskajai, gan garīgajai veselībai.

Pazemina holesterīna līmeni. Ja tev ir suns, tad jūsu ikdienišķās, garās pastaigas ļauj saglabāt tavu holesterīna līmeni normas robežās. It īpaši pozitīvi tas ietekmē vīriešus.

Atbrīvo no stresa. Vienkārša atrašanās ar mājdzīvnieku vienā telpā jau ir nomierinoša.

Pazemina asinsspiedienu. Tas ir abpusējs labums – tu mīļo kaķi vai suni un uzturi savu asinsspiedienu normas robežās, savukārt tavs mīlulis priecājas par to, ka tu viņu mīļo.

Veicina interesi par sportu. Suns ir daudz labāks skriešanas biedrs nekā cilvēks. Kāds pētījums parādīja to, ka suņu saimnieki nedēļas laikā nostaigāja vidēji 300 minūtes, kamēr cilvēks, kam nav suņa – 168. Tāpat tie cilvēki, kam ir suns, atzina, ka daudz labprātāk dodas pastaigā, ja viņiem ir līdzi suns.

Samazina sirds un asinsvadu slimību risku. Normāls holesterīna, stresa un asinsspiediena līmenis savienojumā ar regulārām fiziskām aktivitātēm noteikti spēj uzlabot veselību. Un tas viss pateicoties mazajam spalvu kamoliņam!

Samazina alerģiju risku bērniem. Ja tev bērnībā bija mājdzīvnieks, vari būt priecīga. Kāds pētījums pierādīja to, ka tie bērni, kuri dzīvoja kopā ar dzīvniekiem jau pirms sešu mēnešu vecuma, izauga izturīgāki pret tādām alerģijām kā rinīts un ekzēma. Arī tie bērni, kas jau kopš bērnības pavada laiku kopā ar mājlopiem, lauku suņiem un kaķiem, ir imūnāki pret astmu.

Mazina hroniskas sāpes. Mājdzīvnieka mīļošana atbrīvo hormonus endorfīnus, kas ir spēcīgi sāpju atvieglotāji. Tas tika ievērots tad, kad slimnīcās pacienti, kurus tikko bija apciemojuši dzīvnieki, teica, ka sāpes mazinājušās. Tāpēc arī pasaulē arvien lielāku popularitāti iemanto dzīvnieku terapijas.

Uzlabo attiecības. Jauni pāri, kuriem ir kāds mājdzīvnieks, jūtas laimīgāki savās attiecībās. Viņi dala prieku un pozitīvās emocijas, ko gūst dzīvnieka klātbūtnes dēļ.

Uzlabo pašvērtējumu. Mājdzīvnieki nevērtē savus saimniekus pēc ārējā izskata vai pat uzvedības. Viņi vienkārši mīl un priecājas būt ar savu saimnieku. Tieši tāpēc cilvēki, kam ir mīluļi, jūtas šajā pasaulē vajadzīgi un svarīgi.

Satuvina ģimeni. Dzīvnieks var būt ļoti svarīgs pavediens ģimenes attiecībās. Bieži vien bērniem ir grūti sarunāties ar vecākiem vai vecvecākiem, tāpēc sarunas par to, ko kārtējo reizi ir izdarījis kaķis vai suns, ir labs veids, kā uzturēt sarunu. Tāpat mājdzīvnieki iemāca, kā ir rūpēties par kādu, tāpēc arī ģimenes locekļi uzņemas savstarpēju atbildību un rūpes.

Ja nu tev vēl nav mājdzīvnieka, varbūt beidzot ir laiks pie tāda tikt?

 

Tekstu sagatavoja: Diāna Dieviete/ Avots: Health.com

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.