10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Bez izglītības nav attīstības: intervija ar ASV privātskolas pārstāvi par unikālu vidusskolas programmu

 

 

 

 

28. februārī Rīgā ar informatīvu semināru uzstāsies ASV vidusskolas North Cedar Academy ārējo sakaru vadītājs Donalds Smits. Viņu, ņemot vērā pieaugošo interesi par augstas kvalitātes izglītības iespējām Amerikā, uz Rīgu uzaicināja izglītības aģentūra Education Centre Durbe. North Cedar Academy (NCA) ir privāta vidusskola Viskonsīnas štatā ASV, kas piedāvā tiešām unikālu vidusskolas programmu, un tagad tā ir pieejama arī skolēniem no Latvijas.

Lūdzu, pāstastiet par  North Cedar Academy īpašo programmu!  

Mūsu akadēmija sadarbībā ar Viskonsīnas Universitāti īsteno īpašu programmu, kas ļauj  11. un 12. klašu skolēniem paralēli vidusskolas mācībām apgūt universitātes kursus. Tādējādi, absolvējot North Cedar Academy, jaunieši ir nopelnījuši 60 universitātes kredītpunktus, kas tiek akceptēti jebkurā universitātē visā pasaulē un ļauj uzsākt studijas uzreiz trešajā kursā! Kā saprotat, šī programma ļauj ieekonomēt gan skolēna mācībās patērēto laiku, gan arī vecāku finanses, jo viens studiju gads ASV universitātē maksā vidēji 25 000 ASV dolāru, neskaitot dzīvošanas izdevumus.

Kā radās ideja par šādu programmu?

Mēs uzsākām sadarbību ar Viskonsīnas Universitāti pirms trim gadiem, balstoties uz kopīgu ideju par skolēnu sagatavošanu studijām jau vidusskolā. Mūsu skolēniem ir garantēta uzņemšana Viskonsīnas Universitātē, un noteikti jāpiemin fakts, ka šī universitāte ir viena no vadošajām finanšu un ekonomikas skolām pasaulē. Programmas ietvaros paši skolēni var izvēlēties apgūstamos universitātes kursus – biznesu, medicīnu, jurisprudenci, bioloģiju un daudzus citus no vairāk nekā 200 kursiem.

Ko Jūsu skolēni visvairāk novērtē, mācoties North Cedar Academy?

Neskaitot programmu, skolēni novērtē skolas kampusa skaisto apkārtni un patīkamo klimatu, kas sniedz siltumu un sauli vasarā, savukārt ziemā ļauj izbaudīt slēpošanas, snovošanas un slidošanas prieku.

Kā Jūs raksturotu NCA skolēnu?

Mūsu skolēni ir zinātkāri, patstāvīgi un, iespējams, vairāk nobrieduši nekā viņu vienaudži. No topošajiem audzēkņiem sagaidām spēcīgas akadēmiskās zināšanas, mērķtiecību un entuziasmu. 

Vecākus un arī pašus skolēnus varētu interesēt jautājums – cik komfortabli jūtas Jūsu audzēkņi, mācoties kopā ar universitātes studentiem, kuri ir 2-3 gadus vecāki?

Tas noteikti var būt izaicinājums. Šī iemesla dēļ mēs uzņemam jauniešus, kuri, mūsuprāt, ir pietiekami nobrieduši un pastāvīgi, lai spētu iejusties universitātē. Katram skolēnam ir savs personīgais draugs/padomdevējs, kurš palīdz adaptēties. Mūsu skolēni saņem sešas privātstundas nedēļā, lai palīdzētu nokārtot universitātes kursus. Manuprāt, tas ļoti pozitīvi ietekmē skolēnu sasniegumus.

Zinām, ka NCA skolā 9. un 10. klases skolēniem var tikt piešķirta stipendija, kas sedz līdz pat 100% no mācību maksas. Kāds ir šīs stipendijas mērķis?

Daudzi mūsu skolēni saņem stipendijas, jo mēs negribētu, lai kāda ģimene, kurā aug augsti motivēts bērns, atteiktos no mācībām North Cedar Academy izmaksu dēļ. Stipendijas apjoms atkarīgs no skolēna sekmēm un ģimenes finanšu stāvokļa. 

Sakiet, lūdzu, vai  skolēnu saspringtajā mācību grafikā atrodas laiks arī atpūtai un aktivitātēm?

Noteikti jā! Bērniem katru dienu ir paredzēts laiks interešu izglītībai – sportam, mūzikai, mākslai u.tml. Arī nedēļas nogalēs iespējams izbaudīt piedāvātās aktivitātes gan skolā, gan ārpus tās. Skolēni var spēlēt tenisu, golfu, basketbolu, doties slēpot un izbraucienos ar velosipēdiem. Intesīva mācību programma un sevis pilnveidošana ārpus klases lieliski papildina skolēna kopējo attīstību un iemāca sasniegt izvirzītos mērķus.

Kādas ir biežāk izskanējušās bažas no vecāku puses saistībā ar vidusskolas programmu?

Līdz šim neesam dzirdējuši bažas no vecāku puses. Gluži pretēji – vidusskolas programmai ir ievērojami panākumi! Mūsu skolēni veiksmīgi tiek galā ar universitātes kursiem un izbauda mācību procesu. Turklāt mācības North Cedar Academy ļauj vecākiem ietaupīt līdz pat 100 000 dolāru, kas būtu jāmaksā par pirmajiem diviem studiju gadiem.

Atklājiet, kādēļ Jūsuprāt jauniešiem vajadzētu izvēlēties iegūt vidējo izglītību ASV? Kādi ir lielākie ieguvumi?

Jauniešiem, kuri plāno uzsākt studijas ASV, mācības vidusskolā sniedz neatsveramus ieguvumus, piemēram, izpratni par ASV izglītības sistēmu. 

Izvēloties mācības North Cedar Academy, jauniešiem ir iespēja saņemt pirmā līmeņa augstāko izglītību no prestižās Viskonsīnas Universitātes, ko noteikti novērtēs gan citas izglītības iestādes, gan darba devēji.

Ja Jūs interesē ASV izglītības sistēmas aizkulises, nianses un priekšrocības, izvēloties mācības NCA, iespēja pieteikties stipendijai, uzdot interesējošos jautājumus Donaldam Smitam, tad noteikti aicinām pieteikties semināram, kas norisināsies 28. februārī plkst. 18:00 Opera Hotel & SPA, Raiņa bulv. 33, Rīgā.

Dalība bez maksas. Reģistrējieties, aizpildot pieteikuma formu, rakstot pieteikums@durbe.edu.lv vai zvanot 67223122, 67225586.

Vairāk informācijas par semināru un North Cedar Academy Jūs varat iegūt Education Centre Durbe mājaslapā

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.