6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Virtuves dzīve: Kā, kur un cik ilgi var uzglabāt gaļu?

 

Raw Organic Boneless Pork Chops by Brent Hofacker on 500px.com

Dažkārt dzīve sniedz mums dāvanas liela gaļas gabala formā – vai no laukiem atvestā vai ar atlaidi veikalā nopirktā. Visu apēst uzreiz nav iespējams, bet saglabāt ļoti gribas. Mēs piedāvājam vairākus padomus tam, kā un cik ilgi var glabāt dažādus gaļas veidus, lai nenodarītu kaitējumu savai veselībai.

Gaļas uzglabāšana ledusskapī

Ja tu plāno gaļu gatavot šodien vai rīt, to var nesasaldēt. Pietiks ar to, ka ieliksi dziļāk ledusskapī.

Vista, tītars un citi putni ledusskapī var glabāties 1-2 dienas svaigā veidā vai 3-4 dienas jau pagatavoti.

Cūkgaļa, liellopu un cita sārtā gaļa ledusskapī var „nodzīvot” pat piecas dienas. Pēc pagatavošanas gan nevajadzētu to glabāt ilgāk par četrām dienām.

Malto gaļu svaigā veidā ledusskapī var glabāt ne ilgāk par divām dienām.

Gaļas uzglabāšana saldētavā

Tiek uzskatīts, ka optimālā saldētavas temperatūra ir -18°C.

Galvenais nosacījums gaļas uzglabāšanai saldētavā – iepakojumā nevajadzētu būt gaisam. Centies no iepakojuma „izdzīt” visu gaisu un cieši to aizvērt. Ja tev ir spēciālie vakuuma maisiņi, ideāli! Par sliktu nenāks arī iepakojuma ietīšana folijā.

Lai lielāki gaļas gabali nesasaltu kopā, ietin katru no tiem pārtikas plēvē.

Obligāti uz katra maisiņa uzraksti, kad gaļa ir tikusi ievietota saldētavā. Tā tu vienmēr zināsi, cik ilgi tā jau tur ir.

Vesela vista, pīle, zoss vai tītars var „gulēt” saldētavā ļoti ilgi – līdz pat 12 mēnešiem. Atsevišķas putnu daļas gan ir ieteicams uzglabāt saldētavā ne ilgāk par 9 mēnešiem.

Lieli liellopu, teļa, cūkas gaļas gabali arī var uzglabāties saldētavā līdz pat 12 mēnešiem. Mazāki gabali gan tikai 4-6 mēnešiem.

Medījumu (ne putnus) var glabāt 8-12 mēnešus, bet malto gaļu – ne ilgāk par 3-4 mēnešiem.

Jau pagatavota sasaldētā gaļa saglabā savas īpašības 2-6 mēnešus.

Gaļas uzglabāšana bez ledusskapja vai saldētavas

Ja tu plāno doties ilgākā pārgājienā vai vienkārši gribi nodrošināties ar gaļas krājumiem ilgākam laikam, bet saldētavas izmēri neļauj brīvi izpausties, padomā par alternatīviem gaļas uzglabāšanas veidiem:

Sālīšana – Sāls iznīcina mikrobus, izžāvē gaļu un ļauj tai ilgu laiku nebojāties. Tradicionāli sāla cūkgaļu, retāk liellopu, jēru un putnu gaļu. Ikdienā pazīstami 3 sālīšanas veidi: sausā sālīšana, kad gaļu ieberž ar sāls un garšvielu maisījumu; slapjā jeb sālīšana sālījumā; sausā – slapjā sālīšana -gaļu ierīvē ar garšvielu maisījumu un pēc laika pārlej ar sālījumu.

Žāvēšana – To ir ļoti vienkārši izdarīt arī mājā, kurā nav žāvētavas. Sagriez gaļu plānās šķēlēs (aptuveni 1 cm), pavāri verdošā ūdenī 3-5 minūtes, izņem no ūdens un ļauj pilnībā izžūt. Pasāli gaļu un pēc gaumes pievieno garšvielas.

Uz cepampannas izklāj cepampapīru, izkārto gaļu vienā kārtā un liec cepeškrāsnī. Izvēlies minimālo temperatūru un ieslēdz ventilācijas režīmu (vai atstāj pavērtas durtiņas). Pēc 8-12 stundām gaļa būs gatava.

Ārpus ledusskapja (cieši noslēgtā traukā) žāvēta gaļa glabājas līdz pat 2 mēnešiem.

Konservēšana – Gaļas konservi var glabāties gadiem ilgi. Konservēt var gan vārītu, gan jēlu gaļu. Lai gan ledusskapis uzglabāšanai nav nepieciešams, ieteicams būtu konservus glabāt vēsā vietā.

 

Avots: Lifehacker.ru

 

3 KOMENTĀRI

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.