1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Kāpēc mums mūžīgi trūkst naudas un, ko ar to darīt

 

Ir laiks atdzīt: daudzi no mums it nemaz neprot rīkoties ar naudu. Ja tu patiesi nespēj saprast, kur pazūd alga, tad šis raksts var palīdzēt pārskatīt to, kā tu rīkojies ar saviem finansiālajiem līdzekļiem.

Tu neplāno budžetu

Jo tas esot garlaicīgi. Krāt čekus, pierakstīt izdevumus… Tad, kad nedēļu pirms nākamās algas sāk aptrūkties naudas, mēs sev apsolām, ka nākamajā mēnesī noteikti sāksim sekot līdzi tam, kur paliek nauda. Protams, tas nekad nenotiek.

Ko darīt? Lejupielādē aplikāciju izdevumu uzskaitīšanai vai izveido speciālu burtnīcu. Ja regulāri visu atzīmēsi, tad ātri vien pamanīsi, kur bezjēdzīgi pazūd nauda. Jā, tā arī var būt tava ik rīta kafija.

Tev nepatīk krāt

Un atkal – tas ir garlaicīgi. Laikam maksāt par īri ir daudz jautrāk… Problēma ir tajā, ka atteikties no naudas konkrētu mērķu labā ir grūti. Vajadzētu sakrāt mašīnai un ceļojumam… Bet tas būs tikai kaut kad! Tagad ir daudz citu veidu, kā naudu iztērēt. Rezultātā nav ne mašīnas, ne ceļojuma, ne naudas, jo tā ir iztērēta visādiem niekiem.

Ko darīt? Atliec vismaz 10% no algas. Pie tam, tas ir jādara uzreiz pēc algas saņemšanas, nevis pēc principa “ja kaut kas paliks, ielikšu krājkasītē”. Atver bankā krājkontu un uzstādi automātisko pārkaitījumu. Ja tev ir vairāki lieli mērķi, tad prātīgāk ir atvērt vairākus kontus un atliekamo summu sadalīt.

Mēs atliekam visu uz vēlāku laiku

Vajadzētu apmaksāt rēķinu par komunālajiem pakalpojumiem, bet priekš kam, ja to var izdarīt arī nākamajā mēnesī? Var, protams, tikai jāmaksā būs vairāk. Tas, savukārt, nozīmē, ka citi izdevumi būs jāatliek.

Ko darīt? Ņemam algu, no kuras jau esam atņēmuši 10% uzkrājumiem, un atvēlam konkrētu summu obligātajiem maksājumiem. Izveidojas neaizskaramā summa, kura ir paredzēta tikai vienam mērķim. Lai nevajadzētu ļauties kārdinājumam, apmaksājam rēķinus, tiklīdz tie ir ienakuši.

Tev nepatīk plānot         

Drīz būs ziema, bet tev nav siltas jakas. Nopirkt to pavasara izpārdošanā būtu pārāk vienkārši. Daudz interesantāk ir skraidīt vēlā rudenī pa veikaliem un mēģināt atrast kaut ko, kas nemaksā bargu naudu un atbilst tavam izmēram. Tiešām tas ir tā vērts?

Ko darīt? Izveido lielo izdevumu sarakstu, kurā iekļauj lietas, kas tev būs nepieciešamas tuvāko mēnešu laikā. Un padoms nākotnei: domā pāris soļu uz priekšu, lai nebūtu jānokļūst situācijā, kad pēkšņi kaut ko vajag, bet naudas nav.

Tu neproti taupīt

Bet, ja arī ekonomē, tad nepareizajām lietām. Pērkot lētu apģērbu vai sadzīves tehniku, ņem vērā, ka var gadīties drīz vien atkal pirkt jaunu. Tas nozīmē – atkal jauni izdevumi!

Ko darīt? Nepērc sliktas kvalitātes preces! Ne kurpes, kas pie pirmā slapjuma izjūk, ne tējkannu, kurai jau veikalā vāciņš kārtīgi neturas ciet. Gan jau tu to pati zini, vienkārši izvēlies pievērt uz to acis. Nevajag tā darīt.

Tu nesaudzē to, kas tev ir

No daudziem izdevumiem var izvairīties, ja saudzīgi izturas pret mantām. Pat labas kurpes var pazudināt sezonas laikā, ja par tām nerūpējas. Slinkums un laika trūkums (bieži vien izdomāts) gluži vai izsūc naudu no tava maka.

Ko darīt? Disciplinē sevi, jo citu variant nav. Mazgā apģērbu atbilstošā režīmā, nevis tā, kā sagribas. Regulāri tīri apavus. Netaupi naudu auto remontam. Regulāri apmeklē ārstu, jo veselībai ir jāseko līdzi, negaidot, kamēr notiks kaut kas slikts.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.