-0.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Dārzs telpās: Kāpēc mājās ir vajadzīgi telpaugi?

 

Tas, ka istabaugi nereti tiek saukti par cilvēku labajiem, zaļajiem draugiem, nav nepareizi, jo tie ne tikai dāvina mums vairāk skābekļa un iedarbojas ārstnieciski. Nesen veiktie pētījumi, kas publicēti apkārtējās vides psiholoģijas žurnālā (“Journal of Environmental Psychology”), pierāda, ka augi vēl arī citādāk ietekmē cilvēku sajūtas.

Augi paaugstina cilvēku koncentrēšanās spējas

Pētījumi veikti, izmantojot teoriju par cilvēka uzmanības koncentrēšanās iespējām. No teorijas izriet, ka katram cilvēkam ir divi uzmanības koncentrēšanas veidi. Kontrolējamais veids – katram cilvēkam ir noteikts enerģijas daudzums, lai noturētu uzmanību. Tas nosaka, cik ilgi mēs spējam koncentrēties darbam. Savukārt otrs uzmanības noturēšanas veids ir nekontrolējams, tas, piemēram, darbojas tad, kad pastaigājamies parkā – mēs savu uzmanību speciāli nekoncentrējam uz kokiem vai zālienu, uzmanība pati periodiski pārslīd no augiem uz dzīvniekiem, cilvēkiem, dabu visapkārt utt. Šāda veida uzmanība palīdz mums atpūsties un atslābināties.

Zinātnieki ir pierādījuši, ka otrās uzmanības koncentrēšanas palīgierīces – daba un tās elementi – palīdz cilvēkiem it kā atjaunot vai no jauna uzlādēt kontrolējamo uzmanību. Šim nolūkam tika veikti eksperimenti, kuros cilvēku grupa atrisināja noteiktus darba uzdevumus telpā, kurā bija četri istabaugi, un tos pašus uzdevumus telpā bez istabaugiem. Protams, vislabākie rezultāti bija tiem, kas strādāja telpā, kurā bija istabaugi!

Attīra gaisu un uzlabo veselību

Kosmisko pētījumu centra doktors B. Volvertons ar saviem eksperimentiem pierādīja, ka augi spēj gaisu ne vien bagātināt ar skābekli, bet arī attīrīt no kaitīgām vielām. Viņš populārus istabaugus ievietoja slēgtā telpā no plexiglass (akrils) materiāla. Pēc tam ievadīja šajās telpās benzolu, trihloretilēnu un formaldehīdu, lai tie sasniegtu koncentrāciju 15 ml/l. Pēc 24 stundām telpas gaisā bija palikušas tikai ķīmisko vielu frakcijas, bet savākto vielu daudzums bija no 10 – 70%.

Augu – sanitāru īss apskats

* Hlorofīts – attīra gaisu no toksiskām slāpekļa, fenola, sēra, formaldehīda un izplūdes gāzēm. Ļoti ieteicams tiem, kas dzīvo ēku pirmajos un otrajos stāvos.
* Dracēna neitralizē formaldehīdus. Tā lieti noderēs telpās, kurās var būt izgarojumi no lakām, līmēm, OSB plāksnēm utt.
* Šeflēra ir ļoti noderīga telpās, kurās smēķē. Šis augs neitralizē nikotīnu un sveķus, ko satur tabakas dūmi. Paaugstina arī gaisa mitrumu.
* Ģerānija jeb pelargonija dezinficē gaisu un piešķir tam patīkamu aromātu, nedaudz arī jonizē.
* Bendžamina fikuss attīra slēgtas telpas no amonjaka, formaldehīda un benzola.
* Zelta scindapsis attīra gaisu no benzola.
* Efeja attīra gaisu no aerosolu kaitīgajām vielām un labi piesaista putekļus, līdz ar to padarot gaisu tīrāku.
* Citrusaugu izdalītās ēteriskās eļļas pazemina asinsspiedienu, attīra gaisu.
* Rozmarīns un mirte īpaši ieteicami tiem, kas bieži slimo ar elpošanas ceļu un saaukstēšanās slimībām.
* Papardes un monsteras jonizē gaisu.

 

Avots: Praktiski.la.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.