13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Kā taupīt elektroenerģiju: Noskaidro “vainīgos” un maini ieradumus!

 

Elektroenerģijas tirgus atvēršana ģimenes budžetam reālu atvieglojumu nesniedz. Ko darīt, ja ikmēneša rēķinā redzamā summa neapmierina? Pārskatīt savus elektroenerģijas lietošanas paradumus.

“Elektrum” Energoefektivitātes centra (EEC) ilggadējā prakse un veiktie pētījumi liecina, ka, pilnveidojot energoresursu lietošanas paradumus, elektroenerģijas patēriņu iespējams samazināt vismaz par 10%, saglabājot savu komforta līmeni.

Noskaidrot vainīgos

Lielākie grēkotāji esot patērētāji, kuri izmanto elektrisko apsildi vai centrālo apkuri un neregulē temperatūru.

– Esam pētījuši cilvēku mazgāšanās paradumus dažādās Latvijas vietās: trīs cilvēku ģimenei labs elektroenerģijas patēriņš, lai uzsildītu ūdeni boilerī, būtu 100 kWh mēnesī, bet pārsvarā šāda ģimene par ekonomisku patēriņu uzskata 180 kWh mēnesī. Bet ar vecu boileri, kam ieregulē temperatūru līdz +97 °C, var iztērēt līdz 500 kWh. Mazgājoties vannā, ūdens patēriņš ir 150 litru vienā reizē, turpretī dušā – 50 litru un mazāk.

Pareizāk ir saslapināt ķermeni, matus un aizgriezt dušas ūdens krānu; tad izmazgāt matus, nomazgāties un to atkal atgriezt, kad jānoskalojas. Vienā reizē tad izlieto 20–25 litrus ūdens.

Izplatīta elektriskās plīts lietotāju kļūda – izmantot katlus un pannas ar plāniem dibeniem, kas deformējas un nepiekļaujas sildvirsmai.

Elektrospuldžu aizvietošana ar LED spuldzēm daudziem jau kļuvusi pašsaprotama, taču konservatīvi noskaņotie iedzīvotāji mazos veikaliņos pamanās iegādāties neekonomiskās kvēlspuldzes.

Gados vecāki ļaudis veļu mēdz mazgāt +95 °C, kas rada 3–4 reizes lielāku elektroenerģijas patēriņu, salīdzinot ar mazgāšanu +40 °C. Taču reti kurš baltais krekls vai frotē dvielis tiešām jāmazgā +60 °C. Apģērbu mazgājot zemākā temperatūrā, elektroenerģijas patēriņu var samazināt līdz 75%. Iecienītās želejas kapsulas vairāk piemērotas tad, ja vienā reizē mazgā daudz drēbju, citādi lieki tērējas ūdens un drēbes ne vienmēr labi izskalojas. Ja apstākļi ļauj, veļu žāvē ārā. Noregulējot centrifūgai zemākus apgriezienus, veļa mazāk saburzās, nav jātērē laiks un elektroenerģija gludināšanai.

Iespējams, lielāko daļu elektrības mājās patērē vecā modeļa televizori. Elektronisko televizoru jauda ir aptuveni 40 vatu, televizoriem ar lielformāta plazmas ekrānu tā ir 170–180 vatu.

Slēpti enerģijas vampīri izrādās snaudas jeb Stand by režīmā atstātas ierīces: kafijas automāts, cepeškrāsns, kurā iebūvēts pulk­stenis, mikroviļņu krāsns, trauku mazgājamā mašīna, DVD atskaņotājs, mūzikas centrs, modernā veļasmašīna u.c. pie strāvas pieslēgti aparāti, kas rūc, dūc vai kam mirgo lampiņa. Katra snaudošā ierīce atsevišķi nepatērē daudz, bet vairākas kopā veido būtisku enerģijas patēriņu.

Maini ikdienas ieradumus

Nozīme ir sadzīves tehnikas izvēlei un lietošanai saskaņā ar instrukciju.

> Ietaupījumu dod pat A+ kategorijas ledusskapja gudra izmantošana.

> Lai pārliecinātos, ka durvju blīves pilda savu funkciju, spraugā ievieto papīra lapu. Ja to izraut viegli, laiks blīves notīrīt vai nomainīt.

> Ledusskapis retāk jāatkausē, ja produktus glabā slēgtos traukos vai iepakotus. Regulāri notīrītas restes aizmugurē dzesējot tērē daudz mazāk elektroenerģijas, bet patēriņu palielina optimālas temperatūras neievērošana. Ja ledusskapis ir piepildīts vairāk par 90%, nenotiek gaisa iekšējā cirkulācija. Savukārt nepiemērots ledusskapja tilpums, ja tas ar produktiem aizpildīts mazāk par 60%, lieki tērē elektroenerģiju. Ziemā, kad āra temperatūra ir mīnusos, pārtikas produktus var uzglabāt arī citā aukstā vietā.

> Ietaupīt energoresursus var, gudri vēdinot telpas. Svaigu gaisu istabā nodrošina uz dažām minūtēm plaši atvērts logs, turpretī vēdināšanas režīma sprauga logā tikai izvada dārgo siltumu. Pareizi vēdinātā mītnē ventilators, kondicionieris ir lieks.

> Izvēloties jaunu sadzīves tehniku, vērts pievērst uzmanību kategorijas marķējumam. Trauku mazgājamā mašīna ļauj ietaupīt resursus pat nelielai ģimenei. Vismazāk elektroenerģijas patērē A+++ kategorijas elektropreces, turpretī G ir neekonomiskas.

> Ledusskapi novieto pēc iespējas tālāk no sildierīcēm, radiatoriem un tilpumu izvēlas atbilstīgi dzīvesstilam un lietotāju skaitam. Taupīgam ledusskapim, kas aprīkots ar temperatūras tablo, atdzesēto produktu tilpnē optimāli ir +5 °C. Palielinot temperatūru par vienu grādu, ieekonomē līdz 10% elektroenerģijas.

> Ar speciālu uzgali aprīkota ūdens krāna strūkla ir izvērstāka. Uzgaļa iegāde atmaksājas aptuveni trīs mēnešu laikā, ik mēnesi ietaupot 60–70 centus.

> Katlus un pannas vēlams pirkt ar stikla vāku un biezu pamatni – tad plīti var izslēgt ātrāk, bet ēdiens turpina gatavoties. Katla, pannas diametram jāatbilst elektriskās plīts riņķa diametram vai jābūt nedaudz lielākam.

> Eļļas radiatoru ar ritenīšiem pietuvina uzturēšanās vietai. Sākumā ierīci ieslēdz maksimālajā darbības režīmā, bet, kad sild­elements pārstāj silt, pārslēdz regulatoru, vidējā pozīcija paredzēta tikai siltuma uzturēšanai.

> Energoefektīvās spuldzes bieži neizslēdz un neieslēdz, jo tad tās ātrāk izdeg un ietaupījumu nesniedz. Izejot no telpas uz īsu brīdi, atstāj ieslēgtu energoefektīvo spuldzīti, jo tā piecās stundās patērē tikpat, cik parastā kvēlspuldze stundas laikā. Dodoties prom uz ilgāku laiku, elektroierīci atvieno no kontaktligzdas – tas ir labs elektroenerģijas taupīšanas veids.

Konsultējusi “Elektrum” energoefektivitātes centra speciāliste Biruta Ģine

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.