5.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Būs apskatāma jūgendstila rotu izstāde “Alberta iela 12”

 

 Mūsdienīgās un oriģinālās rotaslietas gatavotas īpaši šai izstādei, iedvesmojoties no Rīgas jūgendstila mākslas un arhitektūras daudzveidības. Izstādes ekspozīcijā aplūkojama trīsdesmit rotu kolekcija, kas apvieno laikmetīgās tehnoloģijas un klasiskos materiālus: sudrabu un dzintaru. Dzintars rotās iestrādāts pēc unikālu tehnoloģiju kombinācijas: tas tiek apstrādāts ar lāzeri, pārklāts ar īpašu sastāvu, kas to pasargā no UV stariem un atmosfēras iedarbības, kā rezultātā dzintars nemaina krāsu un spīdumu. Rotās atainoti ornamenti un figurāli tēli no Rīgas jūgendstila ēkām, kuru atrašanās vietas atpazīstamas pēc rotu nosaukumiem, piemēram, auskari "Alberta 4B", piespraude "Brīvības 99", gredzens ar ornamentu no sienas gleznojuma "Alberta iela 12a."

rotas_60308_cr2_p_645

"Tās ir rotas, kas stāsta par Rīgu: pilsētas portreti, augu motīvi, dekoratīvie elementi no namu fasādēs. Nākotnē jūgendstila namu iemītnieki varēs iemūžināt kādu no savas mājas dekoratīvajiem elementiem elegantā rotā, piemēram, vīrieši aproču pogās ar ornamentāliem dzīvnieku tēliem, sievietes auskaros ar putniem. Pateicoties 21. gadsimta tehnoloģijām, dzintara rotas iegūst nebijušu vieglumu, smalkumu. Jaunajā veidolā dzintaru ieraugām kā modernu materiālu, piesātinātu ar gadsimtos uzkrātām enerģijām," par projekta ideju stāsta Edgars Kvjatkovskis.

rotas_60081_cr2_p_645

Dzintara izmantošana nav nejauša, par saules akmeni bieži dēvētais materiāls ir vidēji 30 – 90 miljonus gadu vecs. Ar savu zeltaino mirdzumu, saulaino krāsu gammu un dziednieciskajām īpašībām jau senatnē ir iekarojis pastāvīgu cilvēku mīlestību. Katrā dzintara atradnē ir atšķirīgs dzintars – atšķiras tā sastāvs, krāsa, vecums u.c. īpašības. Pastāv uzskats, ka tas uzlādē cilvēka enerģiju, stimulē matu augšanu, padara ādu veselīgu, nomierina nervu sistēmu un novērš galvassāpes. Varbūt tieši šī iemesla dēļ Senajā Grieķijā dzintaru dēvēja par elektronu. Dzintars ir dabīgs stimulators, ar piemītošām unikālajām īpašībām cilvēka biolauka atjaunināšanai, nesot statistiskās elektrības lādiņus uz visiem dzīvībai svarīgiem orgāniem un šūnām.

Savos darbos mākslinieks, kurš šobrīd ir Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības apakšnozares maģistrantūras students, savienojis gan praktisko, gan estētisko pusi, radot rotas, kas ir elegantas, ar enerģiju piesātinātas un savu nēsātāju iedvesmo kā svētkos, tā ikdienā.

edgars_kvjatkovskis_plakats_609

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakststukši ziemassvētki?
Nākamais rakstsZiemassvētki sabraukuši… darbā