6.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

La vie en rose*

 

Šajā vasarā Cosmo metās neskaitāmos piedzīvojumos, un viens no tiem bija mūsu tikšanās ar izcilo vīnu un šampaniešu ekspertu un Moët & Chandon zīmola vēstnesi Stanislasu Rokoforu de Vinjēru (Stanislas Rocoffort de Vinnière), lai uzzinātu vairāk par šampanieša pasauli un izbaudītu tā neaizmirstamo garšas valdzinājumu. Protams, cilvēkam, kurš zina visu par šampanieti, bija daudz ko teikt arī par ballītēm un meitenēm.

 

Kā jūs domājat, vai šampanietis rada īstu ballīti vai arī bez šampanieša ballīte nemaz nesākas?

Tas vienmēr ir sarežģīts jautājums. Tu nekad nezini, kad ir īstais brīdis, lai atvērtu pudeli. Ja šampanietis ir pārdošanā, tas nozīmē, ka tas ir gatavs. Tad ir īstais balanss starp vīna nobriešanu un augļu garšu. Pirmā lieta, kas jāizdara, kad nopērc šampanieti – tas ir jāieliek ledusskapī, un to var atvērt jau tajā pašā vakarā vai no rīta.

Viena no 100 lietām, kas jāizdara Cosmo meitenei, ir jāiedzer šampanietis no rīta brokastīs kopā ar mīļoto un tad jāpavada atlikusī diena gultā.

Manuprāt, šampanietis ir vienīgais dzēriens, ko var dzert no rīta, vēlajās brokastīs, otrajās brokastīs, vakarā, lai atpūstos, kad esi izslāpis vai kad neesi izslāpis, ar draugiem vai vienatnē. Nav jāgaida īstais dzeršanas brīdis, jo, kad atkorķē pudeli, – tas arī ir īstais.

Skaņa, kas rodas, atkorķējot šampanieša pudeli, rada īpaši svinīgu noskaņu. Šampanietis ir dzēriens, kas garšo abiem – gan vīrietim, gan sievietei.

Kā jūs, franči, aizsargājat savu šampanieša vārdu? Jo ir daudz dažādu pakaļdarinātāju, kuri savu burbuļu dzērienu sauc par šampanieti. Tie bojā labu iespaidu, maksā lēti, taču nākamajā dienā sāp galva un cilvēki jūtas slikti.

Pirmkārt, ar likumu. Eiropā ir pieņemts saukt jebkuru baltu dzirkstošo vīnu par šampanieti. Ballītes vienmēr asociējas ar šampanieti, tāpēc daudz vīna ražotāju vēlas, lai viņu vīnu sauc nevis par dzirkstošo vīnu, bet par šampanieti. Arī Krievijā un Amerikā dzirkstošos vīnus sauc par šampaniešiem, taču tie noteikti nebūs tie labākie šampanieši.

Kā jūs raksturotu skaistu randiņu ar šampanieti?

Pastāstīšu par savu pieredzi. Tas bija pirms gada. Man bija meitene, mēs viens otru pazinām divarpus mēnešus. Mēs bijām vēsturiskā vīna ražotavā, kur bija skaists skats uz upi. Atkorķēju pudeli un piepildīju divas glāzes. Un tad savai meitenei lūdzu, lai viņa kļūst par manu sievu. Pēc glāzes vīna viņa nevarēja pateikt “nē”, tāpēc viņa atbildēja “jā”. Tas bija iemesls iedzert vēl šampanieti. Tas ir mans ideālais randiņš.

Ko sievietes parasti izvēlas – balto vai rozā vīnu?

Es nezinu – kāpēc, bet vairākums sieviešu izvēlas rozā šampanieti, iespējams, tā krāsas un garšas dēļ.

Ko jūs teiktu meitenēm, kurām negaršo šampanietis? Kā jūs pamatotu, lai viņas dod šampanietim vēl vienu iespēju?

Ja no rīta sāp galva – ir bijis zemas kvalitātes vīns vai arī vīna ir bijis par daudz. Jālieto zināma zīmola šampanietis vai arī bruts, kura kvalitāte vienmēr ir līdzīga. Dzerot brutu, tu nekad nekļūdīsies izvēlē. Sievietēm, kurām negaršo šampanietis, varētu ieteikt pamēģināt dažāda veida vīnus, atrodot sev tīkamāko, kā arī vīnu kombinēt ar dažādām piedevām, piemēram, augļiem un ledu. Šādā veidā radot vizuāli skaistu kokteili un vienlaicīgi vīnu padarot vieglāk un patīkamāk lietojamu.

Kas rada labu ballīti? Cilvēki, vieta, laiks, atmosfēra?

Atmosfēra radīsies pēc pirmās šampanieša glāzes. Taču šampanietis par daudz arī nav labi. Noteikti nevajag pudeli katram cilvēkam, to vajag tikai nedaudz, lai radītu noskaņu un atspirdzinātos.  Protams, nozīme ir arī apstākļiem, kādos notiek svinības.

Svarīga ir vīna pēcgarša. Ir briesmīgi, ja vīna pudele ir silta, bez ledus…

Pirms vīna pasniegšanas to vajadzētu uz 20 minūtēm ievietot ledus maisā, ielejot 2/3 ūdeni un pievienojot 1/3 ledus. Labākā vīna pasniegšanas un baudīšanas temperatūra ir 10 – 12 grādi.

Kurš no jūsu produktiem būtu ieteicams kāzām?

Mana kāzu diena bija augusta beigās, es to svinēju ar Moet. Kāzās svinību maltītei labi derēs Vintage vīni, kas lieliski sader ar zivs ēdieniem, taču rozā vīns labi saderēs ar gaļu.

Kas ir pirmā lieta, kuru jūs pamanāt sievietē?

Manuprāt, acis un smaids, taču katrai sievietei ir kaut kas īpašs – kaut kas, kas viņu atšķir no citām. Tas var būt siluets, acu kontakts, smaids, veids, kā viņa iet vai runā.

Kas jums liek justies kā pašam labākajam vīrietim?

Tas, ka sieviete man izsaka komplimentus, lepojas ar mani.

Kas ir trakākais, ko jūs jebkad esat darījis ballītē?

Tā bija ballīte Spānijā. Mēs ar draugiem dzērām šampanieti baseinā. Tas bija ļoti traki.

Ko jūs vēlaties novēlēt Cosmo lasītājām?

Lai viņām ledusskapī vienmēr ir šampanieša pudele, ar kuru nosvinēt mazu dienas uzvaru, atpūsties ar draugiem vai mīļoto vai vienkārši baudītu dzīvi. Atkorķē šampanieti – un tas būs ballīšu laiks!

 

Galvenie fakti par šampanieti

 

18. gadsimta ietekmīgā sieviete marķīze de Pompadūra uzskatīja, ka šampanietis ir vienīgais vīns, kas saglabā sievietes skaistumu. Šampanietis vienmēr saistās ar sievietēm, ballītēm un svinībām. Sprāgstošā korķa dēļ šampanietis 18. gadsimtā ieguva nosaukumu Trakais vīns. Šampanietim ir divas sejas – viena ir ēnā, kamēr tas pacietīgi gatavojas pudelē un atrodas pagrabā, bet otra seja ir tā, kuru redzam ballītē. Nenoliedzami, tieši šampanieti izvēlas, kad jāatzīmē dzīves svarīgie un priecīgie mirkļi. Tas saistās ar ballītēm un svinībām.

Vīna pagatavošana ir ilgs un būtisks process, taču svarīgākais mirklis ir tad, kad cilvēkam jāsaprot – Vai man garšo šis vīns, un vai es gribēšu vēl vienu glāzi, vēl vienu pudeli? Cilvēkiem nereti nemaz neinteresē vīna pagatavošanas vēsture un tehnika, jo šampanietis vienkārši ir jābauda.

Ir divu veidu šampanieši – Non vintage un Vintage.

Non Vintage (bruts) ir Moet firmas paraksts. Bruts vienmēr garšo vienādi, tāpēc cilvēki nekad nekļūdīsies tā izvēlē. Tas ir dažādu vīnogu ražu, dažādu gadu sajaukums.

Vīna baudīšanai ir trīs posmi, izmantojot acis, degunu un muti. Vispirms to jāapskata ar acīm. Jo dzidrāks šampanietis – jo jaunāks tas ir. Jo tumšāks – jo vecāks. Otrais solis ir sajust šampanieša svaigo smaržu ar degunu, taču vissvarīgākais ir trešais posms – izjust šampanieša maigo garšu un pēc tam arī pēcgaršu.

Vīna kvalitāti nosaka trīs darbības – vīnogu vākšana, iegūto vīnu sajaukšana un vīna izturēšana.

Pirmais noteikums kvalitatīva vīna pagatavošanā ir labas vīnogas. Vīnogas tiek vāktas septembra mēnesī, un šis process notiek ar rokām. Vīnogas tiek vāktas konkrētā laikā, kad tās ir nogatavojušās līdz vajadzīgajam stāvoklim. Šis laiks nav garš, tāpēc vākšanai jānotiek ļoti ātri – vienā līdz trijās dienās.

Kad vīnogas ir novāktas, nākamais solis ir samalšana un vīna iegūšana. Pēc tam seko vīnu sajaukšana, lai iegūtu ideālo kombināciju. Visbeidzot svarīgs process ir vīna nobriešana, kad tas atrodas pudelē un tiek novietots pagrabā. Atkarībā no vīna veida pagrabā tie atrodas divus, trīs, piecus vai pat vairāk gadus. Gatavošanās notiek 28 km garā pagrabā, kur atrodas miljardiem vīna pudeļu. Jābūt ļoti pacietīgam. Ik pēc sešiem mēnešiem vīns jāpagaršo, lai pārbaudītu līdzsvaru starp nobriešanu un augļu garšu. Tas ir laba vīna noslēpums.

Tiem, kas uztver dzīvi kā grandiozas svinības, izbaudot ikvienu tās mirkli, Moët & Chandon ir līksmes pilnu, šarmantu un greznu svinību simbols, jo jau vairāk nekā 260 gadus Moët & Chandon visā pasaulē tiek uzskatīts par visapburošāko svinību šampanieti! Tas ir šampanietis, kas piešķir svētku un greznības sajūtas tādiem neaizmirstamiem dzīves mirkļiem kā romantiska tikšanās, veiksmīgi noslēgta darījuma vai dzimšanas dienas svinības. Moët & Chandon jo īpaši ir iecienījušas pasaulslavenas kino zvaigznes, un tas vienmēr ir neatņemama sastāvdaļa viņu svinību reizēs. Moët, tāpat kā kino, ir sajūtu un emociju dzīres!

Ar Stanislasu Rokoforu de Vinjēru sarunājās Santa Kristiāna Zāmuele.

*Dzīve rožainā gaismā

 

 Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.