Sastāvdaļas
* Jāņu siera receptē ir piecas pamata sastāvdaļas – biezpiens, piens, skābais krējums, olas un sviests.
*No lauku pilnpiena un olām gatavots siers būs gardāks, mīkstāks un arī vizuāli košāks.
*Ja vēlies, lai siers iegūst vienmērīgu, dzeltenu krāsu, olas jāliek kopā ar sviestu, bet, ja tās liks reizē ar biezpienu, siers izskatīsies ziedains.
* Biezpienam ir jābūt nedaudz skābam, citādi neatdalīsies sūkalas, un masa nesavilksies sierā.
Garšaugi un piedevas
*Tradicionāla Jāņu siera pagatavošanas procesā ar garšvielām neaizraujas – pilnīgi pietiek ar sāli un ķimenēm.
*Ja vēlies iegūt neparastāku un mūsdienīgāku siera garšu, esi radoša un izvēlies dažādus zaļumus un garšaugus – svaigi sasmalcinātas bazilika lapiņas, saulē kaltētus tomātus, papriku, ķiplokus.
*Nebaidies eksperimentēt arī ar saldām garšām, lietojot medu, vaniļu, citrona miziņu vai žāvētus augļus, riekstus un rozīnes.
Siera siešana
*Kad siera masa uzkarsēta, sūkalas notecinātas un garšaugi pievienoti, var sākt pašu siera siešanu. Tam ir nepieciešama vien marle, kas izklāta caurdurī. Nedaudz samitrināta marle stingri jāsaņem kopā un mezglā jāsagriež marles stūrus, izspiežot slapjumu.
*Ar siera formu ir iespējams variēt, taču īstens Jāņu siers ir apaļs (Saules simbols).
* Kad forma ir izveidota, tai noteikti nepieciešama slogošana. Ja vēlies drupanāku sieru, būs nepieciešams smagāks slogs un ilgāks slogošanas laiks.
Autors: Dieviete.lv