Veģetāra maltīte, no kuras neatteiksies pat gaļēdāji. Sātīgi un bagātīgi. Recepti iesaka Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.
Sastāvdaļas:
Latvijas kartupeļi – 2,5 kg
Sīpols – 2 gab.
Bešamel mērcei:
Sviests – 80 g
Olīveļļa – 30 ml
Garšvielu maisījums Itāļu Selection by Rimi – 1 ēdamk.
Sāls – ½ tējk.
Kviešu milti – 2 ēdamk.
Piens, 3,5% (silts, vismaz 80 grādu temperatūrā) – 600 ml
Pagatavošana:
Nomizo kartupeļus un sagriez pēc iespējas plānākās ripiņās. Tad pagatavo Bešamel mērci. Uzkarsē atsevišķā katliņā pienu. Savukārt citā katlā kausē sviestu ar olīveļļu, pievieno garšvielas un sāli. Tad pieber klāt miltus un plaucē 1 – 2 minūtes. Tikai nepiededzini! Lēnām pievieno karstu pienu un ar putojamo slotiņu maisi līdz izveidojas mērce. Tad mērcē liec sagrieztus kartupeļus un sīpolus. Nedaudz apmaisot, applaucē tos aptuveni 2 minūtes.
Karsē cepeškrāsni līdz 160 – 170 grādiem. Pa to laiku kartupeļus kārto cepešpannā. Formai nav nozīmes, taču atceries, jo vairāk kārtas būs sacepumam, jo ilgāk tas gatavosies. Pa virsu liec cepamparīru, kas izgriezts tieši tādā pašā formā kā cepamforma. Cep no 1 h līdz gatavībai, atkarībā, kādu formu izmanto. Vislabāk sacepums garšos, ja pēc cepšanas to uzliksi uz sloga, lai atdziestot kārtas saliptu un veidotu saturīgu sacepumu.
Autors: Rimi Latvia 02.02.2018