Nereti pārnākot mājās pēc ikdienas darbiem mums trūkst iedvesmas veltīt daudz laika vakariņām. Ko pagatavot, ja vēlies paēst garšīgi, veselīgi un ātri? “Dažkārt cilvēki vispār mājās negatavo, aizbildinoties ar laika trūkumu. Taču kvalitatīvas vakariņas var pagatavot vien 15 minūtēs, piemēram, cepeškrāsnī uzcept mencas fileju, sagriezt dārzeņus un uzvārīt pērļu grūbas. Neticēsiet – tas aizņems vien 15–20 minūtes,” stāsta Rimi veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina.
“Lai pagatavotu ātras vakariņas, noteikti iesaku glabāt mājās tādus produktus kā svaigus vai saldētus dārzeņus. Tos ātri var pagatavot salātos vai apcept kopā ar olu, zivīm vai gaļas gabaliņiem,” rekomendē sertificēta uztura speciāliste. Toties, ja negribas ne cept, ne vārīt, Olga Ļubina iesaka ledusskapī turēt tunci savā sulā un konservētus turku zirņus vai pupiņas. “Pievienojiet šiem produktiem svaigus dārzeņus, zaļumus un šķēli graudu maizes, mazliet eļļas dārzeņiem, un ātras, bet ļoti gardas vakariņas ir gatavas!” stāsta veselīgas ēšanas eksperte.
Trīs veselīgas un viegli pagatavojamas vakariņu receptes iesaka arī Rimi Gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.
Humuss ar zemesriekstu garšu
Pagatavošanas ilgums: 20 minūtes, 4 personām
Stastāvdaļas
Humusam:
2 paciņas I Love Eco turku zirņu
2 ēd. k. I Love Eco zemesriekstu sviesta
2 ķiploka daivas
1–3 ēd. k. citrona sulas
50 ml vīnogu kauliņu eļļas
Sāls pēc garšas
Svaigi malti pipari pēc garšas
Čipsiem:
6 pilngraudu tortiljas
15 ml vīnogu kauliņu eļļas
Pagatavošana
Humusa pagatavošanai visas sastāvdaļas, izņemot citrona sulu, liec virtuves kombainā un mal, līdz izveidojas vienmērīga, krēmīga masa. Ja vēlies, humusu vari izspiest caur sietu. Kad masa gatava, pievieno citrona sulu pēc garšas. Liec traukā un dekorē ar garšvielām. Sagriez tortiljas mazākos trijstūros un sajauc ar eļļu. Apcep cepeškrāsnī 180 grādos, līdz tās ir zeltainas un kraukšķīgas.
…
Bulgura salāti ar ceptu sieru un 3 minūšu olu
Pagatavošanas ilgums: 20 minūtes, 4 personām
Sastāvdaļas
4 olas
320 g tējas siera
2 ēd. k. vīnogu kauliņu eļļas
Salātiem:
60 g bulgura
2 avokado
3 tomāti
6 redīsi
2 saujas rukolas
150 g jogurta Rimi GoodLife bez piedevām, 0%
Sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana
Novāri bulguru, kā norādīts uz iepakojuma.
Vārošā ūdenī iegremdē olas un vāri precīzi 3 minūtes. Nekavējoties liec ledusaukstā ūdenī, lai atdziest. Nolobi.
Sagriez tējas sieru četrās vienādās daļās un apviļā no abām pusēm vīnogu kauliņu eļļā, apcep zeltaini brūnu no abām pusēm. Liec uz šķīvjiem.
Novārītam bulguram pievieno redīsus, tomātus, avokado un rukolas lapas. Nav svarīgi, kā griezīsi dārzeņus – tos var griezt lielākos vai mazākos un arī nevienādos gabalos.
Pasniedz salātus ar ceptu sieru un uz pusēm pārgrieztu olu, pārlej ar jogurtu. Papildu garšai pievieno sāli un piparus.
…
Tunča salāti
Pagatavošanas ilgums: 10 minūtes, 4 personām
Sastāvdaļas
Salātiem:
1 bundža Selection by Rimi tunča savā sulā
2 ēd. k. Rimi kaperu
2 seleriju kāti
2 ēd. k. sakapātu sīpolloku vai maurloku
10 Kalamata olīvas bez kauliņiem
1 citrons
40 g rukolas lapu
Sāls pēc garšas
Svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Mērcei:
4 ēd. k. jogurta Rimi GoodLife bez piedevām, 0%
1 ēd. k. Selection by Rimi angļu sinepju
1 ķiploka daiviņa
1 citrons
Pasniegšanai:
Svaigi cepti kruasāni
Pagatavošana
Nolej konservētam tuncim sulu un saplucini filejas.
Pievieno smalki sagrieztus selerijas kātus un lociņus. Pieber kaperus. Pierīvē viena citrona miziņu un pielej 1–2 ēdamkarotes sulas (pēc garšas). Pastiprini garšas ar sāli un pipariem.
Sagatavo mērci: sajauc grieķu jogurtu ar sinepēm, pierīvē ½ citrona miziņas un pielej nedaudz sulas pēc garšas.
Salātus pasniedz ar rukolu un mērci, kā arī svaigi ceptu kruasānu. To vari arī iegriezt un likt pildījumu tieši kruasānā.
Autors: Rimi