9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Pērn Latvijas kinoteātros skatītākā filma bijusi “Dvēseļu putenis” (+VIDEO)

 

Skatītāju interese par Latvijas filmām 2019.gadā nav noplakusi, turklāt ievērojami aktivizējusies filmu izrādīšana ārpus Rīgas, un skatītākā filma Latvijā pērn bijusi “Dvēseļu putenis”, liecina Nacionālā kino centra (NKC) apkopotie dati.

NKC skaidroja, ka pēc 2018.gadā piedzīvotā pacēluma, ko stimulēja Simtgades filmu programma, nav piepildījušās bažas, ka Latvijas filmu apmeklējums varētu strauji samazināties. Kopējais Latvijas filmu skatītāju skaits 2019.gadā bija gandrīz 549 000, daudz neatpaliekot no 2018.gadā pieredzētajiem aptuveni 560 000, arī nacionālā tirgus daļa saglabājās 20% robežās – joprojām trīsreiz lielāka nekā 2017.gadā un iepriekš. 

“2019. gada statistikas rādījumi ir iepriecinoši. Pateicoties filmu žanriskajai un tematiskajai dažādībai, ir izdevies noturēt skatītāju interesi par Latvijas kino, kas kulmināciju sasniedza 2018.gadā ar labākajiem rādītājiem kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas un veidoja 22% no kopējā tirgus,” komentēja NKC vadītāja Dita Rietuma.

Viņa pauda, ka arī 2019.gadā Latvijas filmas kinoteātros un kinoizrādīšanas vietās ir piesaistījušas vairāk nekā pusmiljonu skatītāju, kas liecina, ka Latvijas filmām ir liela auditorija klasiskajās kinodemonstrēšanas vietās, neskatoties uz sīvo konkurenci, kuru sagādā Holivudas filmas gan kinoteātros, gan dažādās digitālās platformās.

Statistika liecina, ka katras filmas apmeklējuma kopējo skaitu veido ne tikai Rīgas kinoteātru apmeklētāji, bet arī pieaugoša skatītāju interese Latvijas pilsētās un novados. NKC skaidroja, ka kinoteātri darbojas vēl 23 Latvijas pilsētās, kinoskatītāju pieprasījums ļauj arī citām kino izrādīšanas vietām pilnveidot filmu demonstrēšanas tehnisko nodrošinājumu, turklāt lielu ieguldījumu apmeklējuma veicināšanā devusi programma “Skolas soma”. Tāpēc arvien mazāka kļūst agrāk nepārvaramā plaisa starp kinodzīvi Rīgā un citur Latvijā, 2019.gadā uz Latvijas filmu seansiem Rīgā nopirktas 287 126 kinobiļetes, bet ārpus Rīgas – 261 812 biļetes.

Kopējais 2019.gada kino apmeklējumu skaits Latvijā, ieskaitot arī ārvalstu filmas, ir vairāk nekā divarpus miljoni – 2 723 422 biļetes -, un kopējā populārāko filmu topā iekļuvušas divas Latvijas filmas. Pirmajā vietā ir režisora Dzintara Dreiberga “Dvēseļu putenis”, bet saraksta septītajā vietā – režisora Andreja Ēķa “Klases salidojums”. Apmeklētākās ārvalstu filmas šajā topā tradicionāli ir ASV ražotas ģimenes filmas, turklāt jau populāru varoņu piedzīvojumi – “Karalis Lauva”, “Kā pieradināt pūķi 3” un “Mīluļu slepenā dzīve 2”. 

Visvairāk apmeklēto Latvijas filmu sarakstā abām iepriekšminētajām seko Jāņa Ābeles spēlfilma “Jelgava ’94”, Edmunda Jansona Simtgades animācijas filma “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”, Latvijas un Igaunijas kopražojuma animācijas filma “Lote un pazudušie pūķi”, Alises Zariņas mazbudžeta spēlfilma “Blakus”, Māra Martinsona komēdija “Jaungada taksometrs 2” un citas filmas. 

NKC norāda, ka līdz ar divu Simtgades filmu pirmizrādēm, kas notika 2019.gada sākumā, ir noslēgusies centra programma “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, un kopš 2017.gada augusta, kad pirmizrādi piedzīvoja pirmā no 16 filmām, kopējais programmas skatītāju skaits kinoteātros ir sasniedzis 453 435.

Savukārt 2020.gada sākuma notikumi liecina, ka arī šāgada statistikas ziņas varētu būt iepriecinošas, jo Viestura Kairiša spēlfilmai “Pilsēta pie upes”, kas kinoteātru repertuārā parādījās janvāra vidū, skatītāju skaits divu nedēļu laikā jau pietuvojies 30 000 robežai. Gada laikā gaidāmas vēl vismaz piecu Latvijas spēlfilmu pirmizrādes, divas pilnmetrāžas animācijas filmas un vairākas pilnmetrāžas dokumentālās filmas, pirmizrāžu grafiks tiek saskaņots filmu producentu un NKC kopīgās sarunās.

Video

Autors: nozare.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.