3.4 C
Rīga
svētdien, 22 decembris, 2024

Signes Meirānes receptes Jaunā gada svētku galdam (+FOTO)

Courvoisier
 

Ko jūs šogad liksiet svētku galdā? Rasols, siļķe kažokā, vīns un šampanietis… tas viss jau ir apnicis! Aizrautīgā kulināre un 13 bestselleru autore Signe Meirāne ir sagatavojusi īpašu svētku uzkodu receptes, kas pārsteigs pat visizsmalcinātāko viesi. Savukārt franču konjaka nama Courvoisier pārstāvis Baltijas valstīs Vitautas Pazereckas dalās ar neparastu kokteiļu receptēm, kas ir ideāli piemēroti šiem ēdieniem.

Prošuto un parmezāna krēms

200 g prosciutto vai jamon (pārpalikumi no kājas, kas ir letāks), gabalos

200 g parmezāna, gabalos

1 tējkarote fenheļa sēklu

1 ēdamkarote svaigu rozmarīna lapu

100–200 ml extra virrgin olīveļļas

1/2 tējkarote svaigi maltu piparu

Šī ēdiena pagatavošanai ir nepieciešams viens būtisks rīks – gaļas mašīna, jo tā sniegs vislabāko rezultātu. Sajauc sieru, gaļu, fenheli un rozmarīnu kopā un mal gaļas mašīnā, izmantojot smalkākos caurumus – dari to divas reizes.

Pievieno eļļu un piparus. Man patīk sākt ar 50 ml, tad pievienot vēl 50, un tad skatīties, kā iet. Dažreiz es pievienoju visus 200 ml, ja man nāk daudz cilvēku un vēlos krēmīgāku pastu, bet, ja es gatavoju to tikai mums, es to padaru rupjāku, kas nozīmē mazāk eļļas – apmēram 100 ml. Es to ievietoju burkā, aizveru un turu ledusskapī. Pasniedzu uzkodās, lieku sendvičos, pievienoju pastai vai zupai.

Kokteilis “Sidecar”

45 ml V.S.O.P. Cognac

20 ml Triple sec/Orange Curacao

20 ml svaigas citron sulas

Pagatavošana:

1. Uz šķīvja uzber cukuru. Glāžu maliņas iemērc ūdenī, pēc tam – cukurā.

2. Šeikerī ielej konjaku, Triple sec/Orange Curacao, citornu sulu un pievieno ledu.

3. Maisa 10-20 sekundes, lai sastāvdaļas kārtīgi sajaucās, tad nokāš, lej martini vai kokteiļa glāzēs. Rotā ar apelsīnu vai citronu šķēlītēm.

Vaniļas un piparu marinētas olīvas

1/3 vaniļas pāksts, pārgriezta

70 ml extra virgin maigas olīveļļas

20 Timut piparu, sasmalcināti

jūras sāls pēc garšas

2 lielas ķiploku daiviņas, plānās šķēlēs

20 žāvētu eņģeļu matu (žāvēti čili, sagriezti plānās strēmelēs)

2 tējkarotes svaigu timiāna lapiņu

3 tējkarotes citrona sulas

300 g zaļās un Kalamatas sālītas olīvas

Visu, izņemot olīvas, ievieto mazā katlā. Sildi uz ļoti lēnas uguns kamēr remdens.

Ar naža plakano pusi viegli saspied olīvas. Kad eļļa ir silta, pievieno olīvas un turpiniet sildīt 5 minūtes. Noņem no uguns, iepildi burkās vai jebkurā noslēgtā traukā un atstāj atdzist. Tad ieliec ledusskapī, lai ievelkas. Pasniedz.

Kad olīvas noēstas, eļļu izmanto salātu mērcei (visas garšas jau ir klāt).

Kokteilis “French twist”

50 ml V.S.O.P. Cognac

15 ml Triple Sec/Orange Curacao

20 ml cukura sīrupa

15 ml citrona sulas

90 ml gāzēta ūdens / sodas ūdens

  1. Visas sastāvdaļas, izņemot ūdeni, samaisa šeikerī.
  2.  Pievieno ledu.
  3.  Samaisa, nokāš un lej pāri svaigi sasmalcinātam ledum Double Old Fashioned glāzēs.
  4.  Pielej gāzēto ūdeni un rotā ar citrona šķēlīti.

Krāsnī ceptas garneles

20 g sviesta

20 ml maigas olīveļļas

2 ķiploku daiviņas

28 garneles (7 katrai personai)

1 tējkarote sasmalcināta rozmarīna

Sel Guerande vai Maldon sāls pēc garšas

svaigi malti pipari pēc garšas

Sakarsē krāsni 200° karstu. Keramiskā pannā ieliec sviestu, eļļu un ķiplokus un ieliec krāsnī uz 7-9 minūtēm, kamēr sāk burbuļot un ķiploki maina krāsu. Pievieno garneles un rozmarīnu, samaisi, un liec vēl 10 minūtes cepeškrāsnī. Izņem un apkaisi ar sāli un pipariem. Pasniedz. Dažreiz man patīk apkaisīt arī kādu čili, bet tas ir atkarīgs no garastāvokļa.

Kokteilis “Island daisy”

50 ml V.S.O.P. Cognac

20 ml ananasu sulas

15 ml mandeļu sīrupa

15 ml svaigi spiestas citrona sulas

1. Visas sastāvdaļas salej šeikerī un enerģiski samaisa.

2. Lej Highball vai Double Old Fashioned glāzē, kas līdz pusei piepildīta ar ledus gabaliņiem.

3. Papildina leju un rotā ar ananasa šķēlīti.

Galerija

Šīs īpašās kulinārijas burves Signes Meirānes uzkodas, kā arī franču konjaka nama kokteiļi ļaus iejusties elegantajā atmosfērā un patiesi izbaudīt svētku “joie de vivre”, proti, franču “dzīvesprieka” gaisotni. “Vissvarīgākais un patiesākais prieka avots, kas mums var būt – tie ir tuvie un mīļie cilvēki, jo viņi piešķir mūsu dzīvei jēgu. Tādi ģimenes svētki kā Ziemassvētki un Jaungads ļauj mums to īpaši sajust. Sekojot senā konjaka nama tradīcijām, mēs ceram, ka piedāvātās receptes padarīs jūsu ģimenes vakariņas vēl svinīgākas un ļaus bez raizēm izbaudīt šo brīdi,” aicina Signe Meirāne, Courvoisier vēstnese Latvijā.  

Fotogrāfi: Gatis Orlickis un Mantas Repecka.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.