2.9 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

Priežu čiekuru ievārījums – palīgs cīņā ar klepu

 

1430752262_10-receptov-netrivialnogo-vesennego-varenya-11

Šoreiz parunāsim par kādu citu meža velti – priežu jaunajiem čiekuriņiem.
Noteikti katrs ir dzirdējis, ka no tiem vāra ievārījumu, vai sīrupu- kā jau kurš to dēvē.
Sī recepte ir nākusi no tālās Sibīrijas kur šis ievārījums ir nacionālais kārums un arī nacionālās zāles.Jā-tieši tā-zāles. Tas ir labākais klepus sīrups ever!!! Mūsu ģimenē aukstajos gada mēnešos to lieto profilaksei pret saaukstēšanos pa ēdamkarotei dienā, vai notiesājot pa čiekuriņam.
Kā šo brīnumu pagatavot?Lūk receptīte ….

1 litrs jauno priežu čiekuru,
1 litrs ūdens,
1 litrs cukura.

1. Priežu čiekuri jāsalasa, kamēr tie vēl zaļi. Proti, līdz jūnija beigām, vēlāk gan vairs ne, jo paliek cieti. Jāvāc tīrā vietā, tālu no automaģistrālēm un pilsētām.
2. Čiekuriem notīra pielipušos netīrumus. Ja palikuši kātiņi, tos nogriež ar šķērēm.
3. Čiekurus saliek bļodā un pārlej ar verdošu ūdeni. Atstāj noblanšēties uz 10 minūtēm.
4. Jaunie čiekuri blanšēšanas procesā kļuvuši zaļganbrūni, tos nokāš sietiņā.
5. Tikmēr katlā uzvāra ūdeni, pievieno cukuru un vāra, kamēr tas izkusis.
6. Pieber čiekurus, uzvāra un pavāra 5 minūtes. Tad atstāj atdzesēties. Svarīgi ir pilnīgi atdzesēt. Tā dara trīs reizes. Vāroties čiekuri maina krāsu – no gaiši zaļas uz sarkanbrūnu. Tāds paliek arī sīrups.
7. Trešajā reizē vairs neatdzesē, bet pilda sterilās burkās. Čiekuri ir apbrīnojami gardi – saldrūgteni, mīk­sti, mazliet līdzīgi īrisa konfektēm! Kas to būtu domājis, ka kādreiz ar gardu muti grauzīšu čiekurus…

Tad vēl ir viena receptīte….
1kg čiekuru
2kg cukura
2l ūdens

Bet šo ievārījumu ir visu laiku jāvāra uz lēnas uguns 3 stundas-nepārtraukti atputojot. Pēc vārīšanas karstu salej burkās. Var ar visiem čiekuriem-var bez-tā ir gaumes lieta.
Pēc tik ilgas vārīšanas čiekuriņi ir pavisam mīksti un paši kūst mutē.

 

1 KOMENTĀRS

  1. Mūsmājās burciņās lejam tikai sīrupu-lietojam gan profilaksei ,gan tad,kad vīrusi savu slikto darbu jau paveikuši.Mēs čiekurus ,kuri paliek pēc sīrupa noliešanas,liekam 3 l burkā,uzlejam degvīnu.Burku līdz vīrusu laikam turam skapja dibenā,lai ievelkas.Sanācis -salds,veselīgs,īpašs liķierītis!Dzeram paši pa mēriņam pie tējas,uzcienājam ciemiņus.Iesaku!

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.