-0.4 C
Rīga
piektdien, 22 novembris, 2024

Mājas kotletes vecmāmiņas gaumē. Recepte, kas jāzina katram

 

kotletes

Nepieciešams

  • Maltā gaļa (liellopa gaļa+cūkgaļa) 500-600 g,
  • Sīpoli 1 gab.
  • Ola 1 gab.
  • Baltmaize (bez garoziņas) 100-150 g,
  • Piens 150 ml
  • Milti 5-7 ēdamkarotes
  • Saldkrējuma sviests 2-3 ēdamkarotes
  • Augu eļļa 2-3 ēdamkarotes
  • Sāls
  • Svaigi malti pipari

Pagatavošana

Baltmaizi sagriež prāvos gabaliņos, liek bļodiņā un pārlej ar pienu.

Sīpolu notīra un sasmalcina.

Pannā sasilda sviestu kopā ar eļļu, liek tajā sīpolus, pievieno nedaudz sāls un apcep.

Sīpolus cep, līdz tie kļūst mīksti, uz vidējas vai mazas uguns, laiku pa laikam apmaisot.

Olas baltumu atdala no dzeltenuma.

Citā bļodiņā ieliek malto gaļu.

Pievieno no piena izņemtu, nospiestu baltmaizi, ceptus sīpolus (kopā ar eļļu, kurā tie cepās), olas dzeltenumu, sāli un svaigi samaltus piparus.

Masu kārtīgi izmaisa ar rokām un padauza, metot bļodiņā.

Padoms. Malto gaļu “mētā”, lai no tās izietu liekais gaiss. Tas padara maltās gaļas konsistenci vienmērīgāku un viendabīgāku, kotletes veidojot un cepot nezaudē formu.

Olas baltumu sakuļ ar mikseri stingrās putās tā, lai, apgriežot bļodiņu otrādi, olbaltums no tās nekristu ārā.

Padoms. Bļodiņai, kurā tiek kults olbaltums, jābūt tīrai, bez tauku pēdām, citādi olbaltums nesakulsies.

Olbaltumu pievieno kotlešu masai.

Masu labi izmaisa.

No maltās gaļas masas izveido kotletes un apvārta miltos.

Padoms. Kotletes var apviļāt arī rīvmaizē (blenderī sasmalcinātā baltmaizē bez garoziņas) vai panēšanas grauzdiņos.

Pannā sakarsē saldkrējuma sviestu kopā ar eļļu.

Kotletes (pirms tam notraucot liekos miltus, lai nepiedegtu) liek pannā un cep, līdz tās kļūst viegli brūnas.

Ielej pannā ar kotletēm nedaudz ūdens un sautē līdz gatavībai zem vāka.

Padoms. Kotletes var cept līdz gatavībai arī cepeškrāsnī. “Sajā gadījumā kotletes kārto uz cepampannas (var pievienot gabaliņu sviesta) un cep iepriekš līdz 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 15-20 minūtes.

 

 

praktiski

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.