Svinot brīvību un Latvijas neatkarību, pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas ēdienu receptes – kārdinoši skaistu pankūku torti, kas lieliski iederēsies gan svētku brokastīs, gan pusdienu desertā, un krāsnī ceptas bietes arī īpašo mārrutku – maskarpones mērci svētku cepeša piedevām!
Sarkanā samta pankūku torte (Gatavošanas laiks: 15 minūtes)
Sastāvdaļas
Pankūkām
3 olas
130 ml paniņu
350 ml piena
160 g kviešu miltu (60 g pilngraudu miltu + 100 g augstākā labuma)
2 ēdamk. kakao pulvera
1 tējk. cukura
1 ēdamk. vaniļas cukura
1/2 tējk. sāls
2 ēdamk. augu eļļas
sarkanā pārtikas krāsviela vai dažas ēdamk. koncentrētas biešu sulas
Krēmam
180 g krēmsiera
200 g grieķu jogurta
2 ēdamk. pūdercukura
1 tējk. vaniļas cukura
avenes vai citas ogas rotāšanai
Pagatavošana
Pagatavo pankūkas:
- Lielā bļodā sajauc olas ar cukuru un paniņām.
- Pievieno izsijātus miltus un kakao pulveri un visu samaisi viendabīgā maisījumā.
- Pielej pienu, pievieno vaniļas cukuru, sāli, eļļu un pārtikas krāsvielu vai biešu sulu (lai pagatavotu biešu sulas koncentrātu, nelielā katliņā uzvāri 100 ml biešu sulas un vāri līdz gandrīz viss ūdens iztvaiko un katliņā paliek tikai 2 ēdamk. ar sulas koncentrātu).
- Visu vēlreiz kārtīgi samaisi ar slotiņu un atstāj uz 15 minūtēm.
- Izcep plānās pankūkas un ļauj tām pilnībā atdzesēties.
Pagatavo krēmu:
- Saputo krēmsieru ar pūdercukuru un vaniļas cukuru, tad pievieno grieķu jogurtu un puto vēl 20 sekundes, līdz masa ir viendabīga.
Veido kūku:
- Saputoto krēmu plānā kārtā smērē uz pirmās pankūkas (plānā kārtā), liec virsū nākamo pankūku un tā turpini, līdz visas pankūkas ir apsmērētas.
- Rotā ar avenēm vai citām ogām.
Krāsnī ceptās bietes ar mārrutku-maskarpones krēmu
Sastāvdaļas
1 kg nomizotu biešu
4 ķiploka daiviņas
buntīte timiāna lapiņu vai 3 tējk. kaltēta timiāna
sāls, melnie pipari pēc garšas
olīveļļa
sula no ½ citrona
Mārrutku krēmam
250 g maskarpones siera
150 g grieķu jogurta
4-6 ēdamk. mārrutku
sāls, melnie pipari
1 tējk. citronu miziņu
Pagatavošana
- Sagriez bietes palielos gabalos.
- Lielā bļodā ielej olīveļļu, pievieno caur ķiplokspiedi izspiestus ķiplokus, citronu sulu, sāli, piparus un timiāna lapiņas.
- Visu samaisi un ber bietes bļodā pie garšvielu maisījuma.
- Apmaisa masu tā, lai bietes ir vienmērīgi pārklātas ar eļļas maisījumu.
- Novieto bietes uz cepamās paplāts un cep 180 grādus karstā cepeškrāsnī 45 min – 1 stundu (līdz bietes ir mīkstas).
- Pagatavo krēmu – saputo krēmsieru kopā ar grieķu jogurtu, mārrutkiem, citronu miziņu un sāli ar pipariem.
- Baudi siltas bietes kopā ar mārrutku krēmu.
Sodien ir tik skaista saulaina diena..nodomaju par prieku latvijas dzimsanas dienai.apsveicu mana milaa latvija…lai nu ka nebutu es tevi milu un nemainitu ne pret vienu pasaules valsti..ta manai dveselei ir svesa ..lai cik bagata un skaista ta nebutu..pateiz.latvija jutas taa kaa mes jutamies pasi.jo latvija esam mes..cilveki.ka jus jutaties tauta un kads ir jusu noskanojums..lai nu ka nebutu es latviju pasreiz izjutu rugteni saldu..nodomaju..es pagatavosu saldo…trauks sirsnina bus mana latvija..no sartam dzervenem skabi rugtenaam bus labs kiselitis..jo paslaik ari musu dzivite ir viens kiselitis..bet so kiseliti es izrotasu ar baltu saldu saputotu putukrejumu..jo latvijaa ir tik daudz gaisu labu baltu cilveku kas puedod rugtajam sartajam kiselim fantastisku garsu…un pie tam karoga krasas ari ir fantastiskas…vel pietrukst man jusu smaida un sarkanvina kuru es pacelsu par jums mila tauta..lai jusu rugtenam ikdiienas noskanam pari vienmer klatos ari baltas gaisas un priecigas domas. Nu gluzi kaa pirnas sniegparslas…latvijas dzimsanas dienaa.