2.8 C
Rīga
sestdien, 21 decembris, 2024

Slaveni šefpavāri iesaka, kā izmantot rudens veltes

23/09/2022 16:15
 

No paleolīta laikmetā gatavotās mamutu gaļas uz ugunskura līdz mūsdienu šefpavāru molekulārās gastronomijas mākslai – gatavošana ir bijusi svarīga un populāra nodarbe kā pagātnē, tā arī mūsdienās. Pasaulē nepārtraukti tiek izdotas jaunas pavārgrāmatas, kā arī dažādi šefpavāri bieži vien kļūst par televīzijas raidījumu zvaigznēm.

Viena no vecākajām receptēm, kas ir saglabājusies līdz mūsdienām, ir Mezopotāmijas sautējums ar nosaukumu “Tuh’u” – to no aitas gaļas gabaliņiem, taukiem, puraviem, sīpoliem un bietēm gatavoja jau pirms 3750 gadiem. 

Arī Vecā Derība ir bagāta ar atsaucēm uz šāda veida senajām receptēm. Piemēram, Ēsavs un viņa brālis Jēkabs piedāvāja atmaksāt pūru ar katlu gaļas sautējuma. Vecajā Derībā arī daudzreiz ir pieminēti sautējumi no lēcām un graudiem.

Romiešu pavārgrāmata, kas saglabājusies no ceturtā gadsimta pirms mūsu ēras, satur vairākas detalizētas zivju ēdienu un jēra sautējumu receptes. Bet franču sautējuma jeb ragū recepte lasāma 14. gadsimta pavārgrāmatā.

Šie avoti pierāda, ka kulinārija ir bijusi nozīmīga vienmēr. Gatavojot mūsdienās, noteikti var ne tikai pabarot sevi un tuviniekus, bet arī radoši izpausties, radot īstus meistarstiķus. 25. septembrī otrpus okeānam, ASV, svin Gatavošanas dienu, tādēļ arī kanāls “FOX Life” par godu tai aicina ikvienu pagatavot īstu rudens maltīti pēc slavenu šefpavāru receptēm!

Džeimija Olivera dārzeņu sautējums franču gaumē

Sastāvdaļas:

2 sarkanie sīpoli

4 ķiploka daiviņas

2 baklažāni

3 kabači

3 sarkanās vai dzeltenās paprikas

6 tomāti

½ ķekars svaiga bazilika (15 g)

Olīveļļa

Daži zariņi svaiga timiāna

400 g sasmalcinātu tomātu bundžās

1 ēdamkarote balzamiko etiķa

½ citrona

Pagatavošana:

Avots: https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/classic-ratatouille/

Nadjas Huseinas ābolu pīrags

Mīklai:

265 g miltu

1½ ēdamkarote pūdercukura

Šķipsniņa sāls

135 g nesālīta sviesta

3-4 ēdamkarotes auksta ūdens

Pildījumam:

10 āboli 

55 g pūdercukura

40 g nesālīta sviesta

1 ēdamkarote kukurūzas miltu

2 tējkarotes malta kanēļa

Krēmam:

4 olu dzeltenumi

40 g pūdercukura

400 ml saldā krējuma

1 tējkarote vaniļas ekstrakta

1 tējkarote mandeļu ekstrakta

Pagatavošana

Avots: https://thehappyfoodie.co.uk/recipes/apple-custard-pie/

Donala Skiana ķirbju, kokosriekstu un čili zupa

Sastāvdaļas: 

1 kg ķirbju 

1 ēdamkarote kausēta sviesta

2 ēdamkarotes rapšu eļļas

Daži timiāna zariņi

2 sarkanie sīpoli

2 tējkarotes sarkanā čili pulvera

400g kokosriekstu piena

1/2 litrs dārzeņu buljona

Jūras sāls un malti melnie pipari

Pagatavošana

Avots: https://donalskehan.com/recipes/roast-pumpkin-coconut-and-chilli-soup/

Lai labi garšo! Smelies iedvesmu citām receptēm Donala Skiana raidījumā “Donala ātrās receptes” katru darbadienas rītu, kā arī sestdienās kanālā “FOX Life”!“

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.