1.4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Domāts tūristiem

 

Pirms kāda laika Ārzemju mākslas muzejā notika Indijas dienas, precīzāk indiešu amatnieku dienas. Ļoti sen nebiju bijusi nevienā muzejā, tādēļ piekritu draudzenes uzaicinājumam un agrā svētdienas rītā devos baudīt Indijas mākslu. Jau iepriekš biju piezvanījusi uz muzeju, lai uzzinātu, vai patiešām tur varēs sastapt īstus indiešu amatniekus. Solīja, kā jā. Tomēr rezultātā no mākslas baudīšanas nekas prātīgs neiznāca.

Patiesībā man ļoti patīk dažādi etniski aksesuāri un lietiņas, it īpaši indiešu kleitas (reiz jau rakstīju, ka esmu īsta kleitu fane, starp citu nu jau manā kolekcijā ir vairāk nekā 20 indiešu kleitas). Tāpēc gaidīju ieraudzīt kaut ko tā-ā-ādu! Tika solīts, ka varēs iepazīties gan ar Indijas tradicionālajiem audumiem, gan metāla, koka izstrādājumiem un gleznojumiem, kā arī vērot amatnieku darbu

Amatnieku uz vietas nebija, bet visām lietām bija klāt pieliktas cenas, un ne jau tās mazākās. Muzeja uzraudze stāstīja, ka no sākuma, piemēram, viens tušas zīmējums maksājis ap 30 latiem, bet tad indieši pastaigājuši pa Vecrīgas galerijām un sapratuši, ka vajag taču cenu pacelt! (Kaut gan pašā Indijā tas maksā desmit, ja ne divdesmit reizes lētāk.) Tas viss vairāk atgādināja tādu kā indiešu preču tirdziņu tūristiem, ne izstādi.

Amatnieki nenāca, gaidījām jau kādu pusstundu. Tad nolēmām paskatīties video prezentāciju par Indiju. Liels bija mūsu pārsteigums, kad ieraudzījām kaut ko līdzīgu Latvijas reklāmas klipam (kur par zilajām govīm un latviešiem kā dziedātāju tautu), ne miņas no "īstās" Indijas. Beigās vienkārši aizgājām prom, tā arī nesagaidot īstos indiešu amatniekus.

P.S. Kad tu pēdējo reizi esi bijusi kādā izstādē vai muzejā? Un kādi bija tavi iespaidi?

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.