11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Cirks pilī

 

Pagājušā ceturdienā devos uz Rīgas pili, lai piedalītos Valsts prezidenta rīkotajā diskusijā Starptautiskās sieviešu dienas 100-gade un vardarbība ģimenē. Ja sākumā biju pārsteigta par diskusijai izvēlēto nosaukumu (svētki+reālas traģēdijas), tad pilī redzētais cirks mani patiešām šokēja.

Valda Zatlera rīkotajā diskusijā piedalījās gandrīz visi speciālisti, kuri varētu sniegt vērtīgu informāciju par vardarbības situāciju Latvijā. Tur bija gan vairāku ministriju pārstāvji, gan policisti, gan krīžu centru darbinieki, gan psihologi, gan sociālie antropologi un vēl, un vēl. Tiesa, cilvēks, kura ieņemamais amats vismaz daļēji liek atbildēt par to visu, proti, Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš jau pēc pirmajām ievadminūtēm augsti paceltu galvu atstāja pils zāli. Iespējams, viņš ar prezidentu par to bija vienojies, taču skats bija graujošs: kamēr kāds no diskusijai pieaicinātajiem ekspertiem klātesošos iepazīstināja ar savu prezentāciju, Mareks Segliņš ar super vēsu sejas izteiksmi pagāja garām gan runātājam, gan Valsts prezidentam. Nekādas cieņas – kā pret vienu, tā pret otru!

Vēlāk no vairāku ministriju un Saeimas komisiju darbinieku mutēm izskanēja vārdi, ka, braucot mājās no šīs tikšanās, mēs visu dzirdēto būsim aizmirsuši, taču beidzot esot jāsāk strādāt. "Kā viņiem nav kauna," domāju pie sevis, jo, piemēram, krīzes centrs Skalbes un citas sabiedriskās organizācijas, kas arī piedalījās šajā diskusijā, to vien dara, kā cenšas palīdzēt cilvēkiem, kuri ir cietuši no vardarbības. Ikdienu viņi redz sasistus bērnus, raudošas sievietes un nelaimīgus vīriešus! Tikmēr Bērnu un ģimenes lietu ministrijai ir nepieciešami n-tie gadi, lai izstrādātu "vardarbības" definīciju. Tas tikšot izdarīts līdz 2009. gadam.

Kā punkts visam bija Valda Zatlera uzruna, kurā viņš teica (citēšu aptuveni): "Ir divi svarīgi vārdi: cilvēktiesības un cilvēka pienākums. Vienu raksta kopā, otru atsevišķi. Es ceru, ka pēc šīs diskusijas mēs abus vārdus rakstīsim kopā." Vai šādas runas teicējs var cerēt, ka Iekšlietu ministrs, atstājot zāli, vismaz paklanīsies viņa priekšā?

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsNaudas sabojātie
Nākamais rakstsDizaineru apģērbs Latvijā