5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Tiramisu kūka

 

Šai kūkai piemīt vairākas maģiskas īpašības. Tie draugi, kas to nogaršojuši, lūdz ietīt viņiem līdzi vēl mazu gabaliņu. Tie, radinieki, kas to redzējuši, cīnās par pēdējo gabaliņu. Savukārt radnieces, starp kurām ir kulināres ar desmitiem gadu stāžu, raisa sarunas, kas tajā kūkā ir tik īpašs. Tie darba kolēģi, kas to ēduši, saka, ka šī nu gan ir "īstā" Tiramisu un lūdz nosūtīt recepti pa e-pastu. Taču visiem pārējiem varu pateikt, ka šo Tiramisu var pagatavot 40 minūšu laikā, un tā ir tik vienkārša, ka tā pilnīgi mierīgi var būt pirmā kūka, ko tu savā mūžā esi gatavojusi. Tā, kā tas bija man.

Nepieciešams: 5 olas, 2 bundžiņas Mascarpone siera (nopērkams lielveikalos), 140 g cukura, šķipsiņa sāls, berams nesaldināts kakao un rīvēta tumšā, rūgtā šokolāde, 3 paciņas Selgas klasisko cepumu un cepumi Dāmu pirkstiņi (šauri cepumi pirksta garumā),kas arī nopērkami lielveikalos, cepumu nodaļā. (Ja nevari dabūt Dāmu pirkstiņus, liec to pašu Selgu, bet tad varbūt liec mazliet mazāk cukura, lai nav pārāk salds.) Krūzīte ļoti stipras kafijas, kam, ja vēlies, vari pieliet klāt Latvijas melno balzamu.

Vispirms aplej kafiju, lai ievelkas un dziest. Pēc tam vari pieliet klāt balzamu. Sākas kūkas gatavošana. Atdali olas dzltenumus no baltumiem. Dzeltenumus ar mikseri sakul kopā ar cukuru, kamēr masa ir pavisam gaiša, bet nekreņķējies, ja cukurs nav galīgi izkusis. Gan izkusīs pārējā procesā. Tagad šajā gaišdzeltenajā masā iecilā abas bundžas Mascarpones siera. Lēnām izmaisi, lai nav kunkuļu. Atsevišķā traukā ar mikseri sakul olu baltumus ar sāli – kul ilgi, jo putas vajag stingras. Kad gatavs, putas iecilā dzeltenumu, cukura un siera masā. Tikai nemaisi, bet vienkārši iecilā, līdz masa ir kļuvusi vienmērīga.

Kūkas traukā (vismaz 10 cm augstā) apakšējā kārtā liec Selgas cepumus. Virsū – pagatavoto masu, kurai uzkaisi kakao un rīvētu šokolādi. Tagad Dāmu pirkstiņus pamērcē kafijā un balzamā un liec virsū. Noklāj visu laukumu un atkal liec pagatavoto masu, birdini kakao un rīvēto šokolādi. Tagad liec kafijā pamērcētus Selgas cepumus un tā turpini kārtu pēc kārtas, līdz masa beigusies. Jāaprēķina, ka pašā augšā jābūt masai, kurai atkal virsū uzbirdināsi kakao un rīvēto tumšo šokolādi. Tagad liec ledusskapī apmēram 3 stundas nostāvēties. Gatavs.

Lai labi garšo!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.