2.3 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Drošs sekss?

 

Trešdien ir Pasaules kontracepcijas diena. Jaunākajos datos par kontracepcijas lietošanu un mūsu seksuālo uzvedību es atradu gan priecīgo, gan bēdīgo. Seksuālā aktivitāte mums iet uz "urrā", taču par aizsardzību nedomājam.

2006. gadā veiktais Eiropas sieviešu seksuālās uzvedības pētījums liecina, ka Latvijā 36% sieviešu sekss ir vairākas reizes nedēļā un 14% reizi nedēļā, kas ir krietni augstāks rādītājs nekā citviet Eiropā. Iepriecinošs fakts, taču skumji kļūst tad, kad ieraugi datus par ikdienā lietotajām kontracepcijas metodēm. 28% Latvijas sieviešu seksa laikā aizsardzībai nelieto vispār neko un 11% izvēlas nedrošas metodes – tādas kā pārtrauktais dzimumakts, maksts skalošana un citas tikpat muļķīgas metodes. Tie kopā ir veseli 39%! Tas nozīmē, ka vairāk nekā trešā daļa mūsu sieviešu katru mēnesi ar bailēm gaida mēnešreizes, taču nespēj saņemties sakarīgākai kontracepcijas metodei!

Īsti jau negribu izklausīties pēc vecmāmmiņas, jo arī pati savu reizi esmu grēkojusi, taču biju un esmu pilnīgā neizpratnē, kad uzzināju šo statistiku. Tiesa, saprotu, ka ne jau sievietes vien tur pie vainas. Šķiet, arī organizācijas "Papardes zieds" rīkotā semināra publika, kas Liepājā bija sapulcējusies uz divām dienām, lai diskutētu par mūsu seksuālo veselību, spilgti sasaucas ar jau minēto pētījumu. Tās dalībnieku vidū nebija neviena vīrieša (kaut ekspertu vidū viņu netrūka)! Pat no vīriešu žurnāliem uz semināru tika sūtīta vai nu redakcijas vienīgā sieviete, vai arī organizētājiem telefona klausulē tika atrūkts, ka kontracepcijas jautājumi uz viņiem neattiecas. Ar citu izdevumu kolēģēm runājām par to, ka diez vai arī mūsu pašu draugi un vīri zina, kas ir spirāle vai riņķis. Kā ir ar tavējo?

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsModes nedēļa Madridē (galerija)
Nākamais rakstsIr vīrieši vai nav?