7.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Algas pielikums

 

Šī brīža ziņu galvenie temati par inflācijas milzīgo pieaugumu sasaucas ar patlaban gatavoto (nākamnedēļ sākumā uz drukāšanu sūtāmo) Cosmopolitan oktobra numura "lielo tēmu" – karjeru. Citu rakstu starpā viens ir par sievietēm, kuras panāca algas pielikumu. Viņas izstāsta savu pieredzi – kā viņas nonāca līdz domai par to, ka nepieciešams algas pielikums, kā viņas tam gatavojās un, visbeidzot, kā to izdarīja. Kaut arī detaļas nestāstīšu – lai tev būtu interesantāk lasīt – tomēr dažas pārdomas viņu stāsti manī izraisīja.

Viena no raksta varonēm lūdza algas pielikumu, viņai to neiedeva, un viņa mainīja darbu. Gadu nostrādājusi cituviet un painteresējusies par iespējām atkal atgriezties, viņa spēja vienoties ar bijušo darba devēju par viņai pieņemamu algu. Otra raksta varone bija tā pārstrādājusies, ka viņai trūka spēka dzīvot, kur nu vēl strādāt. Algas pielikumu viņa saņēma tad, kad bezspēkā nolēma pamest darbu, taču darba devējs pierunāja palikt. Savukārt trešā varone vienkārši nemācēja pateikt darba devējam to, ka viņai nepieciešams vairāk naudas. Ka viņai pietrūkst elementārai sadzīvei.

Visos šajos stāstos morāle ir viena: par algas pielikumu ir jācīnās. Jāmet kauns un aizspriedumi pie malas. Jāmeklē argumenti, kāpēc esi pelnījusi pielikumu. Jābūt drosmīgai un jāaicina šefi un šefenes uz sarunu. Jāmeklē alternatīvas darba iespējas, jo, ja tev atteiks, diez vai tu vēlēsies turpināt šeit strādāt.

Kāpēc darba devēji paši neizrāda iniciatīvu pacelt algas labiem kadriem? Gan jau, ka daži izrāda. Bet tos, kuri neizrāda, var saprast: kāpēc lai viņi paaugstinātu algu cilvēkam, kurš to neprasa, ja katru tev samaksāto latu viņi automātiski atņem kompānijas īpašniekiem vai kādam citam darbiniekam no iespējamā algas pielikuma?

Bet, ja tev neizdodas, un tas sēž kā rūgts kamols kaklā, laikam jāpaskatās uz to no citas puses. Pasaule ir plaša, darbu daudz. Varbūt pienācis laiks kaut ko mainīt… Iespējams, pēc dažiem gadiem tu būsi pateicīga tam kretīnam darba devējam, kurš tev nepielika algu. Jo tu biji spiesta domāt, kā dzīvot tālāk, un jaunā izvēle tev nākusi tikai par labu. (Vecajā vietā tu vispār jau būtu sapuvusi 😉

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.