1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

2 dienas Tartu

 

Tuvojoties gada beigām, dzīves un darba dienas temps pieaug ar katru brīdi, ieplānojot brīvo laiku tepat Rīgā, vienmēr atradīsies kāds iemesls mazliet pastrādāt, bet nedēļas atvaļinājums gada beigās izklausās pārāk nereāli. Tieši šī iemesla pēc kādā agrā piektdienas pēcpusdienā nolemjam doties prom no LV tikai uz pāris dienām, turklāt tepat netālu, autobrauciena distancē. Mēs braucam uz Igaunijas studentu galvaspilsētu – Tartu. Te ir būts vairākkārt, gan darbā, gan kopā ar vecākiem bērnībā, gan trakajā elektroniskās mūzikas festivālā, no kura (klasisku iemeslu pēc) neatceros neko. Par iepriekšējām reizēm runājot – nekas īpašs, tomēr šoreiz viss ir citādi. Tartu mani pārsteidz.

Pilsēta ir ļoti kompakta, sakopta un tūristiem viegli saprotama, vairāk nekā tikai studentu pilsētiņa. Galvenās atrakcijas, kuras brauc apmeklēt tūristi kopā ar ģimeni, ir Ahhaa zinātniskais centrs, Aura akvaparks (var izmantot vienkārši kā baseina apmeklējumu) un Leļļu muzejs. Par laimi, tas nav vienīgais, ko piedāvā Tartu – te ir pietiekoši kvalitatīvas izklaides arī pieaugušajiem. Tas ir lielisks vīkenda galamērķis, arī braucot divatā, vienkārši atpūsties, apmeklēt kādu no daudzajiem restorāniem, nogaršojot kokteiļus vietējā bārā vai malkot vīnu romantiskā kafejnīcā. Rītu nesteidzīgi pavadīt gultā, klausoties mūziku vai skatoties kādu labu filmu, bet vēlāk dzert kafiju pie loga ar skatu uz vecpilsētu un pēc tam doties uz mākslas muzeju un pastaigā pa skaisto parku, kur kalna galā gaida vēl viens interesants muzejs – universitātes dārgumu krātuve – un vecas baznīcas majestātiskie mūri. Dienu var noslēgt ar peldi milzīgajā Aura baseinā, kuram ir stikla siena ar skatu, bet pēc tam doties nopirkt garšīgus suvenīrus Kalev šokolādes veikaliņā un ar rokām lietas organic aromātiskās sveces veikala Kabamaja interjera nodaļā. Turklāt Rīga ir tepat – dažu stundu brauciena attālumā.

Leģendārais “Kalev” veikals.

Mani atklājumi

1.Viesu māja Domus Dorpatensis Guest Apartments (Raekoja Plats 1) – pēdējā brīdī pirms izbraukšanas no Rīgas internetā drudžaini meklēju naktsmītni. Piedāvājumā ir neskaitāmas viesnīcas, viesu mājas un pat studentu kopmītnes, kas manai (diemžēl snobiskajai) gaumei liekas pārāk neizteiksmīgas. Brīdī, kad esmu zaudējusi visas cerības atrast kaut ko sev pa prātam, rezervēju kādu no viesu mājām, no priekšrocībām izvēloties atrašanās vietu pašā vecpilsētas centrā, jo no mazajām un tumšajām bildēm īsti neko saprast nevar. Atbraucot izrādās, ka izvēlētais apartaments patiešām atrodas vēsturiskā mājā, burtiski vecpilsētas sirdī. Tas ir mansards divos stāvos, ar romantisku skatu uz vecpilsētu, eļļotām koka grīdām, baltām sienām, kurās vietām atsegtas sijas, un gaumīgām veclaicīgām mēbelēm. Tīrs, gaišs, mājīgs un neticami kluss pat piektdienas vakarā. Apartamentā ir arī lieliski aprīkota virtuvīte, kurā viesu ērtībai atrodams viss – sākot no vīna glāzēm un beidzot ar kafiju un olīveļļu, ja brokastis sagribēsies pagatavot numurā. Kāpēc brokastis – jo vakariņas noteikti būsiet paēduši jau kādā no visai pieklājīgajiem Tartu restorāniem.

Apartamentu mājas pagalms.

Mājīgais un gaišais lofts.

Apartamenta virtuve, kurā bija gan kafija, gan olīveļļa.

2. Tagad par restorāniem – pieminēšanas vērti ir vairāki. Viens no tiem atrodas jau aprakstītā apartment house pirmajā stāvā un saucas NOIR. Tas ir neliels, mājīgs restorāniņš ar samērā plašu vīna karti (arī šampanietis) un itāļu akcentiem ēdienkartē. Vīnu var pasūtīt arī pa glāzei, tad būs jāizvēlas kāds no dienas piedāvājumā esošajiem 10 vīniem. Pārējos var pasūtīt tikai pudelē, bet cenas ir ļoti pieejamas, vidēji 20% virs veikalā piedāvātajām. Ēdienu lielākoties gatavo no eko produktiem un pasniedz salīdzinoši ātri. Mans favorīts bija ceptas bietes un spinātu salāti ar kazas sieru, kā arī lieliskais crème brûlée. Restorānam ir arī skaists pagalms, kurā siltākā laikā var baudīt vakaru svaigā gaisā.

Restorāns/vīna bārs “Cafe Noir”.

Gardie kazas siera un ceptu biešu salāti.

“Cafe Noir” mājīgais interjers.

Tsink Plekk Pang (Küütri 6)

Uz šejieni vērts doties, ja vēlies noskaidrot, pēc kā garšo Tartu gatavots ķīniešu ēdiens. Vieta atrodas turpat vecpilsētā un izceļas ar īpašu interjeru un plašu Āzijas virtuves piedāvājumu (arī veģetārais) ēdienkartē. Publikā sastapsiet gan studentus, gan biznesa cilvēkus.

Kapriis (Raekoja Plats 9)

Maza kafejnīca/restorāns vecpilsētas centrālajā laukumā. Piektdienas vakarā tā bija burtiski pārpildīta ar jauniem cilvēkiem, kas skaļi svinēja dzīvi ar kokteiļiem, mūziku un karstām sarunām.

Steika restorāns piektdienas vakarā.

Arī ēdienkarte visnotaļ pieklājīga gan satura, gan cenu ziņā.

Meat Market Steak & Cocktail (Küütri 3)

Lieliska vieta ar divdomīgu nosaukumu steika cienītājiem. Interjerā un apkalpošanā kaut kas no Ņujorkas, labā nozīmē – plaši, ar lieliem logiem un vasarā arī terasi. Kokteiļu piedāvājums kārdinošs, īpaši labi garšoja passion fruit Cosmopolitan un klasiskais Mojito.

Truff (Raekoja plats 16)

Vēl viena jauka vieta turpat vecpilsētā, ar lielisku skatu uz centrālo laukumu. Kafejnīca sadalīta divās daļās, kur viena vairāk atgādina kafijas un vieglu uzkodu baudīšanas vietu, bet otra – restorānu. Patīkami, ka pieejams bezmaksas internets un, ja nepieciešams, arī dators. Šī vieta ieguvusi neskaitāmas balvas gan par ēdienu, gan apkalpošanas kvalitāti.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.