6.8 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

REKVIĒMS VASARAI

 

Atvadīties ir grūti, īpaši no vasaras: karstas, negulētas naktis, reibinoši festivāli, kokteiļi, skūpsti, smiekli un draugi…taču gaisā jau jūtama rudens smarža. Un kaut arī dienas mūs patīkami priecē ar atvasaras siltumu, naktis kļūst aizvien dzestrākas, palagus nomaina segas, bet smieklus pārmāc rudenīgas skumjas. Temperatūras svārstības rada sajūtu, ka atrodamies kaut kam pa vidu: laikam, notikumiem, attiecībām, sezonai. – Kaut kur starp vasaras neprātu un rudens melanholiju.

Drīz no ielām nozudīs kafejnīcu terases, tiks salocīti pēdējie krēsli un cilvēki salīdīs bāros, skatlogos un mājās, bet ierastās ledus lattes vietā izvēlēsies siltu tēju. Parki kļūs tukši un klusi. Vakari tumši, un tiem līdzi piezagsies pirmais nogurums un rutīna. Vasara ir oficiāli beigusies, un mums palikušas tikai saldsērīgas atmiņas, no kurām būs jādzīvo deviņi gari un tumši mēneši, līdz nākamajai vasarai. Drīz jakas nomainīs mēteļi, džemperi kļūs garāki, bet šalles platākas. Mēs pārstāsim darīt pārgalvības, apkrausimies ar vasarā iekavētajiem darbiem, un atgriezīsimies monotonajā ikdienā. Pie pārmaiņām vajag pierast: un nav svarīgi vai tās būtu attiecību beigas, jauns mājoklis vai darba vieta. Viss nezināmais ir intriģējošs, taču atteikties no ierastās ikdienas un lietu kārtības nav nemaz tik viegli. Pārmaiņu laiks ir grūts, pat ja tas sev atnes līdzi tikai jaunu gadalaiku – no skapja izvilkt mēteli, kamēr vēl gribas tērpties puķainās kleitās un sandalēs, vērot lapkriti kamēr gribas vaigos stumt ogas un pusnaktī brist peldēties.

Istabā pavērts logs (pieraduma pēc, nevis tāpēc, ka būtu silts), pa to ieplūst dzestrais gaiss, kas smaržo pēc rudens. Rudenī ir tiesības skumt (un, manuprāt, tā ir priekšrocība). Šis ir mierīgs laiks, kad visu var sakārtot gan galvā, gan mājoklī, gan sirdī. Salikt pa plauktiņiem, lai pavasarī atkal varētu to visu sajaukt un mesties neprātīgā dēku un piedzīvojumu virpulī.

Lai tev šis skumju laiks ir skaists un pārdomu pilns, lai tas smaržo pēc vasarā lasītām piparmētrām un kaltētas lavandas. Ņem rokās telefonu un pārlapo spilgtākos vasaras mirkļus (tev to noteikti ir vesels lērums). Tā būs lieliska nodarbe tādiem vakariem kā šis, kad var gandrīz sataustīt gadalaiku maiņu. Un atceries, – ka visas beigas ir kā jauna sākums.

P.S. “Fall has always been my favorite season. The time when everything bursts with its last beauty, as if nature had been saving up all year for the GRAND FINALE.”

/Lauren DeStefano/

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.