6.8 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Kas jāzina par smaržām?

 

Dažas lietas, kas jāzina par aromātiem

1. Smaržu izgatavošanai nepieciešamas dažādas izejvielas, proti, augu valsts izcelsmes smaržvielas: ziedlapiņas, augļi, lapas, ēterisko eļļu augļu saknes. Tieši šīs vielas veido parfīma galveno aromātisko bāzi.

Augu valsts izcelsmes smaržvielas: ambra, muskuss, kurus izmanto aromāta fiksācijai. Parfimērijas spirts, kurš tiek izmantots kā universāls šķīdinātājs. Krāsvielas. Tās pievieno, lai parfimērijas šķidrumam piešķirtu vajadzīgo krāsu, kas nekādā veidā neietekmē tās īpašības.

Visdārgākās ir augu valsts izcelsmes izejvielas, bet tieši šo produktu klātbūtne nosaka parfīma kvalitāti.

2. Visa parfimērijas produkcija iedalās sekojošās grupās:

Pirmā grupa – smaržas. Tas ir produkts ar vislielāko smaržvielu daudzumu ar maksimālu noturību.

Otrā grupa – parfimērijas ūdens, kura sastāvā ir tik pat liels smaržvielu daudzums kā smaržās, bet šeit ir ievērojami mazāka to koncentrācija. Šī iemesla dēļ tualetes ūdeņa aromāts kļūst ļoti maigs Noturības ziņā parfimērijas ūdens neatpaliek no smaržām.

Trešā grupa – tualetes ūdens. Tā ir "visvieglākā" grupa. Šeit smaržvielu daudzums ir mazāks, tāpēc smarža nav tik noturīga.

lanvin_marry_me_430

3. Pastāv noteikta parfimērijas produkcijas klasifikācija.

"Ziedu" kategorija. Tā ir vissvarīgākā kategorija, kura grupē parfīmu. Šīs kategorijas galvenā tēma ir ziedi: roze, jasmīns, alpu vijolīte, ceriņi, maijpuķītes.

"Citrusaugļu" kategorija. Šajā kategorijā dominē tādu augļu ēteriskās eļļas kā, piemēram, citrons, bergamots, apelsīns.

"Papardes" kategorija. Šai kategorijai nav nekā kopīga ar papardēm. Tai raksturīga lavandas, ozola sūnu, kumarīna un bergamota smaržu notis.

"Koksnes" kategorija. Šai kategorijai raksturīgi aromāti ar siltām smaržu notīm, tādas kā, piemēram, sandalkoks, pačūlija, vetivērija, ciedrs. Vīriešu kompozīcijās līdzās koksnes aromātam jūtamas lavandas un citrusaugļu notis.

"Šipras" kategorija. Šīs kategorijas nosaukums "Šipra" cēlies no Kipras salas, kur kāds ģimenes uzņēmums ražoja smaržas ar šādu nosaukumu. Šīs smaržas pavisam īsā brīdī kļuva ļoti populāras, pateicoties savam unikālajam aromātam – šeit jūtamas klinšu rozes, labdanumu, ozola sūnas, kumarīna, bergamota un ģerānijas smaržu notis.

"Ambras" kategorija. Šai kategorijai pieskaitāmi "austrumu" aromāti ar vaniļas smaržu notīm. Tās ir ļoti temperamentīgas smaržas, jo šeit jūtamas siltas, saldas augļu un eksotisko ziedu smaržu nokrāsas.

"Ādas" kategorija. Šai savdabīgai kategorijai raksturīgi ādas, dūmu, sadegušas koksnes un tabakas aromāti ar nelielām ziedu smaržas nokrāsām. 

diesel_fuel_for_life_430

Kā pareizi izvēlēties smaržas?

1. Nekad nepērciet smaržas spontāni. Vienmēr pirms smaržu pirkšanas pasmaržojiet dažādus aromātus. Pēc tam uzsmidziniet tās uz speciāliem papīrīšiem (bloteriem), uzrakstiet uz šīm lapiņām Jums iepatikušās aromāta nosaukumu un nolieciet tos dažādās vietās.

2. Atnākot mājās, pasmaržojiet tos vēlreiz. Salīdziniet savas izjūtas. Pēc tam atkārtojiet šo procedūru nākamajā dienā no rīta.

3. Tagad Jūs varat doties uz veikalu, lai uzsmidzinātu dažus sev vislabāk iepatikušos aromātus uz ādas – plaukstas iekšpusē. Tikai āda ļauj atklāties visām smaržas notīm! Vienmēr izsmidziniet smaržas sev uz ādas, jo parfīma aromāts uz draudzenes ādas var veidot pavisam citu aromātu buķeti.

4. Maksimālais aromātu skaits, kurus Jūs varat izmēģināt vienā piegājienā – tie ir pieci aromāti, jo mūsu neprofesionālais deguns nav spējīgs uztvert lielāku aromātu skaitu. Šī iemesla dēļ starp diviem aromātiem mēs ieteiktu pasmaržot kafijas pupiņas, lai atjaunotu ožu. Bet vēl labāk būtu pēc katra smaržu aromāta izmēģināšanas iziet ārā pastaigāties un tad nākt atpakaļ un pasmaržot nākamo aromātu.

5. Ņemiet vērā to, ka katrām smaržām ir sava sākuma nots, kura atklājas uzreiz, līdzko Jūs to uzsmidzināsiet uz ādas. Šis aromāts ir savdabīga smaržu rota. Pēc tam smaržu sākuma nots pāriet "sirds" notī, kurā slēpjas patiesais aromāts, pēc tam plūdeni pāriet šleifē, kuras aromāts atklājas pats pēdējais.

6. Pastāv vēl viens smaržu izvēles noslēpums: nekad nesmaržojiet smaržas uzreiz pēc uzsmidzināšanas uz ādas – Jūs sajutīsiet tikai sākuma noti, kura ātri izvēdināsies, bet tai sekos "sirds" nots. Ļaujiet smaržām mazliet izvēdināties 5-7 minūtes, un tad Jūs tiksiet dāsni apbalvota ar izsmalcinātu aromātu.

7. Bet vēl labāk – pastaigājiet ar Jums iepatikušos aromātu vienu dienu. Pavērojiet, kādas emocijas tas Jums izraisīs. Aromāts, kurš Jums vislabāk patiks, tad arī būs Jums vispiemērotākās smaržas!

anna_sui_night_of_fancy_430

Tagad arī smaržas internetā ir iespējams iegādāties StarStyle interneta veikalā!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsSkropstu pieaudzēšana
Nākamais raksts03.12.2011