1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Sulas – enerģijai, aizsardzībai, labam noskaņojumam un izskatam

 

Turklāt papildus enerģētiskajai vērtībai un dabīgajām vielām, sulas ir arī spēcīgs pozitīva lādiņa avots. Jo īpaši tās, kuras pagatavotas no krāsainiem – dzelteniem, oranžiem un sarkaniem – dārzeņiem un augļiem. Arī psihologi un uztura speciālisti atzinuši, ka enerģijas trūkuma un pesimistiska noskaņojuma pārņemtiem cilvēkiem uzturā ieteicams izvēlēties daudz košus dārzeņus un augļus vai to sulas, jo dabiskās augu krāsvielas nepieciešamas kā labam izskatam un redzei, tā arī aizsardzībai pret dažādām ļaundabīgām kaitēm.

Cik dažādi cilvēki – tik dažādi organismi: kāds labāk uzņems veselus augļus un dārzeņus, kamēr citam daudz vieglāk būs pārstrādāt sulu. Visbiežāk izvēli par konkrētu sulu nosaka galvenokārt garša, nereti pat neaizdomājoties par veselīgajām sulu īpašībām. Tādēļ uzzināsim vairāk par sulu sastāvā esošajām uzturvielām un – ko tās sniedz mūsu organismam! Turklāt izvēloties veikalā nopērkamās Latvijā ražotās sulas, jāpievērš uzmanība marķējumam, lai tās būtu 100% sulas, kas izgatavotas no koncentrāta.

abols_200

Ābolu sula

Ābolu sulā ir C vitamīns, kas stiprina organisma imūnsistēmu, savukārt sulas sastāvā esošais B vitamīns nomierina nervu sistēmu, kā arī uzlabo matu un ādas struktūru. Ābolu sulu īpaši ieteicams lietot brokastīs, jo tās sastāvā esošie ogļhidrāti nodrošina organismam nepieciešamo enerģiju, mundrumu. Tāpat ābolu sula veicina gremošanas sistēmu, pazemina holesterīna līmeni un remdē pārlieku lielu apetīti, tādējādi tā ir īpaši ieteicama cilvēkiem, kas ievēro diētu.

tomats_200 

Tomātu sula

Arī tomātu sula ir ieteicama diētas sastāvdaļa, jo tajā ir ļoti maz kaloriju (78kkal uz 100g). Tomātu sula noder arī kā dabisks pašiedeguma līdzeklis – piemēram, vasarā pirms došanās uz pludmali ir ieteicams apēst kādu tomātu, kas zināmā mērā pasargās no saules apdeguma. Tomātos un to sulā ir nozīmīga viela – likopēns, kas mazina risku saslimt ar onkoloģiskām slimībām (krūts, plaušu, resnās un taisnās zarnas vēzi), aizsargā sirdi un asinsvadus, kā arī aizkavē novecošanos. Tāpat kā šokolāde tomāti satur laimes hormonu serotonīnu, kas vairo enerģiju, labsajūtu un dzīvesprieku.

Cidoniju sula

Cidoniju augļos un sulā ir daudz C vitamīna, un tās satur pektīnvielas, skābes un minerālvielas, kā arī kopumā labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka psihi – uzmundrina, uzlabo garastāvokli, mazina galvassāpes, stiprina sirdi, aknas, kuņģi, pastiprina apetīti u.tml. Cidonijas spēj saistīt un izvadīt no organisma radioaktīvos elementus. Turklāt cidoniju augļos un to sulā esošajām miecvielām piemīt arī antibakteriāla īpašības.

Ananāsu sula

Ananāsu sula ir bagātīgs C vitamīna un kālija (K) avots, kā arī satur enzīmu, kas veicina gremošanu. Šī iemesla dēļ ananāss un tā sula tiek uzskatīts par dabīgu novājēšanas, slaiduma un enerģijas iegūšanas līdzekli.

Kāpostu sula

Kāpostu sulā atrodas vērtīgi A, C un E vitamīni, kas uzlabo imūnsistēmu un pasargā no saaukstēšanās. Kāpostu sulā ir arī augsts joda saturs un silīcijs, kas nepieciešams vairogdziedzera darbībai, lai stimulētu pigmentu veidošanos ādā un matos.

Aprikožu nektārs

Aprikožu nektārā ir dzelzs, kas savukārt palīdz pretoties nomāktībai un nervozitātei. Tāpat aprikozes un to nektāru ieteicams lietot tiem, kas strādā mazkustīgu darbu birojā pie datora, jo ir lielisks līdzeklis vēdera darbības regulēšanai.

Upeņu sula

Upeņu sula ir bagātīgs C vitamīna avots – pietiek dienā apēst 20-30 ogu, lai nodrošinātos ar organismam nepieciešamo C vitamīna devu. Ogas stiprina visu organismu un tām ir antiseptiska, urīndzenoša, žultsdzenoša un organismu tīroša iedarbība. Upeņu ogu sula balina sejas ādu, tāpēc gadījumā, ja uz ādas ir pigmentācijas plankumi vai vasaras raibumi, vasarā ieteicams vairākas reizes dienā seju tīrīt ar upeņu sulu (ar samērcētu vates spilventiņu, speciālu sejas sūklīti, marli u.tml.). Līdzīga iedarbī­ba ir masāžai ar sasaldētas sulas gabaliņiem – tas vienlaikus balinās un atvēsinās sejas ādu, kā arī veicinās asinsriti. Dažādas upeņu sulas maskas ieteicams lietot arī ādas pretnovecošanas (anti age) efekta sasniegšanai.

grape_200 

Vīnogu sula

Vīnogu sulas ārstnieciskās īpašības tika augstu vērtētas jau Antīkajā pasaulē – tā atjauno nervu sistēmu, stiprina organismu, veicina darbspēju saglabāšanu, pazemina holesterīna līmeni asinīs, kā arī arteriālo asinsspiedienu, tādēļ vīnogu sulu ieteicams lietot arī fiziska spēka izsīkuma gadījumos.

Citrusaugļu sulas

Apelsīnu, citronu, greipfrūtu un mandarīnu sulas ir ne tikai bagātīgs C vitamīna avots, bet tās satur arī vielas, kas veicina organisma asinsriti. Šie augļi uzlabo sejas krāsu un imunitāti, tāpēc katru rītu ieteicams izdzert glāzi šo augļu sulas. Piemēram, greipfrūtu sulā ir daudz folijskābes, kas ir B grupas vitamīns un ir ļoti nepieciešama šūnu veidošanās procesā. Tāpat greipfrūtu sula veicina hormonu veidošanos, sekmē ķermeņa svara samazināšanos, uzlabo ādas struktūru, stimulē matu augšanu, uzlabo garastāvokli un – arī novērš celulītu. Savukārt apelsīnu sulā ir skaistuma vitamīns – biotīns, kas nodrošina veselīgu ādu un matus. Apelsīnu sulā tāpat kā augļos ir paaugstināta C vitamīna koncentrācija, un vienlaicīgi sulā ir arī maz kaloriju.

0004vycb_bulls_430

*PVD un LLU februārī veikts pētījums Dr.sc.ing. Solvitas Kampuses, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes docentes, uzraudzībā. Pētījumā izmantotas pašmāju ražotāju CIDO un Gutta sulas.  

Rakstu sagatavoja Linda Kapteine, kampaņas www.apedsulu.lv Sulu Ekspertu Padomes locekle, "Veselības centrs 4" dermatoloģe

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsironia
Nākamais rakstsveels riits.