2.9 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

Aktuālākie jautājumi par eko produktiem!

 

Atgādinām, ka sadarbībā ar lielāko eko veikalu tīklu Biotēka esam izveidojuši sadaļu (Skatīt šeit!), kurā līdz pat 31.maijam vari iesūtīt savu jautājumi jautājumu, saistītu ar eko produkciju un eko domāšanu. 3 interesantāko jautājumu autori, kurus noteiks Biotēka, saņem jauno Neo Bio piena medus šampūnu. Tas ir atjaunojošs šampūns bojātiem matiem, kas saudzīgi attīrīs, mitrinās un piešķirs matiem mirdzumu.

Stāsts: Esmu pārliecinājusies, ka eko kosmētika ir laba, bet kā man zināt, ko tieši izvēlēties, vai Latvijas Madaru vai kādu citu kosmētiku? Kādas tieši ir atšķirības starp eko kosmētikas produktiem? P.S. Daudz ir rakstīts par to, kādēļ ir labi, bet maz tieši par to, kas būtu labi!Aiga (21)

Atbilde: Tas tādēļ, ka „kas būtu labi" jāizvēlas ļoti individuāli. Pirmkārt, Jums būtu jāizvēlas savam ādas tipam piemērotākā kosmētika. Pēc tam padomājiet, kādu efektu vēlaties sasniegt – vai Jums nepieciešama mitrinoša vai barojoša kopšana (vieglāks vai treknāks krēms), pretcelulīta iedarbība vai varbūt piņņu mazināšana utt. Un, visbeidzot, noteikti jāņem vērā arī Jūsu personīgā gaume – vai Jums kosmētika patīk pēc smaržas, pēc konsistences; vai labprātāk mazgājaties ar gabaliņu ziepēm vai dušas želeju u.tml. Saliekot to visu kopā, varēsiet saprast un izvēlēties, kura ražotāja, kurš līdzeklis tieši Jums būs vispiemērotākais.
————————————————————–
Stāsts: Kādu produktu Jūs ieteiktu lietot matu augšanai?Aira (16)

Atbilde:
Meklējiet līdzekļus ar diždadzi sastāvā. Piemēram, John Masters Organics Deep Scalp Follicle Treatment – diždadzis, arnika, nātre, gotu kola, timiāns, īru ķērpis, kviešu asni, papaija, baltā tēja, gurķis u.c. augi uztur veselīgu galvas ādu, stiprina matu saknes, stimulē veselīgu matu augšanu, kā arī piešķir matiem kuplumu. Šo līdzekli lieto, iesmidzinot matos pēc iespējas tuvāk matu saknēm, katru dienu vai pēc katras matu mazgāšanas.

2.jaut._200

 ————————————————————-
Stāsts: Sveiki! Man pēdējo mēnesi roku āda ir tik sausa, sāp, jo plīst un ir tik asa. Nezinu vairs, ko lai daru. Nekādi krēmi nepalīdz, ne lētie Dzintara ražojumi, ne dārgāki, ko var nopirkt aptiekās. Efekts ir tikai uz mirkli. Vai eko krēmi varētu palīdzēt? Nesaprotu, kas pa iemeslu, jo vitamīnus dzeru, ēdu veselīgi, arī 3 litri ūdens katru dienu. Nekad agrāk man tā rokām nav bijis. Ilze (24)

Atbilde: Iespējams, šādā situācijā Jums noderīgākas var izrādīties eļļas, nevis krēmi. Piemēram, Florame makadamijas riekstu vai mežrozīšu eļļas – tās ātri iesūcas, neatstājot taukainu sajūtu, izteikti mīkstina ādu un atjauno tās elastību, mazina ādas plaisāšanu, veicina sasprēgājumu sadzīšanu. Izvēlētajai eļļai variet aptiekā iegādāties un piejaukt mazliet smiltsērkšķu eļļas. Iesākumā iemasējiet mazliet eļļas roku ādā pēc iespējas biežāk, vairākas reizes dienā – pēc katras roku mazgāšanas, pēc iešanas ārā, un kad vien sajūtiet ādas sausumu. Bagātīgāk ieziediet ar to rokas uz nakti. Vēlāk eļļu variet lietot tikai uz nakti, bet dienā ērtākai lietošanai pāriet uz Logona Handpflege Konzentrat intensīvo roku krēmu.

3.jaut_200

————————————————————–
Stāsts: Labdien! Vai eko kosmētikas produkti ir droši un nekaitīgi ne tikai cilvēkam, bet arī videi? Vai tiek padomāts arī par produktu iesaiņojumu, lai tas būtu videi draudzīgāks, tāds, kas ātrāk sadalās u.tml.? Linda (28)

Atbilde: Jā. Sākot ar to, ka eko kosmētikas izejvielas tiek iegūtas no atjaunojamiem resursiem – augi katru gadu izaug no jauna – un beidzot ar to, ka ziepju, šampūnu, krēmu, dekoratīvās kosmētikas u.c. līdzekļi, nokļūstot vidē, pilnībā bioloģiski noārdās. Iepakojums vienmēr ir piemērots otrreizējai pārstrādei, ļoti bieži – izgatavots no otrreizējās pārstrādes izejvielām.
————————————————————–
Stāsts: Vai ir iespējams nodrošināt to, ka ekoloģisko produktu ražošanas process ir dabai nekaitīgs? Kristīne (33)

Atbilde:
Tas arī tiek ļoti cītīgi darīts! Piemēram, bioloģiskās pārtikas ražotāji (Sonnentor, Rapunzel u.c.) pēc iespējas pārstrādā un iepako produktus tajā pašā saimniecībā, kur tie auguši, lai tos nevajadzētu pārvadāt un tādējādi samazinātu transporta radīto piesārņojumu; izmanto roku darbu ražas novākšanā, pārstrādē, produktu iepakošanā u.c., nevis enerģiju patērējošās iekārtas. Vairums eko kosmētikas un mazgāšanas līdzekļu rūpnīcu darbojas, izmantojot tikai videi draudzīgus enerģijas veidus – vēja ģeneratorus, saules gaismu, gravitācijas spēku u.c., lieto speciāli konstruētas iekārtas, kas patērē īpaši maz enerģijas, attīra visu ražošanā izmantoto ūdeni utt. Raksturīgākais un pasaulē atpazīstamākais simbols šādai ražošanai ir videi draudzīgo mazgāšanas līdzekļu izgatavotāja Ecover ekoloģiskās ražotnes ēka ar zaļo dzīvu augu jumtu, kurā pilnībā viss process līdz pēdējam sīkumam orientēts uz vides saudzēšanu, turklāt tik atraktīvi un pārsteidzoši, ka rūpnīca kļuvusi par iecienītu tūrisma objektu. 

————————————————————–
Stāsts: Vai eko produkts netiek ķīmiski bojāts, ja to uzglabā polietilēna maisiņos, un vai pats kartons vai burciņa, kurā tiek uzglabāts eko produkts, negatīvi neiespaido pašu produktu?Lita (20)

Atbilde: Ražotāji rūpīgi izvēlas konkrētajam eko produktam piemērotāko iepakojumu, lai šāda negatīva ietekme nenotiktu. Ir produkti, kuri labāk glabājas stikla vai metāla trauciņos – un tādā gadījumā tos šādos traukos arī iepako. Un ir produkti, kuriem labāks ir plastmasas iepakojums.

————————————————————–
Stāsts: Vai eko produkti, kosmētika un pārtika nebojājas ātrāk nekā parastie produkti? Daira (17)

Atbilde: Jā, daži produkti bojājas ātrāk. Piemēram, bioloģiskie augļu biezeņi, tomātu mērces, pastētes, sulas u.c. pēc atvēršanas jāglabā ledusskapī un jāizlieto dažu dienu laikā. Kamēr bioloģisko putraimu, kafijas, tējas, garšvielu u.tml. produktu uzglabāšanas termiņi īpaši neatšķiras no līdzīgiem intensīvajā lauksaimniecībā audzētajiem produktiem. Eko kosmētikas derīguma termiņi ir ievērojami īsāki nekā „parastajai" kosmētikai, tomēr tie ir pietiekami ilgi, lai līdzekli varētu ērti pagūt izlietot. Tas tiek panākts, pievienojot dabiskas konservējošas vielas (piemēram, tējas koka ēterisko eļļu, graudu spirtu, E vitamīnu, vārāmo sāli u.c.) vai izmantojot alternatīvas saglabāšanas metodes (pasterizēšana, tumša stikla iepakojums, vakuuma iepakojums u.c.).
————————————————————–
Stāsts: Vai ir ekoloģiski tīrs alkohols, kurš nenodara tik lielu kaitējumu organismam? Daira (17)

Atbilde: Jā, ir. Sertificētā dabiskajā kosmētikā izmanto no bioloģiski audzētiem graudiem iegūtu spirtu, tādu, kuru drīkstētu lietot arī iekšķīgi – faktiski to, ko mēs pazīstam ar vārdu „šņabis". Šāds spirts tik tiešām nav „briesmonis", tam piemīt attīroša, sausinoša, poras savelkoša, dezinficējoša, iekaisumus mazinoša iedarbība. Tikai ir jāsaprot, kādas ir Jūsu ādas vajadzības un tips. Sausai vai jutīgai ādai spirts nav nepieciešams, taču jaukta tipa un taukainai ādai – visai noderīgs.
————————————————————–

Stāsts: Jau labu laiku sāku atbalstīt dabisko kosmētiku, bet man ir ļoooti jutīgas acis – asaro, niez, kož. Bez kosmētikas ļoti grūti, kur nu vēl ar! Bet bez kosmētikas nevaru, tāpēc mokos visu dienu. Vai ir vērts mēģināt eko acu kosmētiku, sākot no tušas, beidzot ar ēnām? Varbūt būs labāk? Ilona (26)

Atbilde:
Mēģiniet tādu eko kosmētiku, kas paredzēta jutīgai ādai – piemēram, Sante vai Bellápierre. Pirms iegādes izmēģiniet testerus veikalā un izmēģinātos līdzekļus, vēlams, no sejas nenoņemiet uzreiz – pārbaudiet, kā Jūsu acis un āda reaģē uz tiem mazliet ilgākā laikā, pēc dažām stundām. Prakse rāda, ka vairums cilvēku pat ar visjutīgāko ādu dabisko dekoratīvo kosmētiku panes ļoti labi. Ceram, ka arī Jums derēs.

9.jaut_200

 ————————————————————–

Stāsts: Mana āda ļoti jutīgi atsaucas uz medu (alerģija) un tā izstrādājumiem. Taču pret veikalos piedāvātajiem produktiem (ķīmiskajiem) manai ādai nav iebildumu (laikam tādēļ, ka no medus tur maz). Kā būs ar šiem dabiskajiem? Gribētos pamēģināt. Anete (20)

Atbilde: Ir ļoti daudz dabiskās kosmētikas līdzekļu, kuri nesatur nedz medu, nedz arī kādus citus bišu produktus. Konsultējieties ar pārdevējiem vai izpētiet kosmētikas līdzekļa sastāvdaļu sarakstu, lai pārliecinātos, ka tajā nav medus (izvairieties no sastāvdaļām Mel, Honey (medus), Cera Flava, Cera alba (bišu vasks), Royal Jelly (peru pieniņš), Pollen (ziedputekšņi)), un mēģiniet droši!

Vairāk informācijas par minētajiem produktiem meklē www.bioteka.lv !

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsPavasarī zaļais kļūst vēl zaļāks!
Nākamais raksts.