6.4 C
Rīga
trešdien, 8 maijs, 2024

Aktuāli jautājumi par eko produktiem

 

Jautājums: Sveiki! Esmu dzirdējusi, ka ir tādi videi draudzīgāki eko trauku mazgājamie līdzekļi, bet pati sīkāk neesmu interesējusies. Mēs mājās lietojam Fairy, jo man vīrs saka, ka nekādas atšķirības neesot. Bet vai man, kura ikdienā rūpējas par zīdainīti, vispār ir veselīgi mazgāt traukus ar šo līdzekli? Lietoju to, cik reti vien iespējams. Parasti mazgāju tikai ar ūdeni. Tad nu gribēju pajautāt – kādi ir tie eko trauku mazgāšanas līdzekļi, un vai tie ir labi, vai taukainus traukus var nomazgāt arī remdenā ūdenī? Ilze (24)

 
Atbilde: Videi draudzīgie trauku mazgāšanas līdzekļi atšķiras galvenokārt ar to, ka izgatavoti no dabiskām izejvielām – augu eļļām, iežiem, citronskābes, minerālvielām u.c. Tiem nav pievienotas sintētiskas smaržvielas vai krāsvielas un nereti pat konservanti (piemēram, Sodasan trauku mazgāšanas līdzeklim). Tie vidē noārdās ātrāk un pilnīgāk – ne tikai putojošās vielas, kā prasa likums, bet pilnībā viss līdzeklis. Smaržu eko līdzekļiem piešķir no augiem iegūtas ēteriskās eļļas, parasti trauku mazgāšanas līdzekļiem pievieno arī ekstraktus roku ādas saudzēšanai, piemēram, Ecover līdzekļiem tā ir alveja, kumelītes un piena sūkalas. Līdz ar to tie ir saudzīgāki gan dabai, gan Jūsu veselībai un rokām. Mazgāšanas kvalitātes ziņā tie no parastajiem līdzekļiem īpaši neatšķiras – taukus un netīrumus šķīdina tikpat labi, vienīgi būs jāpierod, ka eko līdzekļi neputo tik dāsni. Tomēr tam ir arī savs pluss – vajadzīgs mazāk ūdens, lai traukus noskalotu.

 1.jaut._448

Jautājums: Ko Jūs ieteiktu maza bērna un zīdaiņa ādas kopšanai? Manai meitiņai ir diezgan sausa āda uz vēderiņa, rociņas un kājiņas. Lietoju šobrīd dakteres ieteikto Bubchen eļļiņu, bet man tas aromāts tā ne visai. Un jālieto arī regulāri, jo āda sausa, un efekts ir tikai uz mirkli. Ļoti gribētu padomu, ko tieši iegādāties un vai eko kosmētikai arī ir paraudziņi? Jo, ja nu mums nepatīk, gribētos izmēģināt. Ilze (24)

Atbilde: Zīdaiņa āda ir piecas reizes plānāka nekā pieaugušajiem, un līdz 4 gadu vecumam tā tikai mācās veidot pati savu dabisko aizsardzību – pH līmeni, tauku un raga slānīti. Tādēļ sausa āda mazuļiem ir bieži sastopama parādība, un izvēlēto eļļu kādu laiku tiešām var nākties lietot regulāri. Parasti, ja zīdainīšiem ir sausa āda, labi palīdz augu eļļas – tīra olīveļļa, jojoba eļļa vai speciālas zīdainīšiem paredzētas eko kosmētikas eļļas, piemēram, Urtekram No Perfume Baby eļļa (sastāvā ir bioloģiska mandeļu eļļa, jojoba eļļa, brokoļu sēklu eļļa, augu E vitamīns). Tās visas turklāt ir bez smaržas. Ja eļļas nepalīdz mazināt sausumu, zīdainīšiem domātajās kosmētikas sērijās (Urtekram No Perfume Baby, Logona Baby ar kumelītēm un kliņģerītēm u.c.) ir arī mitrinoši losjoni – lietojiet tos vai lietojiet losjonu, sajaucot to ar eļļu.

2.jaut._346 

Eko kosmētikai mēdz būt paraudziņi, ik pa laikam ražotāji tos piedāvā. Interesējieties pie pārdevēja. Ja tobrīd paraudziņi būs pieejami, Jums tos iedos. To, vai Jums patīk izvēlētā līdzekļa smarža, varēsiet pārbaudīt veikalā arī bez paraudziņa.

Jautājums: Sveiki! Gribēju pajautāt par matiem. Man ir ļoti trausli mati, un nu jau kādus 3 gadus mokos ar to, ka mati krīt ārā. Pēc katras ķemmēšanas reizes ķemme pilna ar matiem. Tas taču nav normāli. Esmu izmēģinājusi visādus šampūnus, balzamus, arī tos dārgos, ko man friziere salonā ieteica, bet rezultāts nekāds. Atzīšos, ka neesmu mēģinājusi nevienu tā saucamo eko šampūnu, tad nu domāju – vai ir jēga mēģināt? Un, ja jā, kādu šampūnu, balzamu, masku Jūs man ieteiktu mēģināt? Mans jautājums – vai eko kosmētikai var būt (ir) spēcīgāks efekts nekā pārējai kosmētikai? Jo esmu dzirdējusi, ka tas, kas dabīgs, nav tik efektīvs, un ka vajadzīgs daudz ilgāks laiks, lai redzētu rezultātus. Ilze (24)

Atbilde: Pirmais, ko Jums vajadzētu pārskatīt, ir uzturs – vai tajā pietiek olbaltumvielu, minerālvielu, nepiesātināto taukskābju. Varbūt ir vērts pakonsultēties ar ārstu, jo, ja cēlonis matu izkrišanai ir iekšķīgs vai arī kāda galvas ādas slimība, ar kosmētiku maz būs līdzēts.

Ja tomēr problēmu ar uzturu un veselību nav, tad noteikti ir vērts pamēģināt eko kosmētiku. Tas, ka eko kosmētika nav efektīva vai ka iedarbība jāgaida gadiem ilgi, ir mīts. Tā var būt, ka efektu visā krāšņumā Jūs neredzēsiet pēc pirmās lietošanas reizes, taču ar katru nākamo reizi efekts kļūs arvien manāmāks, pietiks ar dažām nedēļām, lai novērtētu, vai izvēlētais līdzeklis Jums patīk vai ne. Turklāt rezultāts parasti ir arī noturīgāks – tas nepazūd, tiklīdz pārtraucat lietot līdzekli.

3.jaut._343 

Stiprinošajam un atjaunojošajam efektam labāk izvēlieties kādu intensīvāku līdzekli, piemēram, Logona jojoba eļļas matu masku, Florame BioSublim matu eļļu, John Masters Organics medus un hibiska rozes matu atjaunotāju. Matu sakņu stiprināšanai, lai kavētu matu izkrišanu – John Masters Organics Deep Scalp Follicle Treatment.

Jautājums: Esmu gan krāsojusi, gan balinājusi, gan taisnojusi un visādi citādi bojājusi savus matus. Nesen aizdomājos, ka šampūns jau arī ir viena liela ķīmija, kas uzkrājas matos. Mani mati ir kļuvuši sausi, nemirdz, un esmu nolēmusi pamēģināt kādu eko kosmētiku. Kādas priekšrocības ir eko matu kosmētikai? Kādu šampūnu Jūs varētu ieteikt sausiem un bojātiem matiem? Paldies! Agnese (19)

Atbilde: Galvenās eko šampūnu priekšrocības ir tās, ka tajos izmantotas maigas, matiem un galvas ādai ļoti saudzīgas mazgājošās vielas no dabiskām augu eļļām; tie nesatur silikonu, kas uzkrājas matos, iesākumā padarot tos spīdīgus, bet ar laiku – smagus un nespodrus; un tie atjauno matus un uztur veselīgu galvas ādu ar tikai dabisku  augu eļļu un ekstraktu palīdzību; kā arī nesatur sintētiskas smaržvielas, krāsvielas vai konservantus.

Sausiem un bojātiem matiem ieteicams būtu lietot ne tikai šampūnu, bet arī kondicionieri: tas matus gan intensīvāk atjaunos, gan labāk aizsargās no turpmākiem bojājumiem, gan piešķirs izteiktāku spīdumu. Ieteicamākie būtu kāds pārītis no šiem:

Logona bambusu šampūns un kviešu proteīna kondicionieris

Neobio medus un piena šampūns un avokado-citronu kondicionieris

John Masters Organics medus un hibiska rozes atjaunojošais šampūns un matu atjaunotājs

4.jaut_261

Jautājums: Vai varam arī turpmāk sagaidīt vēl vairāk eko produktus un preces, piem., eko apģērbs tiek ražots videi draudzīgi un arī pašam nēsātajam ir "veselīgs"?! Laura (22)

Atbilde: Šobrīd Slokas ielas Biotēkā jau piedāvājam Sativa kaņepju auduma somas un Birkenstock apavus. Sortimenta paplašināšana atkarīga no pieprasījuma un pircēju spējas un vēlmes maksāt eko apģērba cenu.

Jautājums: Man vienmēr interesējis, kā izpaužas ekoloģiski tīra kafija un šokolāde??? Agnese (23)

Atbilde: Kafija un kakao, ja tos audzē intensīvajā lauksaimniecībā, ir vienas no ķimikālijām visbagātīgāk apstrādātajām kultūrām. Tāpat parastajā lauksaimniecībā kafiju audzē saulē, jo tā var iegūt lielākas ražas. Tomēr šāda metode prasa gan lietusmežu izciršanu plantāciju ierīkošanai, gan papildu saldūdens resursus augu apūdeņošanai.

Ekoloģisko kafiju gandrīz vienmēr audzē ēnā, tā saudzējot mežus no izciršanas un ietaupot dzeramo ūdeni. Pats par sevi saprotams, ne eko kafiju, ne kakao nemēslo ar minerālmēsliem un neapstrādā ar ķimikālijām. Šāda kafija un kakao ienākas lēnāk un dod mazākas ražas, toties ir ievērojami aromātiskāka un ar izteiksmīgāku garšu. Pagaršojiet, piemēram, Rapunzel biodinamiskajā lauksaimniecībā izaudzēto kakao vai Sonnentor bioloģisko Vīnes kafiju – Jūs uzreiz sapratīsiet atšķirību!

6.jaut._250 

Izgatavošanas procesā ekoloģiskā kafija un kakao tiek pārstrādāti tik maz un tik saudzīgi, cik vien tas iespējams, lai saražotu dzērienu vai šokolādi. Piemēram, ražojot parasto bezkofeīna kafiju, bieži izmanto ķīmiskus šķīdinātājus, lai atdalītu kofeīnu. Eko kafijas gadījumā – ūdeni. Ekoloģiskajai šokolādei, piemēram, Vivani, izmanto nerafinēto cukuru un nepievieno sintētiskus aromatizētājus. Vivani ražo šokolādi, nepievienojot pat emulgatorus (arī sojas lecitīnu ne).

Jautājums: Daudz runā par to, ka eko produkti ir veselīgāki, nekaitīgāki par tā saucamajiem parastajiem, vai tā tiešām ir? Vai ir kādi kvalitātes standarti, kuriem ir jāatbilst? Jo man radās tādas pārdomas – zinu vienu saimniecību, kas audzē zemenes un tās skaitās ekoloģiski, tīri audzētas. CEĻA MALĀ, visi putekļi visas izplūdes gāzes, kāds tas lauks izskatās sausā laikā, kad mašīnas visu laiku brauc garām! Labi, viņi nemēslo ar pesticīdiem un sazin vēl ko, bet vai tad lielceļa malā audzētas skaitās ekoloģiski tīras? Vai tiešām eko skaitās tikai tad, ja nav ķimikālijas gāztas virsū? Tad nu gribēju uzzināt – vai eko kosmētika skaitās ekoloģiski tīra, vai arī vienkārši vienā punktā ir izgājusi pārbaudi, lai iegūtu eko statusu. Nepārprotiet – esmu par dabiskumu un pati lietoju eko kosmētiku, bet, kad man jautā, kāpēc es izšķiežu naudu, ja to pašu var nopirkt lētāk tikai bez EKO saukļa, es īsti nezinu, ar kādiem faktiem pamatot. Ilze (24)

Atbilde: Vienmēr ir bijuši, ir un būs slikti ekoloģiskas audzēšanas piemēri kā Jūsu minētajā stāstā par zemenēm. Par laimi, labi piemēri sastopami krietni biežāk.

Lai Jums nebūtu jātic tikai „vienam punktam", kurā kaut kas pārbaudīts, eko kosmētikas sastāvdaļas tiek pārbaudītas vairākkārt.

Pirmkārt – tās ievāc tīrā savvaļas vidē vai audzē sertificētā bioloģiskajā saimniecībā, kas nozīmē gan to, ka augi netiek mēsloti ar minerālmēsliem vai apkaisīti ar jebkādām citām ķimikālijām, gan to, ka lauki jāpasargā arī no citādiem piesārņojumiem (radiācija, ceļmalas vai dzelzceļa pārlieks tuvums) un ka šo prasību ievērošanu kontrolē stingras uzraudzības iestādes, bet pašas prasības nosaka likums.

Otrkārt – kad augi ir ievākti, tos vēlreiz pārbauda ražotāju laboratorijās. Gadījumam, ja nu audzētāji vai viņu kontrolētāji nav bijuši uzdevumu augstumos. Un tikai tad, ja augi tiešām ir tīri no ķimikāliju atliekām, nav apstaroti, nav piesārņoti, no tiem iegūst eļļas un ekstraktus.

Treškārt – gan izejvielu kvalitāti, gan to pārstrādi sertificētas dabiskās kosmētikas gadījumā kontrolē un vēlreiz pārbauda neatkarīgs sertificētājs: Ecocert, BDIH u.tml. Sastāvdaļām ne tikai jābūt ekoloģiski tīrām, arī to pārstrādē nav atļauts izmantot agresīvas ķimikālijas (piemēram, toksiskus šķīdinātājus ekstraktu ieguvei); dabiskajai kosmētikai nav atļauts pievienot sintētiskas smaržvielas, krāsvielas, konservantus u.c., nav atļauts izmantot ģenētiski modificētus produktus, naftas pārstrādes vielas, silikonu u.tml., kurus kosmētikā bez eko saukļa izmanto ļoti plaši.

Tādējādi, pērkot sertificētu eko kosmētiku, jūs pērkat ne tikai ekoloģiski tīru, bet arī pēc sastāva būtiski atšķirīgu kosmētiku. Nevis „to pašu, tikai bez saukļa".

Jautājums: Es jau sen vēlos savam vīrietim iegādāties kaut ko no bio kosmētikas, bet man sagādā problēmas viņu pārliecināt par to jauko un dabisko iedarbību. Pati jau lietoju dabisko kosmētiku un esmu sajūsmā par Sante, Logona un Madara. Aija (27)

Atbilde: Labāk vienreiz izmēģināt nekā simts reizes dzirdēt stāstām par visiem jaukās un dabiskās iedarbības labumiem. Vienkārši uzdāviniet savam vīrietim kādu bio kosmētikas līdzekli, piemēram, no Sante vai Florame sērijām vīriešiem. Ja Jūsu vīrietis ir ļoti, ļoti skeptisks, iespējams, nav pat vajadzības viņam teikt, ka šī ir bio kosmētika. Lietošanā bio līdzekļi ir tikpat ērti kā jebkuri citi un efektivitātes ziņā var droši stāvēt līdzās un pat pārspēt jebkurus populārākos vīriešu kosmētikas zīmolus. Lai izmēģina un novērtē – un tas būs pārliecinošāks arguments par jebkuru stāstījumu. Lai izdodas!

8.jaut._276 

Jautājums: Kā lai zina, ka produkti nekaitē veselībai? Piemēram, ir ziede, kuras sastāvā ir čūsku inde, to nevar lietot, ja gaida bērniņu. Kā es varu būt droša, ka, lietojot arī ekoloģisko kosmētiku, es nekaitēšu ne savai, ne bērniņa veselībai? Sanita (19)

Atbilde: Sertificētai dabiskajai kosmētikai izmanto tikai labi pārbaudītas, nereti pat gadu tūkstošus pazīstamas un lietotas dabiskas izcelsmes vielas. Kosmētiku un tās sastāvdaļas testē uz cilvēkiem (brīvprātīgajiem), nevis dzīvniekiem – tādējādi tās drošība ir uzticami pārbaudīta. Kosmētika nav medikamenti, tādēļ tajā neizmanto indes vai kādas tamlīdzīgas aktīvās vielas kā ārstnieciskajās ziedēs. Uzmanīgākai grūtniecības laikā vajadzētu būt vienīgi ar aromterapijas līdzekļiem, jo tīras ēteriskās eļļas vai kosmētika, kas lielā koncentrācijā satur stimulējošās ēteriskās eļļas, var būt pārāk spēcīga. Uz šādas kosmētikas ražotāji gan arī norāda, ka to nedrīkst lietot grūtniecības un zīdīšanas laikā.

Ja nu tomēr Jūs šaubāties, tad:

1) samaziniet jebkādas kosmētikas lietošanu līdz minimumam, lietojiet tikai pašu nepieciešamāko,

2) izvēlieties maksimāli vienkāršus eko kosmētikas līdzekļus – krēmu vietā lietojiet augu eļļas (piemēram, Florame makadamijas riekstu vai mežrozīšu eļļas ātri iesūcas ādā, piemērotas gan sejai, gan rokām, gan ķermenim, labi palīdz arī pret strijām); mazgājieties ar baltajiem māliem, tos variet izmantot arī kā attīrošu sejas masku; zobus bez zobu pastas palīdzēs iztīrīt Soladey Eco zobu birstīte utt.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.