1.7 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Aktuāli jautājumi un atbildes par eko produktiem

 

Jautājums: Kā var atpazīt tiešām ekoloģisku, dabisku kosmētiku no tādas, kas sevi tikai apzīmē par tādu, bet faktiski satur diezgan daudz ķīmijas?

Vidaga (25)

Jautājums: Vai, rakstot uz produkcijas, ka tas ir eko produkts, obligāti ir bijusi kāda sertifikācija, vai arī kāda negodīga firma var šo uzrakstu uzlikt bez pamata? Vai eko produkti tiek stingri kontrolēti, un mānīšanās no pārdevēja puses nepastāv? Ilma (30)

Atbilde uz abiem jautājumiem: Ja runājam par pārtiku, tad šajā jomā viss tiek stingri kontrolēts. Par eko produktu drīkst saukt tikai tādu, kas ir izaudzēts sertificētā bioloģiskajā saimniecībā vai ražots no sertificētām bio izejvielām. Prasības, kas jāievēro, lai sertifikātu saņemtu, nosaka likums, un sertifikāciju veic neatkarīga, valsts apstiprināta institūcija, regulāri pārbaudot visu audzēšanas un izgatavošanas procesu, lai nekāda mānīšanās nebūtu iespējama. Uz visiem bioloģiskajiem pārtikas produktiem jābūt sertifikāta numuram vai iestādes nosaukumam, kura veikusi sertifikāciju.

Savukārt kosmētikas jomā likumi nenosaka nekādus ierobežojumus un kritērijus, ko drīkst saukt par eko kosmētiku un ko ne. Tādēļ šeit ir iespējama un ļoti bieži arī pastāv pircēju maldināšana. Katrs, kas pielicis savam līdzeklim kaut vienu augu ekstraktu, var netraucēti nosaukt to par bio kosmētiku – pat tad, ja augs, no kā ekstrakts iegūts, nav audzis bioloģiskajā saimniecībā, un ja viss pārējais līdzeklis ir caurcaurēm sintētisks vai gatavots no naftas produktiem.

Lai pircēji spētu vieglāk atšķirt, kas ir kas, izveidotas brīvprātīgas sertifikācijas organizācijas – populārākās Eiropā ir Ecocert, BDIH, Soil Association, CosmeBio u.c., kuras sertificē kosmētiku saskaņā ar pašu izstrādātiem nosacījumiem. Caurmērā tie visām organizācijām ir visai līdzīgi: kosmētikai 95-100% jāsastāv no dabiskām un bioloģiski audzētām izejvielām, tām jābūt pārstrādātām, neizmantojot toksiskas ķimikālijas, to nedrīkst testēt uz dzīvniekiem, kosmētika nedrīkst saturēt naftas pārstrādes vielas un sintētiskas smaržvielas, krāsvielas, konservantus, silikonu u.tml. Tie ražotāji, kas patiesi ražo šādu kosmētiku, parasti cenšas iziet šo brīvprātīgo sertifikāciju: lai viņu produktus skaidri varētu atšķirt no tiem, kas mānās; lai pircējiem būtu kāda papildu neatkarīga garantija, ne tikai ražotāja godavārds, ka viss ir tiešām gan audzis, gan pārstrādāts maksimāli dabiskā, bioloģiskā, nekaitīgā veidā.

22.jaut._128      2.jaut._150

Jautājums: Cik liela nozīme cilvēka dzīvē, it sevišķi jauniešu, ir eko produktiem? Laura (15)

Atbilde: Eko produkti ir neatņemama veselīga dzīvesveida sastāvdaļa. Tikpat būtiski kā sportot un elpot tīru gaisu ir arī ēst dabiskos apstākļos, bez ķimikālijām izaudzētu veselīgu pārtiku un savu ķermeni kopt ar kosmētiku, kas nesatur sintētiku un aizdomīgus ķīmijas brīnumus.

Jautājums: Lūdzu, iesakiet kādu patiešām efektīvu līdzekli cīņā ar celulītu un strijām! Ar sportu nodarbojos, bet gribas rezultātu paātrināt, lietojot arī kādus dabiskus, bet efektīvus līdzekļus! Agnese (23)

Atbilde: No mūsu pieredzes, patiešām efektīvs līdzeklis šajā ziņā ir Florame BioSatine aromterapeitiskā ķermeņa eļļa – 100% dabiska, 97,5% sastāvdaļu organiskas (iegūtas bioloģiskā lauksaimniecībā). Eļļu jāiemasē ādā no rīta un/vai vakarā, sākot no potītēm līdz viduklim, īpaši cītīgi – celulīta skartajos apvidos. Makadamijas riekstu eļļa veicina mikrocirkulāciju un palīdz mazināt strijas. 9 ēterisko eļļu maisījums kopā ar margrietiņu un zamfiras (jūras fenheļa) ekstraktiem iedarbojas pamatīgi un dziļi, palīdzot izvadīt toksīnus, savelkot un padarot audus tvirtākus. Guaranas, kafijas un zaļās tējas ekstrakti, bagāti ar kofeīnu, stimulē uzkrāto tauku samazināšanu – ādas grubuļainais izskats mazinās acīm redzami! Eļļai pievienotais perlamutrs piešķirs kājām skaistu satīna mirdzumu katrreiz, kad eļļu uzklāsiet.

4.jaut_254

Jautājums: Sveiki! Mani interesē, vai ir arī eko dekoratīvā kosmētika? Man ir ļoti jutīga āda, līdz ar to uz daudz ko ir alerģija. Ja šāda kosmētika ir, kādas ir tās priekšrocības? Paldies! Agnese (19)

Atbilde: Jā, ir arī eko dekoratīvā kosmētika. Vēl vairāk – ir arī speciāli jutīgai ādai izstrādāta dabiskā dekoratīvā kosmētika, piemēram, Sante, Bellapierre u.c. Tā kā dekoratīvā kosmētika lielā daudzumā satur krāsvielas, tad pirmā un būtiskākā atšķirība ir tā, ka eko kosmētikā izmanto tikai dabiskas izcelsmes krāsvielas: iegūtas no augiem un minerāliem. Šīs krāsvielas nav toksiskas un ir mazāk kairinošas kā sintētiskās, tāpat dabiskā dekoratīvā kosmētika nesatur naftas produktus, sintētiskās smaržvielas, konservantus u.c. Tajā tikpat kā nav arī aktīvu augu ekstraktu, tādēļ jutīga āda šādu dekoratīvo kosmētiku parasti panes daudz labāk.

5.jaut_338 

Jautājums: Piekrītu, ka eko produkti ir dabiski un nekaitīgi gan videi, gan cilvēkiem. Taču vai iepakojumi, kuros produkcija tiek turēta, arī ir nekaitīgi un bez ķīmijas, krāsvielām? Piemēram, uzraksti uz etiķetēm, stikls, kartons. Tur taču visur ir ķīmija un kaitīga! Tad sanāk, ka tā ir tikai 50% eko produkcija? Daira (17)

Atbilde: Un kāds iepakojums, Jūsuprāt, būtu īsti ekoloģisks?

Tā kā no maizes drupačām salipinātā kastītē sejas krēms, šampūns, veļas pulveris vai šokolādes krēms nez vai spēs izturēt transportēšanu un saglabāt savu kvalitāti līdz derīguma termiņa beigām, loģiski, ka tiek izmantots stikls, kartons, metāls, plastmasa u.c.

Tomēr ir vairāki kritēriji, kurus eko produktu ražotāji iepakojuma ziņā cītīgi ievēro. Visi iepakojumi ir otrreiz pārstrādājami vai izgatavoti no otrreiz pārstrādātām izejvielām, iespēju robežās izgatavoti no atjaunojamiem resursiem, nevis naftas. Ja nav iespējams izvairīties no plastmasas, saskaņā ar vides speciālistu atzinumu tiek izvēlēts videi nekaitīgākais un obligāti netoksisks plastmasas veids. Ja produktu var uzglabāt bioplastmasas iepakojumā, tiek izvēlēta šāda plastmasa, kas iegūta no cietes un vidē noārdās, piemēram, W.I.P. autiņbiksītēm un higiēniskajām paketēm. Papīrs un kartons parasti vispār nav balināti vai vismaz nav balināti ar hloru. Piemēram, Madara iepakojuma un drukas materiāliem izmanto FSC sertificētu videi draudzīgu papīru. Nereti krāsvielas etiķetēm izvēlētas videi draudzīgas, piemēram, no augiem iegūta tinte – tādēļ eko produktu etiķetes mēdz izskatīties krietni vien pieticīgākas, nevis visos varavīksnes toņos. Dažkārt apdrukātas tiek pašas pudelītes, lai nebūtu jālīmē papīra etiķete, kā, piemēram, Dr. Bronnera ziepēm. Stikla iekrāsošanai izmanto minerālus, nevis ķīmiskas krāsvielas. Tāpat ražotāji seko līdzi jaunākajiem zinātnes sasniegumiem – līdzko tiek izgudrots kāds nekaitīgāks un dabiskāks iepakojums, cenšas pāriet uz to.

Jautājums: Nopirku eko produkta ķermeņa šokolādes skrubi, bet, to atverot, smaržas ziņā praktiski nekas neliecināja, ka tā ir šokolāde, bet smaržoja pēc kaut kā rūgta! Manā kosmētikas plauktā visi pārējie līdzīgie produkti, kas nav bioloģiskie, smaržo patīkamāk! Kādēļ tāda atšķirība? Jo, godīgi sakot, smaržas ziņā dodu priekšroku ķīmiskajiem. Tie uzlabo manu garastāvokli, kas manā ikdienā daudz nozīmē – justies un smaržot patīkami! Lita (20)

Atbilde: Mūsu ieteikums būtu – nevajag vispārināt pēc sliktākajiem piemēriem. Jā, tas tiesa, no dabiskām augu ēteriskajām eļļām veidoti aromāti bieži vien smaržo pavisam citādāk nekā sintētiskās smaržvielas. Taču arī dabiskā kosmētika var smaržot tikpat labi vai pat daudz labāk par sintētiku. Ja patīk šokolāde, pamēģiniet Neobio Spicy-Chocolate dušas želeju vai ķermeņa losjonu: pilnībā dabiskas smaržvielas un aromāts kā īstai šokolādei. Pasmaržojiet AquaBio sejas kopšanas līdzekļus vai Logona Age Protection Body Shaping losjonu, John Masters Organics vaniļas dušas želeju, lūpu balzamu vai mandarīnu matu želeju, Florame Citrus Fruits Garden tualetes ūdeni u.c. Domājam, tie Jums neliks vilties, uzlabos garastāvokli un ļaus ik dienas justies un smaržot tik patīkami, cik vien var vēlēties.

 7.jaut_320

Jautājums: Vai mati un āda reaģē uz eko produkciju, ja iepriekš ir lietoti ne eko produkti?! Jo mati, āda taču ir pieraduši pie ķīmijas, un tad pēkšņi kaut kas mazāk stiprs. Arita (19)

Atbilde: Pārejot uz eko kosmētiku, Jūs drīz vien atklāsiet, ka dabisks ne vienmēr nozīmē mazāk stiprs. Tas pirmkārt.

Otrkārt, dažreiz svarīgi zināt dabiskās kosmētikas atšķirības lietošanā, lai, pirmo reizi pamēģinot, nerastos iespaids, ka nekas nenotiek. Piemēram, dabiskie šampūni nesatur silikonu, tādēļ pēc mazgāšanas ar šādu šampūnu vienmēr jālieto arī kondicionieris, citādāk matus būs grūti izķemmēt. Vai, piemēram, dabiskās matu krāsas jāklāj tīri jo tīri izmazgātos, mitros matos, kuros nav likts kondicionieris, jo tikai tad krāsa varēs pieķerties matiem.

Un pats galvenais, tāpat kā parastās kosmētikas gadījumā, ir izvēlēties kvalitatīvu produkciju un atrast sev piemērotāko ražotāju, sēriju, līdzekli – to, kas patīk; to, kas tieši Jūsu ādai un Jūsu matiem ir visefektīvākais.

Jautājums: Man ļoti garšo kafija. Vēl jo vairāk, ja klāt var piekost aukstu saldējumu!! Taču no tā visa mani zobi ir palikuši dzeltenīgi un vairs nav tik stipri kā agrāk! Vai ir kādi veselīgi produkti, pastas, smēres vai jebkas, kas uzlabotu zobu krāsu un izturību? Daira (17)

Atbilde: Ir. Izmēģiniet Logona minerālu zobu pastu vai Jāsön Power Smile zobu pastu – tās noņems dzeltenīgo aplikumu un, pateicoties minerālvielām, stiprinās zobu emalju un līdz ar to arī izturību. Ja, dzerot karstu kafiju un uzkožot aukstu saldējumu, zobi kļuvuši jutīgi, iesākumā izvēlieties Logona Sensitive zobu pastu, lai tā vispirms mazinātu zobu sāpīgumu.

9.jaut._320

Jautājums: Reklāmās ir dzirdēts, ka jaunos Bellapierre minerālus varot lietot arī kā nagu laku. Sakiet, lūdzu, kā to iespējams izdarīt ar pulverveida masu? Sanita (24)

Atbilde: Bellapierre minerāli ir tīri pigmenti. Uz ādas tos var uzklāt sausus vai ar ūdenī samērcētu otiņu, kā arī iejaucot jebkurā kosmētikas līdzeklī, ja ir tāda vēlme. Lai tos izmantotu kā nagu laku, šie pulveri jāsajauc ar kādu nagu laku – Bellapierre caurspīdīgo bāzes laku vai jebkuru citu pēc Jūsu izvēles. Var izmantot arī krāsainās nagu lakas, lai mainītu nagu lakas toni. Iemērciet otiņu caurspīdīgajā nagu lakā, tad izvēlētajā krāsu pigmentā un nolakojiet nagus.

10.jaut_200 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsdēm.
Nākamais rakstsKrītiņi.