5.5 C
Rīga
otrdien, 16 aprīlis, 2024

Kā varā esi Tu – patiesības vai aizspriedumu?

 

Šo dzīvotspēju aizspriedumiem dodam mēs – to stāstītāji un klausītāji. Stāstītāji – ar savu nešaubīgo pārliecību, ka viņu teiktais ir pilnīga taisnība, bet klausītāji – ar savu aklo ticību dzirdētajam. Un kā gan citādāk – šāds personisks viedoklis taču ir tik uzrunājošs un pārliecinošs, kāpēc to vēl pārbaudīt, precizēt, meklējot objektīvas informācijas avotus. Turklāt šie aizspriedumi taču atrod mūs paši – tusiņu sarunās, i-neta forumos, sociālo tīklu interešu grupās, bet pamatojumi un pierādījumi mums jāmeklē un jāanalizē pašiem.

Viens no aizspriedumiem, ko visbiežāk nākas dzirdēt dzemdes kakla vēzi izraisošās cilvēka papilomas vīrusa infekcijas gadījumā ir tas, ka inficējas jau tās "jautrās" meitenes, kurām puišu daudz un kuras ir neizvēlīgas savās attiecībās. Tās labās un savam puisim uzticīgās jau nu gan esot pasargātas – kur tad lai to vīrusu iegūst, ja abi partneri ir tik stabili un bez sānsoļiem pašreizējās attiecībās?

Diemžēl patiesība ir pavisam citāda. Lai Tu inficētos, nemaz nav vajadzīgi vairāki partneri – pietiek ar Tavu vienīgo lielisko, jo nekad nav zināms, vai viņš nav ieguvis HPV vīrusu "savā iepriekšējā dzīvē", pirms satika Tevi. Tāpēc pilnīgi iespējams – kāds no HPV augsta riska tipiem nepārtraukti cirkulē Jūsu šā brīža tik skaistajās (un monogāmajās!) attiecībās. Riska nav tikai tad, ja Jūs abi esat satikušies "HPV tīri" un Jums tās ir un paliek pirmās un vienīgās attiecības mūža garumā. Jā, skaisti, bet vai reāli?

Patiešām – inficēties Tu vari jau pirmajās attiecībās (patiesībā – jau pirmajā dzimumaktā). Un tā tas var turpināties visu Tavu dzīvi, kamēr vien Tev būs seksuālas attiecības – ar HPV kādā savas dzīves posmā inficējas ap 80% sieviešu, un 50% šo gadījumu ir saistīti ar vēzi izraisošajiem vīrusa tipiem. Turklāt tieši jaunas meitenes un sievietes ir „vispretimnākošākās" HPV infekcijai, jo dzemdes kakla epitēlijs vēl ir nenobriedis (tas notiek tikai pēc 18 gadu vecuma). Dati patiešām ir nepielūdzami – HPV infekcija (un tieši vīrusa sliktie jeb augsta riska tipi) visvairāk "aplaimo" sievietes tieši līdz 25 gadu vecumam.

Un vēl – attiecībā uz HPV infekcijas iegūšanu/pārnešanu nepastāv termins "drošs sekss". Prezervatīvi nav glābiņš – tie samazina inficēšanās risku, bet pilnībā nepasargā no HPV infekcijas. Inficēšanās ir iespējama arī pavisam „nevainīga" maiguma mirkļa gadījumā – ja Tava āda dzimumorgānu rajonā ir tikai cieši piekļāvusies puiša ādai, bet pats dzimumakts nemaz nav noticis. Tas tāpēc, ka HPV vīruss neatrodas kādā ķermeņa šķidrumā (piemēram, spermā), bet gan uz ādas.

Tas šoreiz par tiem aizspriedumiem un patiesību. Kam ticēsi Tu?

cosmo_raksts_430

Materiāls tapis sadarbībā ar GSK Latvia 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsak muljke es….
Nākamais rakstsDusmas