12.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Vai tu lieto drošu kosmētiku?

 

Izvēle, kādu kosmētiku lietot un cik daudz naudas tam ziedot, ir katras sievietes rokās. Tomēr ir svarīgi zināt, kādas sekas var būt izvēlei. Kosmētikas produktos ir ap 8000 dažādu vielu ar sarežģītiem nosaukumiem un pat no nozares ekspertiem nevar sagaidīt visu šo sastāvdaļu pārzināšanu. Daži no nosaukumiem aiz sevis slēpj pavisam ierastu un labu dabīgo vielu, piemēram, Achillea Millefolium (Yarrow) Extract ir nosaukums pelašķu ekstraktam. Tomēr ir daudzas vielas, kuru klātbūtne kosmētikas līdzekļos var ietekmēt ne tikai pašas sievietes, bet arī viņas pēcnācēju veselību. Sievietēm, kas ir izlēmušas lietot dabīgo kosmētiku, visdrošāk ir veikalā meklēt produktus ar kādu no oficiālajiem eko un bio kosmētikas sertifikātu emblēmām uz iepakojuma, kā arī zināt, kuras ir īpaši kaitīgās vielas.

Dabīgo kosmētiku var atšķirt pēc starptautisku neatkarīgu organizāciju piešķirtiem sertifikātiem, piemēram, ECOCERT, ar ko sertificēti arī "Madara Cosmetics" produkti. Kā liecina mūsu pētījums, vien 30 % sieviešu Latvijā zina, kas ir ECOCERT, tādēļ, lai veicinātu sabiedrības izpratni par drošu kosmētiku, "Madara Cosmetics" kopš šī gada novembra ir pievienojusies starptautiskajai kampaņai "For safe cosmetics". Oficiālā interneta vietne www.safecosmetics.org.

ECOCERT ir viena no lielākajām sertifikācijas organizācijām pasaulē, aptverot pārtikas, mājsaimniecības, tekstilrūpniecības un kosmētikas produktu grupas. ECOCERT "Natural and Organic Cosmetics" zīme nosaka, ka produktiem jāsatur vismaz 95 % dabiskas izcelsmes izejvielu, atlikušie 5 % izejvielu tiek strikti regulētas. Ja kosmētikas produktam ir ECOCERT sertifikāts, tad vismaz 95 % no augu valsts izejvielām ir bioloģiski sertificētas, produkts nesatur sintētiskus parfīmus, sintētiskus konservantus, piemēram, parabēnus, minerāleļļu, propilēna glikolu un citas sintētiskas izejvielas. Sertificētam produktam ECOCERT simbols ir izvietots redzamā vietā uz iepakojuma, kam jābūt pārstrādājamam.

Nelabvēlīgās vielas kosmētikas produktos uzkrājas organismā, radot draudus veselībai. Populārākās vielas Latvijas tirgū nopērkamās kopjošās kosmētikas sastāvā, kas izraisa negatīvu iedarbību un no kā drošās kosmētikas eksperti iesaka izvairīties:

Parabēni, Paraben (Metyl, Butyl, Propyl, Isobutyl) – kosmētikas industrijā tos izmanto, lai paildzinātu produkta derīguma termiņu, bet cilvēka organismā šīs vielas var ilgstoši uzkrāties, graujot imunitāti un radot alerģiskas reakcijas. Parabēni ir konstatēti arī mātes pienā, līdz ar to traumējot pēcnācēju veselību.

Propilēna glikols, Propylene Glycol – tiek izmantots arī antifrīzu, bremžu šķīdumu, laku ražošanai. Ir toksisks, izraisa aknu anomālijas un nieru bojājumus. Uzsūc mitrumu, tai skaitā no ādas, padarot to sausu.

Minerāleļļa, Mineral Oil (Paraffinum Liquidum) – lēts naftas pārstrādes blakusprodukts, pārklāj ādu ar „neelpojošu" kārtu, izraisa komedonus (melnie punkti, iekaisumi). Var saturēt poli- cikliskos aromātiskos ogļūdeņražus (PHA), ir kancerogēni un mutagēni.

Trietanolamīns, Dietanolamīns, Triethanolamine (TEA), Diethanolamine (DEA) – var būt kairinošs. Bieži kosmētikas līdzekļos tiek izmantots arī Isopropyl Mystrate (eļļveidīga, mīkstinoša viela), kas savienojumā ar TEA vai DEA veido kancerogēnus jeb vēzi izraisošus savienojumus. 

BHT (Butylated Hydroxythaluene) – sintētisks antioksidants, kas izraisa alerģiskas reakcijas.

Phenoxyethanol – kancerogēns, mutagēns un toksisks.

madara_430

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.