5.5 C
Rīga
otrdien, 16 aprīlis, 2024

Matu mazgāšana bez ūdens – kas tev jāzina

 

Viens no higiēnas paradumiem ikdienā ir matu mazgāšana. Papildus citiem sevis kopšanas paradumiem, arī šis ieņem ļoti nozīmīgu lomu ne tikai izskata, bet arī labas un koptas veselības ziņā. Tādēļ svarīgi ir noskaidrot, ko darīt situācijās, kad matus nav iespējams izmazgāt ar ūdeni, vai pat to nedrīkst darīt, jo ir saaukstēšanās vai kādi citi ierobežojumi. Tādās situācijās var “glābt” sausie šampūni un citi līdzekļi, kuru rezultātā mati atkal kļūst tīri. Aptieku tīkls Apotheka iesaka dažādus līdzekļus un paņēmienus matu mazgāšanai bez ūdens. 

Matu tips

Lai izvēlētos sev piemērotāko sauso vai parasto šampūnu, kondicionieri obligāti nepieciešams noteikt matu tipu. To var izdarīt gan konsultējoties ar savu frizieri vai, piemēram, izlasot specializēto literatūru par šo tēmu, un pavērojot savus matus ikdienā. Taukainu matu tipa īpašniekiem pēc mazgāšanas tie salīp šķipsnās, zaudē spīdumu un kuplumu, kļūst smagi, un tos ir grūti ieveidot. Normāli mati ir spīdīgi, elastīgi, viegli ķemmējami un ieveidojami. Sausi un bojāti mati ir blāvi, lūstoši, ar sašķeltiem galiem, tie ātri sapiņķerējas un ir grūti izķemmējami.

Šampūnu receptes

Ilgi pirms tika izgudroti šampūni vai kondicionieri, sievietes mēdza matus skalot ar dažādiem uzlējumiem un paštaisītiem skaistumkopšanas produktiem. Arī mūsdienās dažkārt tiek pārlūkoti “vecmammu skaistumkopšanas noslēpumi”, kas iesaka matu daiļumam izmantot tādus produktus kā olas, rudzus, maizi, sāli, citronus, dažādas zālītes un citas mājās atrodamas lietas. Lai pagatavotu kādu no šāda veida receptēm, ir jāzina savs matu tips un, izvēloties attiecīgo recepti, ir stingri jāievēro precīzas proporcijas, pagatavošanas un izmantošanas instrukcijas, lai sekmīgi veiktu matu mazgāšanu. 

Sausie matu šampūni

Viens no mūsdienu skaistumkopšanas sasniegumiem neapšaubāmi ir sausie šampūni. Parasti tie satur pūdera veida vielu, kas absorbē eļļu no matiem, tāpēc mati izskatās tīri, un ir arī jūtama svaiguma sajūta. Nereti sausie šampūni satur absorbējošas vielas, šķīdinātājus, kondicionēšanas līdzekļus un smaržvielas. Sausie šampūni ir vai nu spreja, aerosola, putu vai mazgājamās cepurītes veidā. Lietojot šos šampūnus, galvenais ir rūpīgi izlasīt lietošanas instrukciju un stingri turēties pie tās, lai panāktu vēlamo efektu. Mazgāšanas cepurīte pirms lietošanas ir jāsasilda, lai būtu komfortablāk, kā arī lai vieglāk izšķīstu matu attīrošās vielas. Savukārt spreja tipa sausajiem šampūniem un putām būs nepieciešams dvielis, kā arī pāris minūtes, lai ar rokām iemasētu šampūnu matos. Aptiekās nopērkamie sausie šampūni ļoti saudzīgi iedarbojas uz galvas ādu un ir piemēroti arī jutīgas ādas īpašniekiem.

Lai rezultāts būtu lielisks

Izmantojot sauso šampūnu, matu mazgāšanu sāk no saknēm. Svarīgi ir to izsmidzināt tieši uz matu saknēm, pakāpeniski virzoties līdz matu galiem un atbrīvojot tos no taukvielām. Pretējā gadījumā, vispirms apstrādājot matu galus, vēlamais rezultāts netiks sasniegts. Lai sausais šampūns efektīvi attīrītu matus, izsmidzini to nelielos laukumiņos, izdalot atsevišķas matu šķipsnas. Tā mati tiks attīrīti vienmērīgāk. Kad matos iesmidzināts šampūns, bužini tos, izpurinot galvu, kā arī maigi izmasējot matu saknēs. Tādējādi matiem tiks piešķirts apjoms, un tos būs vieglāk ieveidot. Ja mati ir savēlušies, izķemmē tos pirms sausā šampūna lietošanas, kā arī pēc tam, izmantojot ķemmi ar platiem zariem. Tādējādi mati tiks atbrīvoti no pinkām, izvairoties no to pieplacināšanas galvas ādai.

Matu kopšana ikdienā 

Mati, gluži tāpat kā āda, ir dabisks veselības indikators. Uz cilvēka galvas vidēji ir ap 100 000 matu, un katru dienu 75 līdz 100 no tiem mēs zaudējam. Tas var likties daudz, taču to vietā izaug jauni. Matu izkrišanas iemesli var būt dažādi – sākot no ikdienas stresa un nepilnvērtīga uztura, beidzot ar iedzimtību. Noteikti vajadzētu rūpēties par matiem arī ikdienā, ņemot vērā savu matu tipu, un nepieciešamības gadījumā konsultēties ar speciālistu.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.