1.4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Kā izvēlēties piemērotāko dezodorantu?

 

Apmēram trīs miljoni sviedru dziedzeru, kuri atrodas visā mūsu ķermenī, rada tādu parādību kā svīšana. Sviedri paši nesatur gandrīz nekādu aromātu, jo 99% to sastāvā ir ūdens. Nepatīkamā aromāta cēlonis ir mikroorganismi, kas “pārtiek” no sviedriem, radot uz ādas bioķīmiskus savienojumus – sviedru smaku. Svīšanu un sviedru smaku var regulēt ar dažādiem līdzekļiem, piemeklējot sev vispiemērotāko. Kā izvēlēties sev piemērotāku līdzekli pret svīšanu un kas ir jāņem vērā, lai mazinātu sviedru smaku, konsultē Apotheka aptieku tīkla sertificēta farmaceite Ivanda Krastiņa un “Lāzerklīnika” dermatoveneroloģe dr. Ināra Stepanova.

Pretsviedru līdzekļu veidi

Pretsviedru līdzekļu klāsts ir milzīgs, tāpat kā arī to piedāvātās iedarbības funkcijas un ķermeņa vietas, kurām ir domāti šie līdzekļi. Tradicionālie dezodoranti ir maigas iedarbības līdzekļi, kas pārsvarā paredzēti tikai sasvīduša ķermeņa aromāta īslaicīgai maskēšanai. Lai to panāktu, dezodorantu sastāvā iekļauj organismam pēc iespējas nekaitīgākas smaržvielas un augu ekstraktus. Antibakteriāliem dezodorantiem papildus pievienotas antibakteriālas piedevas -bakterocīdi, kam piemīt spēja pārveidot, sadalīt vai iznīcināt nepatīkamo aromātu izraisošās baktērijas. Antibakteriālie dezodoranti, kuru sastāvā ir triklozanoms, savu iedarbību uzsāk tikai pēc pilnīgas iesūkšanās ādā, tāpēc tos rekomendē uzklāt jau vakarā, tūlīt pēc dušas. Antiperspiranti ir ievērojami spēcīgākas iedarbības līdzekļi, jo tajos iekļautas īpašas vielas ar mērķi uz laiku samazināt sviedru izdalīšanos. Tas pārsvarā tiek panākts, sastāvā iekļaujot dažādu metālu sāļus, visvairāk alumīnija hlorhidrātu vai alumīnija un cirkonija sāļu kompleksu, kas sašaurina sviedru dziedzeru izvadkanālus vai aizsprosto tos ar īpašiem gļotu korķiem. Parasti vasaras laikā izvēlas antipersperantus, jo tie sniedz spēcīgāku iedarbību, savukārt ziemas periodā izvēlas dezodorantus.

Higiēna un pretsviedru līdzekļu lietošana

Pirms tiek lietoti pretsviedru līdzekļi, jāparūpējas par higiēnu, lai izskaustu vidi baktēriju veidošanai. Ieteicamsregulāri mazgāties, pievēršot īpašu vērībutām vietām, kuras svīst visvairāk.Mijiedarbībā ar saules stariem, karstumu un citiem sviedru izdalīšanos veicinošiem apstākļiem, var rasties ādas kairinājums. Ja ādā ir iekaisuma pazīmes vai mikrobrūcītes, pretsviedru līdzeklis var radīt papildu kairinājumu. Ieteicams atturēties no pretsviedru līdzekļa lietošanas tūlīt pēc vaksācijas. Tā vietā var izvēlēties antibakteriālas ziepes vai dezinficējošu augu tinktūru. Izvēloties pretsviedru līdzekli, jāņem vērā dezodoranta un antiperspiranta iedarbības atšķirības. Dezodorants cenšas apturēt baktēriju veidošanos un, pateicoties smaržvielām, kādu laiku nomāc nepatīkamo aromātu. Spirts, kas ir gandrīz visos dezodorantos, ir spēcīgs antibakteriāls līdzeklis, tas sausina ādu. Savukārt antiperspiranti nomāc sviedru izdalīšanos. Satur cinka sāļus, kas, saskaroties ar sviedriem, iedarbojas uz sviedru dziedzeriem, tos savelkot un noslēdzot.

Kāju dezodoranti

Kāju svīšanu veicina dažādi faktori – nepietiekama vai nepareiza kāju kopšana, pārāk cieši, noslēgti apavi, fizioloģiskas īpatnības un dažādas infekcijas. Piemēram, sēnīte, kas izpaužas ne tikai kā nieze vai nolobījusies āda, bet arī kā pastiprināta kāju svīšana ar īpaši nepatīkamu smaku. Lai apturētu vai vismaz mazinātu šo nepatīkamo parādību, no sākuma jāpievērš uzmanība savu kāju regulārai kopšanai. Ja svīšana ir īpaši izteikta, antiperspiranti ir efektīvāki. Tomēr jāņem vērā, ka nav ieteicama to ilgstoša lietošana. Regulāri nomācot sviedru dziedzeru darbību, rezultātā var rasties citas veselības problēmas. Ja pareiza, regulāra kāju mazgāšana un apstrādāšana ar aptiekās nopērkamajiem bezrecepšu līdzekļiem stāvokli neuzlabo, obligātijākonsultējas ar ārstu. Tas var būt gan ģimenes ārsts, gan dermatologs.

Alerģiska iedarbība

Kontaktdermatīts ir visbiežāk sastopamā pretsviedru līdzekļu izraisītā alerģiskā reakcija, kas izpaužas kā ādas nieze, apsārtums, ādas sausums, lobīšanās, ādas krāsas maiņa. Visbiežāk alerģiju izraisa konservanti vai aromatizatori, kuri nereti atrodas pretsviedru līdzekļos, taču alergēns var būt arī jebkura cita viela. Alerģiju var izraisīt pat jutīgai ādai paredzēts dezodorants. Alerģijas blakus parādības ir redzamas aptuveni 10–14 dienas pēc līdzekļa lietošanas uzsākšanas, lai gan ādas reakcija var arī parādīties pēc vairākiem mēnešiem. Kontaktdermatītam līdzīgas izpausmes ir raksturīgas vairākām ādas sēnīšu slimībām un, lai pēc iespējas efektīvāk ārstētu šo slimību, noteikti ir jāvēršas pie dermatologa.

Kā uzsver dr. Ināra Stepanova “pirmais solis ceļā uz veselīgu ādu un izvairīšanos no pastiprinātas svīšanas, ir rūpes par savu higiēnu, jo neviens no līdzekļiem neglābs pilnībā. Būtiski ir arī atcerēties, ka svīšana ir fizioloģisks process, kas ir vajadzīgs, lai nodrošinātu normālu ķermeņa termoregulāciju. Bieži vien cilvēki pieļauj kļūdas, lietojot pretsviedru līdzekļus, piemēram, pirms sporta nodarbībām vai pirms došanās pirtī. Šādos gadījumos ne vien netiek nodrošināta nepieciešamā ķermeņa termoregulācija, bet tas var izraisīt ādas iekaisumu ar ievērojamiem blakusefektiem”.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.