6.1 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Kā pareizi sauļoties? Padomi, kas pasargās no ādas novecošanās un vēža

 

Jau sen ir skaidrs, ka gulšņāšana pludmalē un sauļošanās nav visai veselīga. Dažiem patīk ļoti aizrauties un pat riskēt ar savu veselību. Lai no saules paņemtu labāko un mīnusus (apdegumus, priekšlaicīgu ādas novecošanos un pat ādas vēzi) samazinātu līdz minimumam, ir jāsauļojas pareizi.

Iegādājies aizsargkrēmu

Šis ir pirmais un galvenais veselīga iedeguma nosacījums, raksta portāls „Lifehacker”. Lai arī cik ļoti negribētos tam ticēt, ultravioletais starojums sneidz vairāk ļaunuma, nekā labuma, tāpēc ilgstoši uzturēties saulē nevajadzētu.

Ja nu tas nav īsti iespējams, ir svarīgi aizsargāt savu ādu ar krēma palīdzību. Uzklāj to vismaz 20 minūtes pirms iešanas ārā. Atjauno krēmu ne vēlāk kā ik pēc divām stundām.

Esi gatava sauļoties pakāpeniski

Pat necenties noķert visus saules starus īsajās, saulainajās brīvdienās. Tik īsā laikā par „šokolādes zaķi” diez vai kļūsi, bet veselības riskus gan palielināsi.

Pirmajā dienā sauļojies 10-15 minūtes līdz pusdienlaikam un 15-20 minūtes pēc tam. Katru dienu vari palielināt kopējo laiku par 10 minūtēm. Tikai neļauj ādai kļūt sarkanai, un neaizmirsti par aizsargkrēmu.

Sagatavo ādu sauļošanai

Lai āda kļūtu tumšāka pakāpeniski un vienmērīgi, to ir jāattīra no netīrumiem un atmirušajām ādas šūnām. Izmanto skrubi, bet nepārcenties. Pietiks, ja tādā veidā attīrīsi ādu reizi vienā vai divās nedēļās.

Nesauļojies dienas vidū

Princips ir vienkāršs: jo vairāk tiešu saules staru nokļūst uz ādas, jo lielāku UV starojuma devu iegūsi.

Ja tev rūp ādas un organisma veselība, tad neaizraujies ar sauļošanos laikā no 10:00 līdz 16:00. Ja nu tomēr tas ir vienīgais laiks, tad centies samazināt sauļošanās laiku līdz minimumam. Un neaizmirsti krēmu!

Pirms došanās uz pludmali, iedzer zaļo tēju

Sargāt ādu no UV starojuma kaitīgās ietekmes var ne tikai no ārpuses, bet arī no iekšienes. Pastāv pārtikas produkti, kuri spēj palīdzēt organismu pasargāt.

Tev palīdzēs:

  • Zivs, kura ir bagāta ar omega-3 taukskābēm (skumbrija, tuncis, lasis).
  • Sarkani un oranži dārzeņi un augļi – apelsīni, greipfrūti, aprikozes, burkāni, tomāti, paprika.
  • Tumšā šokolāde.
  • Kāposti, salātlapas, spināti un brokoļi.
  • Zaļumi – pētersīļi, baziliks, rozmarīns.
  • Zaļā un melnā tēja.

Pastāv arī produkti, no kuriem, tieši otrādi, būtu jāizvairās pirms sauļošanās. Piemēram, siers un jogurts nebūs labākais ēdiens, raksta portāls „Health”.

Māki apstāties

Melanīns pārstāj „ražoties” 2-3 stundas pēc atrašanās saulē, tāpēc nav jēgas sauļoties visu dienu. Ilga sauļošanās tikai vairos ādas traumu risku, raksta portāls „Health”.

Mitrini ādu pēc sauļošanās

Ādas virsējais slānis pēc sauļošanās kļūst sausāks, tāpēc pēc kāda laika āda lobās nost. Lai iedegumu nezaudētu ātrāk, nekā vēlies, katru dienu smērē ādu ar mitrinošu krēmu un izvairies no skrubjiem un aktīvas berzēšanās ar švammi.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.