8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Ēdieni, kuri sadedzina taukus

 

Vai tu esi dzirdējusi par ēdieniem, kas dedzina taukus? Kafija? Čili pipari? Zaļā tēja? Jogurts? Diemžēl tas ir pārspīlējums vai pat mīts.Atbilstoši Bostonas medicīnas centra speciālistu teiktajam, nav tādu ēdienu, kas dedzinātu taukus paši no sevis. Vienīgais patiesais veids kā dedzināt taukus ir ēst mazāk kaloriju, nekā tu patērē jeb sadedzini ikdienā.

Ikvienam ēdienam ir sava enerģētiskā vērtība. Katru dienu tavs ķermenis patērē konkrētu daudzumu enerģijas, kuras daudzums atšķiras atkarībā no tavām ķermeņa aprisēm un dienas aktivitātēm. Ja apēdīsi mazāk enerģijas, nekā iztērēsi, zaudēsi svaru – gluži tik vienkārši. 

Baumas par “maģiskajiem” ēdieniem, kas apveltīti ar tauku dedzinošām īpašībām, ir stipri pārspīlētas. Ja tu ēdīsi ēdienus, kuri nav pārblīvēti ar kalorijām un mēneša beigās zaudēsi svaru, tehniski tos varēsi saukt par “tauku dedzinātājiem”, taču patiesībā tie paši par sevi neko nesadzina.Protams, arī ēdiena pārstrāde patērē enerģiju. Un ir pierādīts, ka olbaltumvielas patērē vairāk enerģijas, nekā ogļhidrāti un tauki, taču šī atšķirība ir salīdzinoši niecīga.

Apskatīsim dažus no izslavinātajiem pārtikas produktiem – “tauku dedzinātājiem” un noskaidrosim, kādas patiesībā ir to īpašības.

1. Kanēlis

Kanēļa uzņemšana spēj regulēt cukura vielmaiņu asinīs. Taču pētījumi lielākoties ir veikti uz trušiem un pašlaik trūkst skaidru
pierādījumu attiecībā uz cilvēkiem.

2. Čili pipari

Pētījumi liecina, ka kapsaicīnces, kas atrodams čilī piparos, var samazināt apetīti, palielināt sāta sajūtu un stimulēt tauku
pārstrādi. Tomēr čilī pipari vieni paši nesadedzinās lielu daudzumu kaloriju. Pētījumi ir balstīti uz pavisam nelielām izlasēm un tas nozīmē,ka tu visticamāk pat nepamanīsi atšķirību.

3. Selerija

Tu fiziski nemaz nespēsi apēst pietiekami daudz selerijas, lai vispār varētu sadedzināt vērā ņemamu tauku daudzumu. Taču selerija sastāvā 90% ir ūdens, kas nozīmē, ka kaloriju tajā ir maz, un selerijas ēšana var atturēt tevi no citiem kalorijām piesātinātiem ēdieniem. To gan ir vērts ņemt vērā.

4. Zaļā tēja

Tā var nedaudz palielināt tavu vielmaiņu, taču viena pati tēja neko citu bez ūdens izvadīšanas no organisma nepalīdzēs tauku
zaudēšanas misijā.

5. Jogurts

Tādu bezpiedevu jogurtu kā grieķu jogurta sastāvā ir daudz olbaltumvielu, kuru pārstrādē ķermenis patērē vairāk kalorijas, nekā pārstrādājot taukus vai ogļhidrātus. Tāpēc zināmā mērā olbaltumvielu produkti var palīdzēt dedzināt taukus.

6. Kafija

Kofeīns palielina stresa hormonu līmeni, kas patiešām dedzina taukus. Kā arī kofeīns samazina apetīti. Taču cilvēka ķermenim pret to ātri rodas noturība un efekti ar laiku zūd.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.