9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

IESPĒJA SKOLĒNIEM IZGLĪTOJOŠĀ PROJEKTĀ PRAKTISKI PIELIETOT DABASZINĪBU STUNDĀS APGŪTO

 

Ekskursijas uz Origo Universi 2016 (6)

Pagājušā gada pavasarī tika uzsākts izglītojošs projekts sadarbībā ar Latvijas Astronomijas biedrību, piedāvājot bezmaksas ekskursijas uz interaktīvā dizaina objektu Saules pulksteni – “Origo Universi”. Lielās atsaucības dēļ, šogad tiek piedāvāta iespēja ne tikai Rīgas, bet arī Rīgas apriņķa skolu 3. un 4. klašu skolēniem pavadīt dabaszinību mācību stundas ārpus skolas telpām. Ekskursiju laikā skolēniem ir iespēja no profesionāliem astronomiem uzzināt, kā darbojas Saules pulkstenis – “Origo Universi”, un uz īpaši sagatavotām darba lapām pilnveidot savas zināšanas praktiskajā nodarbībā, izmēģinot dabaszinību mācību stundās apgūto.  

Latvijas Astronomijas biedrība un tirdzniecības centrs “Origo” 2015. gada martā uzsāka izglītojošu projektu 3. un 4. klašu skolēniem, piedāvājot profesionālu astronomu pavadībā iepazīties ar saules pulksteņa darbību un citām ar dabaszinības priekšmetu saistītām tēmām. Pagājušajā gadā ekskursijas tika organizētas Rīgas pilsētas skolām, bet šogad arī Rīgas apriņķa skolām. Ekskursijas laikā bērniem tiek veicināta izpratne par laika skaitīšanu un saules pulksteņa diennakts kustību, kā arī ir iespēja uzzināt plašāku informāciju par Saules sistēmu.

Ekskursijas uz Origo Universi 2016 (8)

“Jau 2015. gadā organizētās skolēnu ekskursijas apliecināja, ka bērniem patīk ne tikai gatavas lietas, ko, piemēram, dod mobilais telefons, bet izziņas process reālā vidē – ar savas ēnas palīdzību noteikt pareizu laiku, sameklēt tuvākās un tālākās pilis, vai arī pašiem iedegt kādu no iemūrētajiem krāsainajiem gaismas blokiem,” stāsta dizaina objekta “Origo Universi” teorētiskās daļas līdzautors, ekskursiju vadītājs, astronoms Mārtiņš Gills.

Saules pulkstenis – “Origo Universi” ir nozīmīgs deviņus metrus plats izglītojošs dizaina objekts, kura lielākā vērtība ir interaktivitāte. Līdzdarbojoties pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, saulainā laikā paceļot roku, ir iespēja noteikt precīzu laiku, un, ievadot koordinātas interneta meklētājā, kas atzīmētas uz vietzīmēm, var iepazīt 11 Latvijas pilis un nozīmīgākos kultūras objektus Eiropas pilsētās. Šis projekts atrodas arī UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautajā Rīgas vēsturiskajā centrā – Stacijas laukumā, kas ir nozīmīgākā pilsētas publiskā telpa. Objekta idejas un dizaina autors ir dizaineris Valdis Majevskis sadarbībā ar datorzinātņu doktoru, astronomu Mārtiņu Gillu. Dizaina objekts „Saules pulkstenis – Origo Universi” ir „Linstow Center Management” dāvana Rīgai, kas 2014. gadā bija Eiropas kultūras galvaspilsēta. 

Ekskursijas uz Origo Universi 2016 (10)

“Vides objekts “Origo Universi” ir ne tikai saules pulkstenis, bet arī vērtīgs uzziņas avots. Akmens, metāla un stikla mozaīkā ir ietverti virzieni uz Latvijas viduslaiku pilīm, vairāku Eiropas pilsētu kultūras objektiem, kā arī kompasu un zodiaka zīmes. Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 30 publiski apskatāmi Saules pulksteņi. “Origo Universi” pārliecinoši ir ar visliekāko izglītojošo un izziņas funkciju, kam ir arī visbagātākais materiālu salikums,” stāsta Mārtiņš Gills.

“Atsaucoties uz pagājušā gada lielo interesi, nolēmām arī šogad piedāvāt iespēju 3. un 4. klašu skolēniem apmeklēt bezmaksas ekskursiju gida pavadībā uz interaktīvā dizaina objekta Saules pulksteni – “Origo Universi”. Plānots, ka šogad ekskursijās piedalīsies gandrīz 700 skolēni no Rīgas un Rīgas reģiona skolām, kas ir divreiz vairāk kā pērn. Vēlamies padarīt izglītības procesu interesantāku un dot iespēju skolēniem pavadīt mācības stundas ārpus skolas telpām. Domāju, ka šī būs lieliska tradīcija arī turpmāk, jo skolēnu atsaucība ir liela, un būsim priecīgi, ja arī citus gadus varēsim piedāvāt ekskursijas vēl daudz plašākam skolēnu lokam,” stāsta tirdzniecības centra “Origo” vadītājs Aleksandrs Ņemirovskis.

Par t/c „Origo”:

“Origo” ir mūsdienīgs iepirkšanās centrs pašā Rīgas centrā blakus centrālajam pilsētas transporta mezglam. Tā kā tirdzniecības centrs ir savienots ar centrālo dzelzceļa staciju, tam ir liela loma gājēju ikdienas dzīvē. “Origo” ir lielisks paraugs daudzfunkcionālai attīstībai, apvienojot iepirkšanos, ēdināšanu, pakalpojumus un brīvā laika pavadīšanas iespējas. Tirdzniecības centrs „Origo” ir GALACTICO alianses biedrs.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.