12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Veselīgs uzturs grūtniecības laikā un mazuļu barošanas periodā

 

Lai nodrošinātu bērniņa attīstībai nepieciešamās uzturvielas, vitamīnus un minerālvielas, grūtniecēm ir jāpārskata un jāizvērtē sava ikdienas ēdienkarte. Svarīgi, lai pārtika būtu ne vien veselīga, bet arī sabalansēta un daudzveidīga. T/c Domina Shopping sadarbībā ar uztura speciālisti Alisi Kindzuli skaidro, kas grūtniecēm un jaunajām māmiņām būtu jāzina, izvēloties savas ikdienas maltītes, kā arī – kā nepareizs vai nepietiekams uzturs var ietekmēt bērna vispārēju attīstību, vielmaiņu un imūno sistēmu.

 Uzturs grūtniecības laikā un mazuļu barošanas periodā

Ļoti svarīgi sākt pareizi sabalansēta uztura lietošanu jau savlaicīgi –  vairākus mēnešus pirms grūtniecības vai tiklīdz grūtniecība ir konstatēta. Izvēloties ikdienā lietoto pārtiku, ir jāizvērtē uzņemtās enerģijas (olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku) daudzums, uzņemto vitamīnu un minerālvielu daudzums, kā arī patērētā šķidruma un sāls apjoms. Labākai māmiņas pašsajūtai grūtniecības pirmajā pusē ir ieteicams ēst 4 reizes dienā, bet grūtniecības otrajā pusē palielināt ēdienreižu skaitu no 5 līdz 6 reizēm dienā, ēdot nelielas porcijas.

“Māmiņai jau grūtniecības laikā jāveido bērna ēšanas paradumi. Jo daudzveidīgāka būs māmiņas ēdienkarte, jo bērniņš nākotnē būs mazāk izvēlīgs, ar lielāku interesi pieņems jaunus ēdienus, kā arī veidos veselīgākus ēšanas paradumus. Tas nozīmē, ka māmiņai savā ēdienkartē būtu noteikti jāiekļauj tie pārtikas produkti, ko vēlas, lai bērns ēstu nākotnē,” stāsta uztura speciāliste Alise Kindzule.

Ieteicamie un nevēlamie produkti uzturā

Ļoti būtiski, lai māmiņas ēdienkarti veidotu svaigi, kvalitatīvi un pilnvērtīgi produkti. Sevišķi būtiski ir svaigi augļi, dārzeņi, īpaši – zaļo lapu dārzeņi. Pilngraudu produkti, kas ir bagātīgs šķiedrvielu avots, sēnes, rieksti, sēklas, klijas, pietiekami apstrādāta gaļa, zivis, olas. Bagātīgs kalcija avots ēdienkartē ir piens un piena produkti. Ēdienkartē būtu nepieciešams iekļaut arī pākšaugus. Lai nodrošinātu nepieciešamo polinepiesātināto omega3 taukskābju daudzumu uzturā, ieteicams uzturā iekļaut rapšu, linsēklu eļļu, linsēklas un zivis. Svarīgs ir arī uzņemtā šķidruma daudzums, grūtniecēm būtu ieteicams izdzert vidēji 10 glāzes ūdens jeb 2,5 litrus dienā. Savukārt uzņemtā sāls daudzumam nevajadzētu pārsniegt 1 tējkaroti dienā, ieskaitot to sāls daudzumu, kas pievienots rūpnieciski gatavotajiem ēdieniem.

Grūtniecības laikā jāizvairās no alkohola un pārmērīga kofeīna daudzuma. Jāizvairās no jēlu, nepietiekami apstrādātu produktu lietošanas. Vajadzētu uzmanīties ar apšaubāmu ārstniecības augu, tēju un uztura bagātinātāju lietošanu uzturā.

Ko darīt, ja kārojās našķi?

Svarīgi pa rokai turēt veselīgos našķus, piemēram, augļus, pašgatavotus musli batoniņus, siera šķēlītes vai riekstu, sēklu un žāvētu augļu maisījumus. Ja ir stipra vēlme pēc saldumiem, tad nevajadzētu to sev aizliegt, galvenais – visu ēst ar mēru. Grūtniecības laikā papildus vidēji ir jāuzņem 300 kcal, ko nodrošina 2 vidēja lieluma augļi.

Kādas ir neveselīga uztura sekas?

Pati māmiņa var justies nogurusi, fiziski vāja, kā arī paaugstinās iespējamo infekciju risks. Māmiņai iespējama agrīna toksikoze, ko var mazināt specifiski pārtikas produkti. “Svarīgi ir tas, ka māmiņas uzturam ir jānodrošina ne tikai augļa augšana un attīstība, bet arī pašas māmiņas veselība un labsajūta dažādos grūtniecības posmos,” stāsta Alise Kindzule.

“Ēst par diviem” – mīts vai patiesība?

Grūtniecības laikā nevajadzētu ēst par diviem, bet gan domāt par diviem. Grūtniecības laikā ir jāseko līdzi svara pieaugumam, un nepieciešamības gadījumā jāveic uzņemto uzturvielu attiecību korekcijas. Tauki ir nepieciešami, bet svarīgi ir izvēlēties tādas taukvielas, kas bagātīgi satur polinepiesātinātās taukskābes, tādējādi veicinot mazuļa attīstību.

“Būtiski paturēt prātā, ka patika vai nepatika, kā arī attiecības pret pārtiku un savu ķermeni ir iemācāmas. Tādēļ jau no pirmās grūtniecības dienas ir ieteicams veidot veselīgus ēšanas paradumus. Svarīgi ir atcerēties, ka bērniņš jūt un uzņem visu –  ne tikai pārtiku, ko uzturā lieto māmiņa, bet arī domas, sajūtas un emocijas. Tādēļ novēlu smaidīt, priecāties un no sirds izbaudīt šo brīnišķīgo mirkli,” jaunajām māmiņām novēl uztura speciāliste Alise Kindzule.

Plašāku informāciju par veselīgu uzturu grūtniecības laikā un mazuļu barošanas periodā, kā arī par citām noderīgām tēmām varēs uzzināt “Gaidību 4dienā”. Pasākums notiks 2018. gada 27. septembrī no plkst. 11:00 līdz 13:00 tirdzniecības centrā Domina Shopping, Ieriķu ielā 3, Rīgā (centrālajā laukumā pie restorāna Vairāk Saules). Dalība seminārā ir bezmaksas.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.