8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Ko darīt, lai pavasarī nesaslimtu?

 

Pavasaris tuvojas straujiem soļiem, un tā vien gribas atteikties no biezajām ziemas drēbēm un uzvilkt ko plānāku un ērtāku. Farmaceite gan vērš uzmanību tam, ka vitamīnu trūkums un novājināts organisms var būt iemesls saslimšanai, ko atnes pārāk strauja pavasara sagaidīšana. Padomus, kā izvairīties no saslimšanas un veicināt spēka un imunitātes atgriešanos pavasarī, sniedz BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Farmaceite norāda, ka tiem, kam ziemā patīk ģērbties ļoti silti, nevajadzētu pārlieku steigties un pavasari sagaidīt T-kreklā. “Mūsu organisms ir pieradis pie siltuma gan iekštelpās, gan tad, kad dodamies ārpus tām un uzvelkam siltas ziemas drēbes, tādēļ strauja apģērba maiņa, tuvojoties pavasarim, “siltummīļiem” nebūtu ieteicama,” norāda farmaceite Zanda Ozoliņa.

Viņa gan piebilst, ka šis ieteikums var neattiekties uz tiem, kuri ziemā ir rūdījušies un straujas ķermeņa temperatūras maiņas panes daudz vieglāk.

Būtiskākais – imunitāte

Visbūtiskāk gan mūsu ķermeņa spēju bez saslimšanas sagaidīt pavasari ietekmē imunitāte, tādēļ tiem, kuriem ziemā ir nācies saskarties ar kādu saslimšanu, piekopt mazāk aktīvu dzīvesveidu un lietot uzturā maz vitamīniem bagātu pārtiku, būtu jābūt īpaši uzmanīgiem.

Ziema samērā klasisiki novājina cilvēka organismu, jo kustamies mazāk, bieži ēdam neveselīgāk un nereti piemirstam par mūsu organismam tik svarīgajiem C, E, A un D vitamīniem, kas stiprina mūsu imunitāti un ļauj izvairīties no tik nepatīkamjām saslimšanām, norāda Z. Ozoliņa.

Pieci ieteikumi, ko ņemt vērā, sagaidot pavasari:

  1. Izvēlēties pareizu apģērbu. Nevajadzētu pārcensties ne ar tā plānumu, ne biezumu, īpaši bērniem.
  2. Pavasarī mēs visi vēlamies aktīvi atgriezties pie sporta ārpus telpām, tādēļ novērtējiet savas spējas, lai nesaskartos ar negaidītām traumām.
  3. Laboratorijas testi ir daudzi un sarežģīti, bet, tuvojoties pavasarim, ir ieteicams nodot analīzes uz galvenajiem organisma aizsardzības mehānismiem – antivielām, T šūnām un fagocītiem, lai saprastu, ar cik spēcīgu vai vāju organismu mēs sagaidām pavasari.
  4. Saņemot analīžu rezultātus, konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai farmaceitu aptiekā par pieejamajiem vitamīniem un uztura bagātinātājiem, ja tādi ir nepieciešami imunitātes stiprināšanai.
  5. Strikti sekot ārsta vai framaceita norādījumiem par nepieciešamo vitamīnu vai uztura bagātinātāju lietošanu, paturēt prātā, ka vienā dienā nav iespējams ne iegūt, ne atgūt stipru imunitāti.

Ja tomēr gadījies saslimt

Ja tomēr ir gadījies apslimt, tad vislabakās zāles ir miers un mājas režīms. Par labu nāks arī silta tēja, rūpes no tuviniekiem un pilnvērtīgs uzturs. Vēršoties aptiekā pēc padoma pie farmaceita, der zināt, ka ir pieejamas dabīgas tējas, kas ir kā papildu terapija ārsta nozīmētiem medikamentiem. Ja saslimstot tiek novērots viens noteikts simptoms, to ieteicams ārstēt, izvēloties monoterapiju, piemēram, klepus gadījumā lietojot tabletes vai sīrupu. 

Autors: BENU Aptieka

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.