3.8 C
Rīga
trešdien, 17 aprīlis, 2024

Veselība pirmajā vietā, pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!

 

Lai nodrošinātu vēža šūnu mutācijas izpētes pieejamību Latvijā un to uzlabojumu, no 2018. gada Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ar Veselības Ministrijas atbalstu īsteno Valsts Patoloģijas centra izveides projektu. Par projekta attīstības plānu un gēnu pētniecības nozīmi vēža ārstēšanā stāsta Latvijas Patologu asociācijas vadītājs asoc. prof. Sergejs Isajevs.

Gēns ir noteikta DNS molekulas daļa, kura glabā informāciju par noteiktas olbaltumvielas molekulas sintēzi. Katra olbaltumviela nosaka kādu organisma šūnas specifisku funkciju, piemēram, šūnas augšanu, šūnu dalīšanos, šūnu kustību. Ļaundabīgajiem audzējiem ir raksturīgas izmaiņas šūnu gēnos un olbaltumvielās jeb mutācijas. To rezultātā var būt izmainīti normālie šūnu gēni un olbaltumvielas vai parādīties pavisam jaunas audzējam specifiskās gēnu mutācijas un olbaltumvielas.

Viens ļaundabīgais audzējs katram cilvēkam var uzvesties dažādi. Tas nozīmē, ka katram audzējam ir sava personalizētā ārstēšanas metode, kas dažādiem cilvēkiem ar vienu un to pašu audzēju formu var atšķirties. Lai novērtētu šīs specifiskās pārmaiņas audzēja šūnās, tiek izmantotas metodes, ar kurām nosaka gēnu mutācijas. Pēdējā laikā, pateicoties personalizēto ārstēšanas metožu ieviešanai, ir redzams, ka būtiski uzlabojas onkoloģisko slimību ārstēšanas efektivitāte.

No 2018. gada Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ar Veselības ministrijas atbalstu īsteno Valsts Patoloģijas centra izveides projektu, kuru paredzēts pabeigt 2019. gada 31. decembrī. Projekta mērķis ir ieviest strukturālās reformas veselības aprūpē, uzlabojot slimību diagnostiku, lai tā  būtu pieejama visiem Latvijas iedzīvotājiem neatkarīgi no dzīves vietas un samazinot diagnosticēšanas laiku. Centra izveide ilgtermiņā palielinās Latvijas iedzīvotāju kvalitatīvi nodzīvotu mūža gadu skaitu un samazinās potenciāli zaudētu mūžu gadu skaitu, kā arī mazinās to pacientu skaitu, kam ir ļaundabīgs audzējs vēlīnā stadijā.

Raksts tika sagatavots informatīvās kapmaņas “Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu” ietvaros, kuras mērķis šogad ir uzsvērt personalizētas ārstēšanas un gēnu nozīmi onkoloģisko pacientu ārstēšanā. 7. jūnijā Arēnā Rīga, aktualizējot krūts vēža agrīnas un personalizētas ārstēšanas nozīmi, notiks dažādas publiskas aktivitātes – Street food festivāls, skaistuma darbnīcas, stafetes, dažādas balvas un ikgadējā rozā lentītes sieviešu basketbola spēle starp Latvijas un Turcijas basketbola izlasēm.

Kampaņu “Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” jau devīto gadu organizē Latvijas Basketbola savienība un Latvijas sieviešu volontieru biedrība “VITA”. Seko līdzi kampaņas aktivitātēm facebook.

Autors: Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.